Bor du i et ældre hus, mærker du måske, hvordan kulden kommer krybende langs panelerne. Er du træt af at få kolde fødder og småfryse? Med en solid efterisolering får du ikke blot varmen, og forbedrer indeklimaet i din bolig. Du vil også opleve en nedgang i varmeregningen, som luner markant.
Hulmursisolering er en af de mest effektive energiforbedringer, du kan foretage, og her på siden finder du alle de informationer, du skal bruge, før arbejdet kan udføres. Du kan blandt andet læse mere om priser, isoleringsmaterialer og finde svar på, hvilke tilskud du kan søge.
Få 3 gratis tilbud på hulmursisolering
Hvad koster hulmursisolering?
Prisen på hulmursisolering ligger et sted mellem 150 – 250 kr. pr. m2 inklusiv moms.
Sammenlignet med andre energiforbedrende tiltag er hulmursisolering en billig løsning, der forholdsvist nemt kan udføres. Hvad arbejdet kommer til at koste afhænger af flere ting. Blandt andet har følgende indflydelse på din pris:
- Valg af isoleringsmateriale
- Arealet på husets hulmur
- Isoleringens tykkelse
- Hvor i landet du bor
Først og fremmest har dit valg af isoleringsmateriale betydning for den samlede pris. Det er nemlig ikke lige meget, om du vælger papiruld, flamingo, rockwool, træfiber eller noget helt femte, ligesom det heller ikke er uden betydning, om du skal have indblæst 70, 100 eller 190 mm. isolering.
Derudover er det også medbestemmende for de samlede udgifter, hvor i landet du er bosat, for håndværkernes arbejdsløn er ikke den samme alle steder. Eksempelvis koster hulmursisolering mere i København end i Herning, og som tommelfingerregel kan du godt regne med, at prisen er højere, jo tættere du bor på de store byer.
Har du brug for et konkret tilbud, før du slår til, kan du kontakte din lokale isolatør, som kan fortælle, hvor meget det koster at efterisolere din bolig.
Få 3 gratis tilbud på hulmursisolering
I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på hulmursisolering.
Video: Sådan fungerer det
Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
- Det er gratis og uforpligtende
- Bestil tilbud på kun 5 minutter
- Mulighed for at spare mange penge
Enterprisegaranti
Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.
Hvad siger andre:
Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.
Få 3 gratis tilbud på hulmursisolering
Beregn pris på hulmursisolering før du går i gang
Det er altid en fordel at beregne pris, før du tilkalder håndværkerne, så du har et udgangspunkt at forholde dig til, når du indhenter tilbud.
Hvor mange kvadratmeter ydervæg har du og hvor stor er hulmuren? Det er blot nogle af de ting, der har indflydelse på, hvad prisen er på hulmursisolering. Netop derfor kan det være udfordrende at give et definitivt svar på, hvad du skal betale for veludført arbejde.
Til en begyndelse kan du gå ud fra, at priser på hulmursisolering ligger mellem 120-200 kroner pr. m2., men vær opmærksom på, at flere faktorer påvirker de samlede udgifter.
Hvad er hulmursisolering?
Bor du i en bolig, som har en ydervæg med hulmur, kan der foretages en hulmursisolering. De fleste huse, der er muret efter 1920, har som regel en facade med en parallel opmuret for- og bagmur, der er forbundet af murbindere.
Hulrummet, der befinder sig mellem formur og bagmur, er sædvanligvis 5 cm., og det er her, man blæser isoleringsgranulatet ind.
Det er yderst energibesparende at efterisolere ældre huse på denne måde, og samtidig er det en relativ let måde at isolere ydervæggen på. Opgaven kan klares ved at fjerne enkelte mursten i facaden eller bore huller i fugerne, så isoleringen kan indblæses i hulmuren.
Fordi opgaven nemt kan håndteres, er hulmursisolering et billigt alternativ til at isolere ydervæggen udefra.
I videoen herunder – lavet af Dansk Isolering – kan du se, hvordan en isolering af hulmuren foregår:
Derfor skal du hulmursisolere
Hvem drømmer ikke om at spare penge på varmeregningen? Dit ønske bliver opfyldt, når ydervæggene hulmursisoleres, for det nedbringer dit varmeforbrug markant. Bor du i et hus, der er opført før 1980, er sandsynligheden for, at hulmuren mellem yder- og indervæg er tom eller fyldt med gamle mørtelrester, som ikke isolere, meget stor.
Derfor har det ingen effekt, at du skruer højere op for varmen, for den siver stille og roligt ud af væggene, mens varmeregningen til gengæld går på himmelfart.
Oplev de mange fordele
Der er mange fordel ved at hulmursisolere, og foruden de økonomiske aspekter kan du glæde dig over, at der også følger et bedre indeklima med det færdige resultat.
Her er fordelene ved at efterisolere hulmuren:
- Nedbring varmeregningen med op til 25 % om året
- Opnå en bedre energimærkning og en øget ejendomsværdi
- Dejligt indeklima uden fugt, træk og kulde
- Reducer risikoen for fugtskader, mug eller skimmelsvamp på grund af dårligt isolerede vægge
- Tilbagebetalingstid på 2-4 år eller 8-10 år afhængig af, om huset opvarmes med olie og gas eller fjernvarme
- Bliv fri for kolde vægge
Kan jeg gøre det selv?
Hulmursisolering kan du ikke gøre selv. Det kræver professionelt værktøj, så ønsker du at få den effektive energiforbedring udført, må der fagfolk på banen.
