Der er mange måder, du kan vælge at tætne huset på.
Trækker det ved fødderne?
En udvendig isolering af gamle huse kan ofte mærkes både på indeklimaet, som forbedres, og varmeregningen, som nedbringes.
Imidlertid kan flere moderne villaer også have gavn af en efterisolering, hvis drømmen er at nedbringe risikoen for skimmelsvamp og råd i murværket.
Her på siden kan du læse mere om de forskellige muligheder for udvendig isolering.
Du kan også finde konkrete eksempler på, hvad det kommer til at koste, ligesom du samtidig kan fordybe dig i både fordele og ulemper ved isoleringen.
Vil du have en pris på udvendig isolering?
Hvad koster udvendig isolering?
Drømmer du om en betragteligt lavere varmeregning? Du kan se frem til grønne tal på bundlinjen, hvis du undersøger markedet grundigt, før du ringer efter håndværkeren. Der er nemlig store forskelle på, hvad udvendig isolering koster.
Først og fremmest afhænger prisen af, hvor omfattende den udvendige isolering af huset er. Er det kun en enkelt ydervæg, der skal isoleres, eller er der brug for en gennemgribende efterisolering af hele boligen? Håndværkerens arbejdstid øges eller mindskes af, hvor mange timer der skal bruges på opgaven. Skal der flyttes mange døre og vinduer i husets konstruktion, løber timerne hurtigt op – og det samme gør prisen.
Dernæst spiller typen af isolering også en afgørende rolle for, hvad udvendig isolering koster pr. m2. Herunder kan du læse mere om de forskellige måder, du kan efterisolere din bolig på. Du kan også se konkrete priser på, hvad arbejdet kommer til at koste for dig.
Få 3 gratis tilbud på udvendig isolering
I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på udvendig isolering.
Video: Sådan fungerer det
Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
- Det er gratis og uforpligtende
- Bestil tilbud på kun 5 minutter
- Mulighed for at spare mange penge
Enterprisegaranti
Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.
Hvad siger andre:
Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.
Få 3 gratis tilbud på udvendig isolering
Forvent forskellige pris pr. m2 på udvendig isolering
Der er flere gode grunde til at foretage en udvendig isolering af huset, og særligt gamle huse kan få nedbragt varmeregningen betragteligt med en efterisolering. Imidlertid er der stor forskel på, hvilken pris pr. m2, du skal betale for en udvendig isolering. Kvadratmeterprisen bestemmes nemlig af, hvilken type isolering du vælger.
Den billigste løsning er hulmursisolering
Den billigste løsning er en hulmursisolering. Her sprøjtes granulat i murenes hulrum, som dermed tætnes. Det koster 100 kroner pr. kvadratmeter at få hulmursisoleret ejendommen. For de fleste boligejere vil denne type isolering tjene sig hjem på mellem 5 og 6 år, og netop derfor er det en af de mest eftertragtede isoleringsformer.
Ulempen ved denne løsning er, at du ikke kan gøre det selv, men må ringe efter professionelle fagfolk. Til gengæld kan du være sikker på, at arbejdet udføres korrekt, så du får mest muligt ud af isoleringen.
Hulmursisolering kan udføres med tre forskellige materialer. Foretrækker du en udvendig isolering med flamingo? Flamingo opsuger ikke fugt, og derfor har det en høj isoleringsevne. Til gengæld må materialet kun bruges på murstensvægge, da det er brandfarligt, mens sten- eller glasuld fint kan benyttes på ydervægge, der ikke er opmurede.
Har du problemer med fugt på ydervæggene? Papirgranulat er det mest miljøvenlige materiale til hulmursisolering, og samtidig kan det både optage og afgive fugt, så dine ydervægge kan ånde. Det er praktisk, hvis du i forvejen oplever opfordring med opfugtning ved væggene.
Isoleringsplader og puds
Det er ikke alle boliger, der kan hulmursisoleres. Blandt andet er en udvendig isolering af et træhus ikke muligt med granulat, og derfor må du vælge en af de andre løsninger.
En mulighed er at bruge isoleringsplader og puds. Her ligger prisen pr. m2 på 3-400 kroner, hvis du selv gør arbejdet, hvorimod du skal regne med at prisen stiger til mellem 800 og 1.200 kroner, når du sætter fagfolk til opgaven. Ved begge prisangivelser er materialerne medregnet.
Træskeletter og stålskeletter
Ved nogle huse kan det blive aktuelt at lave en ny beklædning, som isoleringen monteres på. Løsningen er effektiv, og står du over for opgaven med en udvendig isolering af et gasbetonhus eller træhus, kan du med fordel overveje dette.
Pris pr. m2 ligger mellem 1.200 og 2.000 kroner, uanset om du vælger træskelet eller stålskelet.
Udvendig isolering af sokkel
Når huset skal gennemgå en større renovering, hvor det er nødvendigt med en udvendig isolering, kan du med fordel vælge ikke kun at isolere væggene. Soklen bør du også tage med i dine beregninger.
Du kan dele dine overvejelser omkring soklen med en erfaren håndværker, som vil give dig den rådgivning, du har brug for, før du beslutter dig. Fagmanden vil også kunne fortælle dig, hvor meget en udvendig isolering af sokkel koster.
Hvornår er en udvendig isolering nødvendig?
