Du kan vælge gør det selv-gulvlægning eller hyre en gulvlægger til at lægge gulvet for dig.
Mange vælger den professionelle gulvlægger til gulvlægning, da det er et stort og krævende arbejde. Og det er vigtigt, at du får monteret gulvet helt rigtigt. Det gælder både i forhold til æstetikken og praktikken.
Hos Bygga.dk anbefaler vi som udgangspunkt, at du får professionel hjælp til gulvlægning. Især hvis du ikke har tidligere erfaring med at lægge gulv.
Pris på gulvlægning
Det er svært at give en konkret pris på, hvad en gulvlægger koster pr. m2.
Der er en lang række forskellige faktorer, der spiller ind i forhold til prisen.
Det er blandt andet:
- Hvilket materiale skal gulvet være i? Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige typer af gulve koster. Det hænger også i høj grad sammen med, hvor holdbare de er. Jo mere holdbart et gulv er, des dyrere vil det som regel også være.
- Antallet af kvadratmeter – udover materialet spiller antallet af kvadratmeter selvfølgelig også ind i forhold til, hvor dyrt dit gulv kommer til at være.
- Gulvlæggeren – Vil du selv stå for gulvlægning eller hyre et firma til det? Hyrer du et firma, bliver det selvfølgelig dyrere. Derudover er der stor forskel på, hvad prisen er indbyrdes mellem firmaerne.
- Skal det gamle gulv fjernes? De fleste vælger at få det gamle gulv fjernet og lægge et nyt. Du kan dog også vælge det, der hedder et svømmende gulv, hvor det gamle gulv bliver lagt ovenpå. Hvilken tilgang du vælger, har også betydning for den samlede kvadratmeterpris.
Du har selv indflydelse på alle fire parametre. Derfor er det vigtigt, at du overvejer dem grundigt, inden du bestemmer dig.
Priseksempel på en gulvlægger
For at give dig en bedre ide om, hvad dit nye gulv skal koste dig, er der her en prisoversigt med forventlige prisintervaller. Priserne tager udgangspunkt i forskellige gulvtyper. Du kan så gange m2. prisen med de antal kvadratmeter du skal have lagt.
- Laminatgulv: 200-400 kr. pr. m2.
- Parketgulv: 250-600 kr. pr. m2.
- Plankegulv: 400-900 kr. pr. m2.
- Trægulv (antikt): 500-700 kr. pr. m2.
Få 3 tilbud på gulvlægning
Hvis du vælger at lade et firma stå for gulvlægning frem for at gøre det selv, bør du altid få mindst tre tilbud på opgaven. Det er med til at gøre, at du får en god ide om, hvordan prisniveauet er, og hvornår de enkelte firmaer har tid til at påtage sig opgaven. Det kan du gøre ved at ringe eller skrive rundt.
Når du gør det, kan det dog være svært for dig at vide noget om, hvordan firmaernes kvalitetsniveau er. Der kan du få hjælp til det ved at bruge en service som den, vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk tilbyder. De har et stort netværk af håndværkere inkl. gulvlæggere. De kan derfor finde frem til tre i dit område, som kan hjælpe dig.
3byggtilbud.dk sørger altid for at tjekke op på kvaliteten af de håndværkere, som de samarbejder med. Det er derfor din garanti for, at du får tilbud fra firmaer, der kan levere en høj kvalitet.
Så nemt er det at indhente gratis tilbud på gulvlægning.
At være gulvlægger er hårdt arbejde
Gulvlægning er et hårdt arbejde, der kan være vanskeligt alt efter gulvtypen.
Mange vælger derfor at få et professionelt gulvfirma til at stå for det. Du kan vælge mellem en lang række forskellige former for gulve, der kan lægges på to forskellige måder. Læs mere om det herunder.
Hvis din nuværende gulvbelægning er slidt, eller du ønsker et andet look i din bolig, har du brug for at få lagt et nyt gulv. Det kan enten ske ved, at det gamle bliver fjernet, eller at der bliver lagt et nyt ovenpå.
Gulvet har stor betydning for, at dit hjem er varmt nok, og at det passer til den mængde rengøring og vedligehold, som du har tid til. Derfor bør du bruge tid på at tænke over, hvilken type gulv der er den rigtige for dig, og hvordan det vil passe til din bolig.
Forskellige måder at lægge gulv på
Overvejer du at gøre det selv? Så se ovenstående video om gør det selv lægning af laminatgulv. (Videoen er lavet af jem og fix).
Der findes overordnet to forskellige måder at lægge gulv på. Du kan enten tage det gamle gulv af og få lagt et nyt gulv, eller du kan få lagt det nye gulv oven på det gamle. Det kaldes et svømmende gulv.
Det mest brugte er at fjerne det gamle gulv og lægge et nyt. Det skyldes, at gulvet jo kommer til at være højere, hvis du lægger det nye gulv ovenpå det gamle. Dørtrin og lignende vil være designet til højden på det gamle gulv, og det kan derfor kræve, at der udføres nogle ekstra løsninger. Bor du et sted med lavt til loftet, vil det yderligere være irriterende, at du mister nogle centimeter på grund af et højere gulv.
Der er dog også fordele ved at lægge et svømmende gulv. Det er først og fremmest en rigtig god løsning, hvis dit nuværende gulv er koldt, og du ikke har mulighed for at efterisolere det. Et svømmende gulv giver nemlig ekstra isolering, da der lægges et isolerende lag mellem det gamle og det nye gulv.