Før arbejdet kan gøres, skal du først og fremmest vide, om huset har en hulmur. Det afslører tegninger af huset, men har du ikke dem til rådighed, skal du kontakte en ekspert. En autoriseret isolatør kan på kort tid fortælle, om hulrummet er stort nok, om facaden er egnet til denne type efterisolering og om der skal foretages andre forbedringer.
Test: Er der brug for hulmursisolering?
Den autoriserede isolatør udfører en test for at finde ud af, om der er behov for en hulmursisolering. Enten foretager eksperten en infrarød måling med et termografisk kamera eller også testes der ved at bore gennem en fuge.
Herefter finder den professionelle ud af, hvor meget hulmursisolering der er behov for. Muligvis er det nødvendigt kun at efterisolere gavlene og ikke hele facaden.
Når testen er afsluttet, rykker håndværkeren ind, og borer et hul i muren eller fjerner nogle mursten, så isoleringsgranulatet kan blæses ind. Når hulmuren er fyldt, lukkes hullet igen og opgaven er nu klaret.
Kan jeg få tilskud til hulmursisolering?
Hulmursisolering ligger højt på listen over energiforbedringer, der kan betale sig på flere felter.
Først og fremmest vinder den effektive forbedring på, at du kan opnå besparelser på den årlige varmeregning på mellem 20-25 %, ligesom tilbagebetalingstiden også er kort. Opvarmer du huset med olie eller gas er den på 2-4 år, mens dig med fjernvarme må beregne en tilbagebetalingstid på 8-10 år.
Endnu en fordel ved hulmursisolering er de tilskud, du kan opnå. Hos dit energiselskab kan du søge om tilskud til energirenoveringer, og muligvis har isolatøren også et tilbud, du kan få glæde af.
I 2022 kan du desuden søge håndværkerfradrag i forbindelse med hulmursisolering, så du opnår fradrag for arbejdslønnen, der udgør mellem 30-45 % af den samlede pris. Det betyder, at du kan trække op til 45 % af omkostningerne, hvis du søger dette tilskud.
Husk husforsikringen
Du skal altid kontakte dit forsikringsselskab før en renovering. Derfor skal du også melde, at du foretager en hulmursisolering, da det har indflydelse på din husforsikring.
Skulle der opstå komplikationer eller skader på din bolig, dækker forsikringen kun, hvis du på forhånd har oplyst om, at der bygges på grunden.
Her er de bedste materialer til hulmursisolering
Som med prisen er der flere ting i spil, når du skal afgøre, hvilken hulmursisolering der er bedst.
Isoleringen kan være lavet af flere forskellige materialer, men de mest almindelige er flamingo, stenuld og papiruld. Dog er der i løbet af de sidste år kommet nye muligheder på markedet, som erstatter de traditionelle isoleringsmaterialer. Årsagen er, at de er mere miljøvenlige, og dermed lever op til moderne ønsker om at bo bæredygtigt.
Fælles for alle typer af granulat er, at de er meget lette, så de isolerer optimalt. Uanset, hvilket isoleringsmateriale du vælger som det bedste til hulmursisolering af din bolig, skal det efterkomme bygningsreglementets krav om brandsikkerhed, isoleringsevne og modstandsdygtighed over for fugt.
Vælg mellem flere isoleringsmaterialer
Uafhængigt af hvilken isolering, der anvendes, er den altid granuleret i korn eller mindre stykker. Ellers kan den ikke blæses ind i hulrummet.
Skal du have efterisoleret en nuværende bygning, er det optimalt at vælge papiruld, da det vil være den billigste løsning. Anvendes der stenuld eller flamingo, er man nødt til først at fjerne ydermuren, før isoleringen kan lægges i, og derefter mure væggen op igen. Det er en dyr og omstændig løsning, som kun kan anbefales, hvis huset skal opføres fra grunden.
Herunder kan du læse mere om de forskellige typer af isolering til hulmur.
Rockwool og stenuld
Rockwool og stenuld, der er to udtryk for det samme, er et spundet stenmateriale med solide isoleringsevner. Materialet er vandafvisende, og du skal derfor ikke bekymre dig om fugt, hvis der opstår sprækker.
Derudover kan rockwool heller ikke brænde, hvilket gør det ideelt til hulmursisolering.
Flamingo
Flamingo eller ekspanderbart polystyren (EPS) er et anerkendt oliebaseret plastprodukt til hulmursisolering, for det opsuger ikke fugt og isolerer effektivt.
Desværre er materialet brændbart, og kan derfor kun anvendes steder, hvor granulatet omgives af brandsikre materialer. Heldigvis er det tilfældet med hulmurens mursten.
Papiruld
Papiruld er lavet af genbrugsavispapir, der blandes med olier, så det ikke kan brænde og dermed kan bruges til hulmursisolering. Samtidig beskytter olierne også mod mug og skimmelsvamp.
Den miljøvenlige papirisolering er biologisk nedbrydelig, og kan både afgive og optage fugt, hvilket er en stor fordel. Materialet bør dog ikke anvendes til huse uden sokkelpap eller med utætte formure.
Glasuld
Glasuld er en spundet glasmasse, der i granuleret form blæses ind i hulmuren, hvor det med sine stærke isoleringsevner gør underværker. Materialet kan sammenlignes med stenuld, da det både afviser vand og ikke kan brænde.
UF-skum
UF-skum (Ureaformaldehydskum), der tidligere blev brugt til hulmursisolering, er ikke tilladt at anvende i Danmark mere, da det frigiver formaldehyd, som skaber store problemer med indeklimaet.
Få 3 gratis tilbud på hulmursisolering