Der kan være flere gode grunde til, at du overvejer at give huset en udvendig isolering. Er facaden på boligen i dårlig stand eller er den lige frem utæt, er det anbefalelsesværdigt at renovere den, så du opretholder et godt indeklima og et sundt hus.
Samtidig er det også praktisk at isolere udefra, blandt andet hvis huset ikke har en hulmur eller hulmuren allerede er efterisoleret. Du skal heller ikke være nervøs for, at husets udseende ændres, for det kan ikke ses, at ydervæggene har fået ekstra fylde.
Flere fordele ved efterisolering
Det kan være en dyr investering af få efterisoleret boligen, men effekten vil hurtigt vise sig. Din varmeregning vil med stor sandsynlighed blive reduceret. Vil du have mest muligt ud af efterisoleringen? Undersøgelser viser, at det er 30 % mere effektivt at isolere udvendigt, og du kan derfor med fordel vælge at lægge et ekstra lag på ydervæggene frem for indervæggene.
Grunden til, at du opnår flere fordele ved at isolere ydervæggene, er, at huset svøbes i isolering på alle sider. Det er ikke muligt, hvis du isolerer indefra, og risikoen for kuldebroer er derfor betragteligt større. Sandsynligheden for skimmelsvamp og fugt øges også, når der er mange kuldebroer i hjemmet.
Fordele ved udvendig isolering af huset:
- Der kan lægges et tykkere lag isolering på væggene, når de isoleres udefra.
- Facaden bliver tæt og ser velholdt ud.
- Du får et bedre indeklima uden kuldebroer.
- Den udvendige isolering påvirker ikke din daglig indenfor, og du skal derfor ikke have skidt og snavs i stuerne, mens håndværkerne arbejder.
- Risiko for fugt, råd, skimmel og svamp mindskes, og væggene forbliver tørre og varme.
- Det er ikke nødvendigt at flytte elinstallationer, varmeapparater og lignende, når væggene isoleres udefra.
Vær opmærksom på de få ulemper
I langt de fleste tilfælde er det muligt at foretage en udvendig isolering uden, at det påvirker boligens udseende. Er det en udvendig isolering af et træhus, der skal udføres, kan det sjældent lade sig at gøre ikke at ændre husets udtryk, mens pudsede huse ikke ændrer udseende.
Du bør derfor tage med i dine overvejelser, om efterisoleringen vil ændre dit hjems udtryk. Muligvis har huset nogle særlige udsmykninger, som du ønsker at bevare, og er det tilfældet, er det ikke altid en fordel at isolere udefra. Vil du have en håndværker med på råd? Din lokale fagmand vejleder dig gerne på vejen mod det bedste resultat.
Ulemper ved udvendig isolering af huset:
- Vinduer og døre skal flyttes.
- Udvendig isolering er markant dyrere end indvendig isolering.
- Det kan ændre husets udseende.
- Det kan give udfordringer at isolere huset udefra, hvis tagudhænget er lille.
- Ydervæggene bliver tykkere af den ekstra isolering, hvilket får lysninger ved døre og vinduer til at ligge dybere. Det påvirker lysindfaldet i hjemmet, og du kan risikere, at der lukkes mindre dagslys ind i stuerne.
Husk de nødvendige tilladelser
Det er ikke altid nødvendigt at tage turen forbi kommunen, før du begynder at isolere boligen. Det afhænger nemlig af, hvor meget millimeter isolering, du skal have lagt. Ved du, hvem du skal snakke med?
Når du har spørgsmål om energirenoveringer, skal du tage kontakt til Teknisk Forvaltning. De vil også oplyse dig om, hvorvidt der er gældende regler i lokalplanen, som har indflydelse på dit valg af isolering.
Det er ikke uden betydning, hvor tykt et lag du lægger på ydervæggene. Overstiger tykkelsen 25 centimeter? I tilfælde, hvor den udvendige isolering overstiger målet, anses det som en udvidelse af din bolig. Det betyder, at du skal søge byggetilladelse ved kommunen.
Du kommer heller ikke uden om at søge dispensation hos kommunen, hvis dit hus ligger mindre end 2,5 meter fra naboskellet.
Indberet til BBR
Hvad enten du vælger at lægge 5, 10 eller 25 centimeter isolering på ydervæggene, skal du altid indberette det til BBR. Den øgede mængde isolering tæller som en udvidelse af boligarealet. En udvendig isolering bliver i forhold til ejendomsværdiskatten altid betragtet som en udvidelse af boligens etageareal, og netop derfor må du ikke glemme at indberette til BBR-registret.
Du skal også huske at henvende dig til dit forsikringsselskab, før du får besøg af håndværkerne. Hvis arbejdet med den udvendige isolering af både kælder, sokkel og selve boligen ikke bliver lavet rigtigt, kan det øge risikoen for svamp, råd, fugt og skimmel. Derfor må du være opmærksom på, at du er dækket godt ind gennem din husforsikring.
Glem ikke energitilskuddet
Uanset om det er en udvendig isolering af kælderen, sommerhuset eller helårsboligen, du drømmer om, er der penge at hente, hvis du søger energitilskud.
Flere energiselskaber giver nemlig tilskud til arbejdet, og du kan også med fordel undersøge, om du kan få fradrag gennem boligjobordningen. Vil du vide, om du har mulighed for at søge tilskud? Du kan altid kontakte dit energiselskab, når du overvejer at foretage energirenoveringer af din bolig.