Skal du have nyt tag eller undertag, kan du med fordel lade øjnene finde vej videre ned over siden.
Her præsenterer vi dig for de mange muligheder og valg, du skal til at træffe.
Det er nemlig ikke uden betydning, hvilket undertag du vælger, hvis du vil beskytte boligen mod udefrakommende fugt.
Du kan læse meget mere om de forskellige typer af undertag, og dermed blive klogere på, om du skal vælge let, middelfast eller fast undertag.
Vi giver dig naturligvis også priseksempler, du kan forholde dig til, så du med garanti træffer den rigtige beslutning, før taget skiftes.
Få 3 gratis tilbud på nyt undertag
Hvad koster nyt undertag?
Nyt undertag koster typisk mellem 210 kr. og 350 kr. per m2.
Hvad koster undertag? Det er det første spørgsmål, som springer frem i baghovedet, når du kan mærke, det trækker fra toppen af huset, og lyden af blafrende tagdug nødvendigvis tvinger dig til at tage en hurtig beslutning.
Først og fremmest er det afgørende for prisen, om du kan nøjes med en reparation af det nuværende undertag eller om det er bydende nødvendigt med et helt nyt. En reparation af undertag er naturligvis den billigste løsning, men det er ikke altid nok, hvis taget skal slutte helt tæt.
Dernæst må du forholde dig til, hvilken tagkonstruktion og tagtype din bolig er opført med. Det har også betydning for, hvad et undertag koster, for der er stor forskel på, om du vælger en let tagdug eller har brug for et tungt, fast undertag. Den faste underlægning er den dyreste, og det skyldes simpelthen, at materialet er det mest robuste. Her får du stor modstandskraft over for det danske vejr, og vedligehold behøver du ikke at tænke på.
Vil du præcis vide, hvad du må betale for veludført arbejde, må du tage kontakt til din lokale tømrer.
De professionelle fagfolk har den nødvendige viden og kapacitet til at skræddersy et godt tilbud til dig, så du ikke i sidste ende står med en række ubesvarede spørgsmål, der øger de samlede omkostninger.
Få 3 gratis tilbud på nyt undertag
I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på nyt undertag.
Video: Sådan fungerer det
Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
- Det er gratis og uforpligtende
- Bestil tilbud på kun 5 minutter
- Mulighed for at spare mange penge
Enterprisegaranti
Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.
Hvad siger andre:
Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.
Få 3 gratis tilbud på nyt undertag
Flere parametre påvirker din pris på undertag
Som skrevet er der flere parametre, som påvirker de priser på undertag, du bliver præsenteret for. En af de væsentlige faktorer er de materialer, der bliver anvendt ved montering. Vil du have undertag som banevare eller drømmer du om huntonit eller icopal?
Du kan naturligvis spare et par håndører, hvis du selv bestiller materialerne hjem til håndværkerne, men vi anbefaler, at du overlader bestillingen til de professionelle montører. De ved, hvad der skal bruges, og det er din garanti for, at der er materialer nok, så der ikke mangler noget, når underlægningen skal opsættes.
Tagets størrelse har også betydning for prisen, og skal du have monteret nyt tag samtidig, er det med til at øge udgifterne. Jo mere tid, fagpersonen skal bruge på monteringen, jo højere bliver regningen. Håndværkernes timeløn er nemlig en stor post, når du skal have udskiftet eller repareret undertaget.
Hvad er et undertag?
Video af Bolius.
Hvis du tager turen til toppen af huset og kigger under tagkonstruktionen, kan du se, at der ligger et ekstra lag under tagbeklædningen. Det er undertaget, du ser der, og afhængig af, hvilket hus du bor i, vil laget se forskelligt ud. Der findes nemlig flere typer, som er produceret med de forskellige tagbelægninger in mente. Præcis derfor er det helt afgørende, at du vælger en underlægning, som passer til din tagkonstruktion, så du kan være sikker på et stærkt resultat med lang levetid.
Du skal montere et undertag, hvis du ønsker et tæt tag. Nogle tagbelægninger er letpåvirkelige over for vind og vejr, så her er det helt uundværligt med en god underlægning. Det sikrer dig mod, at regnvejr, fygesne og blæst kryber ind under tagbelægningen og forårsager skader på din bolig. Du er dermed beskyttet mod udefrakommende fugt, og det giver ro i maven på de kolde dage.