Derudover er det svømmende gulv også praktisk, da det er med til at dæmpe lyden fra trin. Det er rart i etageejendomme, hvor du gerne vil høre så lidt til dine naboer som muligt – og de til dig.
Det bør du overveje i forbindelse med gulvlægning
Når du skal have nyt gulv, kan det være fristende at gå med den billigste løsning, så du ikke skal bruge så mange penge på det. Det er dog ikke sikkert, at det vil være det bedste. Billige gulve har tit ikke en lige så lang holdbarhed. Det betyder, at du skal lægge nyt gulv inden for kortere tid.
Derudover har holdbarheden på gulvet også betydning for, hvor mange penge du kan få for dit hus ved et salg. Jo længere holdbarhed gulvet har, des højere en pris kan du få for det.
Gulvvarme eller ej?
Når du skal have lagt et nyt gulv, bør du også overveje, om der skal være gulvvarme under eller ej. Gulvvarme er en rigtig rar varmeform, da varmen stiger opad, og et rum derfor bliver bedre opvarmet, når varmen kommer nede fra gulvet.
Det er dog ikke alle gulvtyper, der egner sig til gulvvarme. Massive trægulve er særligt dårlige til gulvvarme, mens fliser og klinker er de former for gulvbelægning, der egner sig bedst til gulvvarme.
Fordele og ulemper ved forskellige former for gulvlægning
Der findes en række forskellige former for gulvbelægning. Det er en god ide, at du sætter dig ind i fordele og ulemper ved dem, da de har stor betydning for, hvordan din bolig kommer til at fungere. Stil og smag er forskelligt, og det kommer vi derfor ikke ind på herunder.
Trægulve
Trægulve dækker over gulvtyper som parketgulve, plankegulve og massive trægulve. Det er meget holdbare gulve med en høj levetid. Passer du godt på det, kan du have glæde af det i over 50 år. Du har mulighed for at friske gulvet op med en afhøvling eller afslibning og en efterbehandling.
Den store ulempe ved trægulve er, at de ikke er særlig gode sammen med gulvvarme. Der bliver dog arbejdet på at finde løsninger, så du kan have glæde af både gulvvarme og det flotte look fra træet.
Vinylgulve
Vinylgulve er en populær form for gulv, da det er meget slidstærkt og kan sammenføjes, så det bliver helt vandtæt. Det er derfor et gulv, der ofte bliver brugt i køkkener, på badeværelser og i bryggerser, hvor der oftere bliver spildt vand på gulvet end i andre rum. Du kan regne med at have glæde af vinylgulvet i cirka 25 år, hvis du passer godt på det.
Den største ulempe ved vinylgulve er, at når de går i stykker, er det ikke muligt at reparere dem. Derudover er bortskaffelsen af gulvene ikke særlig miljøvenlig, da det er et plastmateriale.
Flise- og klinkegulve
Gulve af fliser og klinker er meget holdbare og kræver næsten inden vedligeholdelse. Nogle klinker og fliser af tegl kan faktisk holde i helt op til 100 år, hvis der bliver passet godt på dem. Derudover er fliserne nemme at rengøre, billige at lægge, fungerer godt med gulvvarme og kan bruges i et vådrum.
Det betyder dog ikke, at fliser er perfekte. Har du glatte fliser, kan de skabe en del genskin, hvis de ligger i solen. Derudover skal du være meget opmærksom på, hvilke rengøringsmidler du bruger, da fliser og klinker, der indeholder kalk, ikke kan tåle, at du bruger rengøringsmidler med syre.
Når du køber fliser til dit gulv, skal de have den rette slidstyrke. Den skal være på mindst 3, når du skal bruge den på gulvet i et privat hjem. Har den slidstyrke 5, er den robust nok til, at du kan bruge den på offentlige områder.
Epoxygulv
Epoxygulv er en anden meget slidstærk form for gulv. Gulvet er skridsikkert, og det er nemt at rengøre. Det er også derfor, at det bliver brugt i mange industrikøkkener, værksteder og lignende, hvor der bliver spildt meget og ofte skal gøres rent. Epoxy er dog blevet mere og mere almindeligt i private hjem, blandt andet fordi det fås i mange forskellige farver.
Den største ulempe ved epoxygulve er, at det er svært at påføre selv. Du kan kun påføre det i et ret begrænset tidsrum på nogle timer. Derefter går der noget tid, inden det tørrer.
Læs mere om lægning af epoxygulve.
Linoleumsgulv
Linoleum består af en blanding af harpiks, linolie, kalk og enten træ- eller stenmel. Det har en lyddæmpende effekt, er skridsikkert og kræver meget lidt vedligeholdelse.
Ulempen ved gulvet er, at det er et organisk materiale. Det skal derfor løbende mættes med sæbevand for ikke at tage imod skidt og snavs.
Der findes altså en masse forskellige former for gulve. Hvilken der er den rigtige, kommer helt an på, hvor gulvet skal ligge, og hvordan du bruger det. Lige meget hvilken type du vælger, er det dog en god ide for dig at overveje, om du selv vil stå for gulvlægning, eller du vil have en professionel til at gøre det for dig.
Læs mere om lægning af linoleumsgulve.
Kilder: