At efterisolere ydervæggene er en af de bedste og mest økonomisk rentable renoveringer, du kan lave.
Det skyldes ikke mindst, af en energieffektivisering, som en efterisolering er, ikke blot giver varige besparelser på varmeregningen, men også øger værdien af huset.
Særligt isolering af ydervægge er en effektiv måde at opnå en lavere varmeregning på.
Der er dog langt flere fordele ved isolering af ydervægge, end blot de rent økonomiske.
Dem, vil vi se nærmere på i det følgende, hvor vi også vil besvare nogle af de typiske spørgsmål, som folk har, når det drejer sig om efterisolering af ydervægge.
Få 3 gratis tilbud på opgaven
Pris: Hvad koster efterisolering af ydervæg pr. m2?
Efterisolering af ydervæg koster typisk mellem 1.500-2.200 kr. pr. m2.
Få 3 gratis tilbud på isolering af ydervæg
I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på isolering af ydervæg.
Video: Sådan fungerer det
Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
- Det er gratis og uforpligtende
- Bestil tilbud på kun 5 minutter
- Mulighed for at spare mange penge
Enterprisegaranti
Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.
Hvad siger andre:
Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.
Få 3 gratis tilbud på isolering af ydervæg
Hvad er isolering af ydervæg?
Rockwool har lavet en god og forklarende video om efterisolering af ydervæg indefra med ROCKWOOL Flexibatts.
Isolering af ydervæg er en måde at sikre, at ens hus holder bedre på varmen. Det er der en lang række fordele forbundet med, bl.a. forbedret indeklima, lavere varmeudgifter samt lavere risiko for skimmelvækst – blot for at nævne et par.
Der findes grundlæggende to måder, at isolere en ydervæg på.
Isoleringsmåtter direkte på ydervæggen
Den ene metode går ud på, at du sætter isoleringsmåtter direkte på ydervæggen. Ved denne metode kræver det dog, at ydervæggen er opført i materialer, som er tunge og stærke nok til, at kunne bære isoleringens vægt. Derfor er denne isoleringsmetode mest velegnet til isolering af massiv ydervæg. Dette værende fx facader af teglsten eller gasbeton.
Træskelet uden på ydervæggen
Den anden metode går ud på, at der bygges et træskelet uden på ydervæggen. Her monteres isoleringen så inde i og uden på træskelettet og der bygges en ny facade udenpå. I modsætning til den første metode, så er denne metode velegnet til isolering af let ydervæg, som ikke er lige så stærk.
Hvad med hulmursisolering?
Hulmursisolering er, trods navnet, ikke det samme som isolering af ydervæg, men er en alternativ måde at energirenovere sit hus på. De fleste som vælger at få isoleret deres ydervægge, har allerede fået husets hulmur isoleret.
Hvis dit hus ikke allerede er hulmursisoleret, og egner sig til det, er det en fin, nem og billig måde at sænke varmeforbruget på. Det er dog ikke alle facader som egner sig til hulmursisolering. Derudover er der også en række ulemper ved hulmursisolering. Der er fx risiko for, at isoleringen synker sammen, og at der derfor ikke opnås den ønskede effekt. Derudover er der risiko for frostsprængninger i stenene – især i ældre huse. Hvis dit hus ikke allerede er hulmursisoleret, og egner sig til det, anbefaler vi dog alligevel at du får det gjort, da fordelene klart opvejer ulemperne. Det kan dog bedst svare sig, hvis ydervæggen allerede er i god og pæn stand.
Hvis du vil opnå optimal isolering af dit hus, og spare så meget som muligt på din varmeregning, bør du udover hulmursisolering, også isolere ydervæggen udefra. Det er her, du opnår den klart største effekt.
Hvor meget sparer du på isolering af ydervæg udefra?
Det er svært at sætte et eksakt tal på, hvor meget du sparer ved isolering af kold ydervæg. Der er nemlig mange forhold og faktorer, som spiller ind.
Først og fremmest afhænger det af hvor kraftigt et lag isolering du efterisolerer med, og om du vælger at efterisolere alle ydervægge eller blot én. Derudover afhænger den årlige besparelse naturligvis også af husets størrelse.
Et slag på tasken er dog, at mange boligejere vil kunne spare mindst 5.000 til 20.000 kr. årligt ved isolering af ydervægge. Hvis du vil vide, præcis hvor meget du kan spare, kan du få foretaget et isoleringstjek af en professionel energirådgiver eller energikonsulent.