Vælg det rigtige undertag
Video af Phønix Tag Materialer A/S
De bedste undertage beskytter dig mod regn, sne, fygesne, slagregn og kondens, som ofte opstår på undersiden af tagbelægninger. Skal du have nyt undertag? Herunder kan du læse mere om de forskellige typer, så du kan vælge den rigtige løsning til din bolig på et oplyst grundlag. Det har nemlig helt afgørende betydning for dit hjem, hvilken variant du vælger.
I udgangspunktet har alle tegltage behov for undertag, men meget stejle udgaver, som har mere end 40 graders hældning, kan klare skærene uden. Det er dog yderst sjældent, og du må drøfte sagen med en fagperson, før du fravælger et undertag.
Ved stejle taghældninger anbefaler vi, at du understryger tagbeklædningen, så du er garanteret, at fugt udefra ikke trænger ind og forvolder skade på din bolig. Husk i den forbindelse at være opmærksom på, at understrygning ikke er en langtidsholdbar løsning, og at den kræver vedligeholdelse løbende. Benytter du tagetagen til beboelse? Hvis du har opholdsrum på øverste etage, kan du ikke understryge tegltaget, da det forhindrer dig i at vedligeholde indefra. Du kan med fordel drøfte dine muligheder med en professionel rådgiver, som kan give dig svar på, hvilken løsning du bør vælge.
Der findes 3 typer af undertag
Skal du have et nyt undertag til ståltag, skifer, træ eller tegl? Uanset, hvilket tagtype du har på toppen af din bolig, skal du finde den bedste underlægning. Let, middelfast og fast undertag er de tre typer, der findes. Herunder skal vi se nærmere på de forskellige underlægninger, så du kan finde ud af, hvilken løsning du skal vælge.
Har du indrettet dig lækkert på tagetagen? Det er en god idé at vælge et diffusionsåbent undertag, hvis du bruger den øverste etage til beboelse. Denne variant fylder ikke meget, og derfor vil det være en fordel for dig med lidt plads. Har du derimod meget plads at gøre godt med, kan du vælge det noget dyrere, men til gengæld meget holdbare, faste undertag.
Middeltunge eller middelfaste undertage, der er lavet af træ- eller gipsplader, er oplagte at montere, hvis taget har store flade, og du ønsker en billig pris.
Fordele og ulemper ved let undertag
Vil du have et diffusionsåbent undertag, som ikke skal ventileres, kan du godt vælge et let undertag. Denne underlægning er lavet i plast eller fiberdug og er dermed en banevarer, der leveres i ruller på op til 50 meter. Derfor kan du også møde denne type under navnet banevare undertag.
Tagtypen er meget tæt, og sikrer dig uden problemer mod både sne, regn, blæst og frost.
Fordelen ved den lette variant er, at den ikke fylder meget, og det er en fordel for dig, der har udfordringer med indbygningshøjden. Foretrækker du et diffusionsåbent eller et diffutionstæt undertag? Hvilken løsning du skal vælge bestemmes af dit nuværende tag, og er du i tvivl om, hvilket valg du kan tage, er det en god idé at tage kontakt til en tømrer eller byggeteknisk rådgiver.
Herunder kan du læse mere om de forskellige fordele og ulemper ved denne type underlægning.
Fordele ved let undertag
- Har en lille indbygningshøjde og fylder ikke meget
- Kan nemt monteres omkring rør, skorsten og tagvinduer
- Den billigste løsning
Ulemper ved let undertag
- Har en kort levetid, hvis ikke det monteres korrekt
- Skal udskiftes oftere end tungere underlægninger
- Kræver forsigtighed ved montering, så plasten eller fiberdugen ikke perforeres, og dermed ikke beskytter optimalt mod fugt
- Risiko for at underlægningen larmer ved blæst, hvis ikke det er lagt korrekt
- Det er ikke muligt at gå på et let undertag
Fordele og ulemper ved middelfast undertag
Middelfast, middeltungt, fleksibelt eller hårdt undertag – ja, kært barn har som bekendt mange navne, men fælles for alle betegnelserne er, at denne type er lavet af gipsplader eller træplader. Materialet er ofte masonit eller huntonit, og almindeligvis er denne underlægningstype diffusionsåbent.
Det er ikke mange år siden, gipsplader var det foretrukne valg, men i dag er diffusionsåbne træplader populære – og det er forståeligt. Pladerne monteres, så damp kan passere, men samtidig lukker de af for vand og fugt. Derfor er det oplagt at vælge dette, hvis du har stråtag, for så mindsker du skader ved brand.
Fordele ved middelfast undertag
- En billig løsning med lang levetid
- Nemt og hurtigt at montere
- Ingen risiko for, at materialet blafrer i blæsten og dermed skaber støjgener
- Fylder kun ganske lidt og har en minimal indbygningshøjde
Ulemper ved middelfast undertag
- Svært at montere, hvis boligen har mange vinkler eller fremspring
- Er ikke sikkert at betræde (ikke trådsikkert)
- Det kan være udfordrende at montere omkring gennemføringer i taget, eksempelvis ved rør, skorstene og tagvinduer
Fordele og ulemper ved fast undertag
Vil du have et fast undertag, skal du være opmærksom på, at det som regel ikke er diffutionstæt og derfor har brug for stor ventilation. Tagunderlægningen er almindeligvis lavet af tunge, hårde plader i krydsfiner eller ru brædder, der er belagt med tagpap.
Et fast undertag er den stærkeste løsning, og vil du bevæge dig på taget, kan du sagtens gøre det. I det hele taget får du her et robust resultat, som er ekstremt modstandsdygtigt og tæt, så er du på udkig efter et undertag med lang levetid, bør du til en hver tid overveje den faste model. Desværre er det også det dyreste valg, du kan tage, da det er tidskrævende at montere.
Fordele ved fast undertag
- Trådsikkert og meget stærkt
- Lang holdbarhed og stor modstandskraft over for ydre påvirkninger
- Afstiver ejendommen fra kælder til kvist
- Meget tæt og kan i virkeligheden betegnes som et tag i sig selv
Ulemper ved fast undertag
- Øget risiko for skimmelsvamp, hvis der anvendes krydsfinerplader med tagpap
- Stor indbygningshøjde og fylder derfor meget
- Dyrt at montere og kræver stor faglig ekspertise at arbejde med
- Lægges undertaget ikke korrekt, kan der opstå problemer med fugtophobninger grundet manglende ventilation
Vigtigt at vide, hvis du vælger diffusionsåbent undertag
Er det bedste undertag diffusionsåbent eller ej? Det skal vi se nærmere på nu. Normalt differentierer man mellem tætte undertagsmaterialer, de diffusionstætte, som ikke skal ventileres, og de åbne undertagsmaterialer, som ikke kræver ventilation, fordi de er diffusionsåbne.
Lyder det indviklet? I udgangspunktet er det ret simpelt, så lad os se om vi ikke kan skære det ud i tagpap for dig. Når samtalen drejer ind på undertagsmaterialets tæthed, handler det ikke om tæthed over for udefrakommende faktorer som sne, regn eller blæst. Det handler i stedet om tætheden over for diffusion eller gennemtrængningen af vampdampe – altså fugtholdig luft, som opstår, når fugtig luft stiger op fra din bolig.
Den varme, fugtige luft trænger op gennem din bolig dagligt, når du går i bad, laver mad eller i det hele taget bare trækker vejret. Det stiger til vejrs og samler sig på indersiden af taget, hvor det kan forårsage stor skade, hvis ikke ventilationen vifter det væk.
Vanddamp samler sig altså hurtigt under taget, og på lang sigt kan det nedbryde tagets, bærende konstruktion. Især trækonstruktioner er særligt udsatte over for angreb fra råd og svamp. Derfor er det helt afgørende, at undertaget monteres korrekt, så vanddampe kan transporteres væk. Du må derfor være opmærksom på, at have en effektfuld ventilation eller vælge et diffusionsåbent undertag, som vanddampen kan trænge igennem.
Hvornår skal du vælge dampspærre?
Det er ikke altid nok at have en god ventilation. Er dit hjem isoleret under tagbelægningen? Når det er situationen, kan det være afgørende at vælge et undertag med en åben struktur, som sender vanddampen ud gennem underlægningen. På den måde undgår du, at tagkonstruktionen beskadiges.
De professionelle montører vil have dette in mente, når de udfører arbejdet for dig, og de vil derfor sørge for at montere en tæt dampspærre nederst i tagkonstruktionen. Det giver dig den nødvendige sikkerhed, så du ikke skal bekymre dig om fugtskader i hjemmet.
Måske også relevant for dig at se?