Uanset hvad, er der dog ingen tvivl om, at isolering af ydervæg betaler sig – særligt på den lange bane. Denne form for isolering tjener typisk sig selv ind i løbet af 10 til 20 år. Overvejer du at energirenovere dit hus, er isolering af ydervæg udefra derfor et oplagt sted at starte. Sammenligner du med isolering af ydervæg indefra, så er det 30% mere effektivt at isolere ydervæggene udefra.
Fordele ved udvendig isolering af ydervæg
Det er i høj grad økonomiske fordele, der er forbundet med isolering af ydervæg, og som vægter højt for mange mennesker. Men der er faktisk langt flere fordele ved at isolere sine ydervægge, end dem, der kan mærkes på pengepungen.
Forbedret indeklima og komfort
Hvis dit hus ikke har en tæt facade, så får den det, når du isolerer din ydervæg. En utæt facade kan bl.a. ses ved, at et stearinlys vil blafre, når det holdes tæt op af muren inde i huset.
Indeklimaet i dit hus vil også blive markant forbedret, når du isolerer dine ydervægge. Kuldebroerne forsvinder nemlig og komforten i din bolig forøges.
Undgå byggerod
En af de helt store fordele ved at isolere sine ydervægge udefra er også, at alt arbejdet udføres udefra. Du undgår dermed byggerod inde i din bolig og kan fortsætte din dagligdag uforstyrret, mens arbejdet pågår. Du skal desuden ikke bekymre dig om, at radiatorer, elinstallationer eller andet skal flyttes eller fjernes. Du slipper med andre ord for både at rydde rum og gøre rent bagefter, når du får isoleret dine ydervægge udefra.
Gør noget godt for miljøet
Værd at nævne er også den betydelige miljøvenlige gevinst der er ved at få isoleret sine ydervægge. Du skåner nemlig miljøet med de energibesparelser du opnår, og CO2-udledningen fra dit hus vil blive mindsket.
Påvirker ikke boligarealet
Mange er bekymrede for at boligarealet bliver mindre, når du får isoleret sine vægge, men den bekymring er der ingen grund til at have, når det drejer sig om udvendig isolering. Her sidder den ekstra isolering nemlig udvendigt. Og så længe isoleringen blot holdes under 25 cm (inkl. den nye facade) har det ikke indflydelse på, hvor meget du må bygge på din grund – det, der også kaldes for ”bebyggelsesprocenten”.
Sidst, men bestemt ikke mindst, opnår du en markant værdistigning af dit hus, når du får foretaget energirenoveringer – særligt større energirenoveringer som isolering af ydervægge.
Hvad koster isolering af ydervæg?
Et af de helt store spørgsmål, der hurtigt melder sig, når snakken falder på isolering af ydervæg, er prisen.
Isolering er ydervæg er ikke den billigste isoleringsform. Hulmursisolering er eksempelvis markant billigere. Til gengæld er isolering af ydervægge den bedste og mest effektive måde at efterisolere sit hus på. Det kan derfor altid svare sig på sigt – trods den højere pris.
Den konkrete pris på isolering af ydervægge varierer. Den afhænger bl.a. af hvilken type isolering du vælger og hvor mange vægge, der skal isoleres. Derudover kan priserne fra håndværker til håndværker variere ganske betydeligt. Det er derfor utroligt vigtigt, at du sørger for at indhente en række tilbud, så du får den bedste pris. Det kan 3byggetilbud.dk hjælpe dig med.
Udover selve isoleringen, skal du have ny facade og i de fleste tilfælde også have flyttet vinduerne, når du isolerer dine ydervægge.
Hvis du vælger at isolere dine ydervægge ved hjælp af isoleringsmåtter monteret direkte på ydervæggen, skal du regne med en pris i omegn af 2.000 kr. til 2.500 kr. pr. kvadratmeter ydervæg. Denne isoleringsmetode er, som nævnt tidligere, den mest velegnede til massive ydervægge.
Vælger du derimod isolering ved hjælp af træskelet, er prisen typisk en anelse lavere. Her vil de fleste håndværkere nemlig forlange en pris på mellem ca. 750 kr. og 1.300 kr. pr. kvadratmeter. Arbejdstiden kan dog variere, alt efter hvor meget arbejde der er i at flytte eventuelle vinduer eller døre i konstruktionen.
Du skal med andre ord regne med en samlet udgift på minimum 100.000 kr. for at få isoleret alle ydervægge i dit hus – alt afhængig af, hvor stort dit hus er.
Det er værd at nævne, at begge eksempler er estimater. Der kan være mange forhold der spiller ind, og som kan gøre prisen enten højere eller lavere.
Endelig er det værd at slå fast, at efterisolering af ydervægge i stort set alle tilfælde vil være en god investering på sigt. Trods den relativt høje udgift der er forbundet med arbejdet, vil udgiften have tjent sig selv ind – og mere – i løbet af 10 til 20 år. Og her har vi ikke medregnet den merpris, dit hus vil stige.
Få hjælp af en professionel håndværker
Nu tænker du måske, om du ikke kan spare nogle penge, ved at isolere dine ydervægge selv. Her er det korte svar, at det kan du i princippet godt, hvis du ved, hvad du laver, og undgår de mange faldgruber, der kan være ved at gøre det selv. Generelt anbefales det derfor altid at lade et professionelt håndværkerfirma stå for arbejdet, så du er sikker på, at arbejdes udføres korrekt.
Når du vælger at lade en fagmand stå for arbejdet, er du desuden også underlagt dennes forsikring. Det betyder, at skulle der – mod forventning – opstå problemer i forbindelse med isoleringen eller efterfølgende, vil du være dækket langt bedre, end hvis du selv har givet dig i kast med arbejdet.
Når du efterisolerer dit hus, skal du desuden sørge for at følge de nye, skærperede krav til Bygningsreglement (BR10), som trådte i kraft i 2015. Det kan være både svært og forvirrende, at sætte sig ind i kravene, og overholder du dem ikke, kan det få ganske alvorlige konsekvenser. Vælger du at lade en fagmand stå for arbejdet, er du sikker på, at arbejdet udføres jævnfør gældende lovgivning.
Vælger du selv at stå for isoleringen, risikerer du fugt- og skimmelskader. Det skyldes, at selv den mindste revne eller utæthed i facaden kan forårsage vand- og svampeskader. Det er derfor helt afgørende, at facaden bliver helt tæt.
At efterisolere sine ydervægge selv, er med andre ord ikke et hyggeligt gør-det-selv-projekt, men er et projekt, som kræver, at du har en håndværksmæssig baggrund og har erfaring med området. Det er derfor en rigtig god idé at lade en fagmand inspicere det færdige arbejde, så du er sikker på, at arbejdet er blevet udført korrekt og at alle regler er overholdt, så du undgår ubehagelige overraskelser.
Få det bedste tilbud
Når du skal have udført en større renovering af dit hus, hvad end det er en energieffektivisering eller andre forbedringer, er det vigtigt at du altid indhenter flere tilbud. Der kan nemlig være ganske store forskelle i de priser, som forskellige firmaer tager for det samme arbejde, og dermed mange penge at spare, ved at finde det bedste tilbud.
Her kan det være en stor fordel, at lade en professionel udbyder stå for indhentningen af dine tilbud, så du selv slipper for at ringe rundt og forhøre dig hos en masse forskellige håndværkere. Når du lader en professionel, som fx 3byggetilbud.dk, stå for indhentningen, vil du typisk også kunne opnå nogle langt bedre tilbud, end hvis du selv stod for at indhente dem.
Husk kontrakten
Når du har valgt den håndværker, du gerne vil benytte dig af, skal du altid sørge for at få udarbejdet en kontrakt, hvori det er nøje beskrevet, hvilket arbejde der udføres. Det er din garanti for, at du får det, du betaler for, og at arbejdet foregår under ordnede forhold.
Kontrollér resultat
Væggene på dit hus er selvsagt en særdeles vigtig bestanddel. Det er derfor meget vigtigt, at arbejdet er udført korrekt. Sjusk eller forkert udført arbejde på ydervæggen kan i værste tilfælde give alvorlige følgeskader på hele huset. Sørg derfor for, at kontrollér at alt er udført, som det skal, når efterisoleringen er fuldført. Du skal tjekke at arbejdet er udført efter gældende forskrifter og at alle materialer er korrekt bygget sammen og fastgjort. Som lægmand kan det dog være svært at efterse den slags. Hvis du ikke kender en, som kan hjælpe dig, anbefales det derfor at hyre en rådgiver, som kan gennemgå det færdige resultat. De penge, det koster at hyre en rådgiver, kan vise sig at være utroligt godt givet ud, hvis der viser sig, at være fejl på konstruktionen.
Hvis du vil have optimal tryghed i forbindelse med projektet, kan du også få en uvildig rådgiver til at tilse arbejdet, mens der renoveres, så du derved er på forkant med eventuelle problemer.
Det skal dog retfærdigvis siges, at isolering af ydervægge i langt de fleste tilfælde udføres korrekt og efter bogen, når du vælger en håndværker, som du har fået et tilbud fra via 3byggetilbud.dk.