Hvad koster isolering af gulv?
Isolering af gulv koster mellem 1.500 kr. og 1.800 kr. pr. kvadratmeter.
Få 3 gratis tilbud på isolering af gulv
I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på isolering af gulv.
Video: Sådan fungerer det
Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
- Det er gratis og uforpligtende
- Bestil tilbud på kun 5 minutter
- Mulighed for at spare mange penge
Enterprisegaranti
Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.
Hvad siger andre:
Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.
Få 3 gratis tilbud på isolering af gulv
Er du i færd med at bygge nyt, eller overvejer du en større renovering i boligen? I så fald kan det være, at du er interesseret i de muligheder, der er forbundet med gulvisolering. I dag er der også faste krav til gulvisolering, når der bygges om eller opføres nye boliger. Der er meget, der spiller ind, og mange ting at tage højde for.
Men der er også mange muligheder på området, for den gode isolering kan opnås på flere måder. Er gulvet for eksempel i stueetagen? Har du krybekælder? Er du i tvivl om, hvor meget isolering, der skal bruges i gulvet? De forskellige materialer og isoleringsmetoder har forskellige fordele, som du kan drage fordel af, når du alligevel får lagt nyt gulv, indlagt gulvvarme eller bygger det nye drømmehus.
Herunder kan du læse om alt fra isolering af gulv med flamingo til isolering af gulv i sommerhuset og indblæsning af isoleringsmateriale under gulvet. Du kan også læse om, hvad de forskellige isoleringsmaterialer har af kvaliteter, og hvordan de er produceret. Det kan også være en god ide at sætte sig ind i de krav, der er til isolering i al moderne byggeri, og det er der også mulighed for at læse mere om her på siden. Endelig kan du se, hvordan du kan sammenligne priser på gulvisolering med 3byggetilbud.dk og finde de bedste tilbud og de rette til at udføre opgaven.
Velvære og god økonomi
Alle kender den gode fornemmelse af at komme ind i et hus, hvor gulvet er varmt, hvor det ikke trækker, og hvor det er behageligt at gå rundt i strømpesokker eller med bare fødder. Tilsvarende har langt de fleste også oplevet at være i et rum, hvor det vedbliver at være ”fodkoldt”, selvom der er skruet godt op for varmen.
Det er meget sandsynligt, at det er gulvisoleringen, der gør forskellen. Og det er afgørende for et godt indeklima, at hele boligen er velisoleret. Vi opfatter ofte gulvet og gulvbelægningen som en helt fast og uigennemtrængelig flade, men der kan trække kulde igennem, ligesom det er tilfældet med uisolerede vinduer eller mure. Især hvis der gulvvarme i rummet, er det vigtigt, at varmen ikke går til spilde.
God isolering har flere fordele udover varmen og det gode indeklima. Hvis hele huset er velisoleret, bidrager det til at holde alle energi- og varmeudgifterne nede. Der kan spares meget på regningen, både på kort og langt sigt. Med optimal isolering, i gulvet og resten af boligen, er der meget vundet, både for privatøkonomien og klimaet. Uanset om en ejendom er af ældre dato eller hel nyopført, kan isolering meget ofte være en god investering. Et hus med et godt energiregnskab står sig næsten altid bedre på boligmarkedet end en tilsvarende bolig, der ikke er godt isoleret.
Kan gulvisolering betale sig?
Se hvordan du selv kan isoleret gulvet i denne video lavet af DIY.
Ja, meget ofte er der også økonomiske fordele forbundet med at isolere gulvet og de øvrige bygningsdele i huset. Bygge- og håndværksopgaver i den størrelsesorden, som gulvisolering befinder sig i, er som regel bekostelige. Der kan søges tilskud til en del ombygninger, fordi de bidrager positivt til energi- og klimaregnskaberne, men det er stadig udgifter, som vil være store for de fleste boligejere.
Derfor er det også oplagt at se på de langsigtede effekter og fordele, der kan være ved at få isoleret gulvet godt. I flere tilfælde kan det nemlig betragtes som en investering. Hvis du udskifter et dårligt isoleret gulv med en god isoleringsløsning, vil du sikkert relativt hurtigt kunne se, at udgifterne til varmen falder. Det kan være et godt bidrag i den månedlige eller årlige privatøkonomi, som giver et ekstra pust.
Hvor lang tid, der går, inden udgifterne til isoleringen eller ombygningen har tjent sig selv ind, vil naturligvis være meget forskelligt fra bolig til bolig og fra husstand til husstand. For eksempel kan det komme an på, hvor meget arbejde, der har skullet udføres, og hvor godt resten af huset holder på varmen.
Bygningsreglementet, som indeholder kravene til boligisolering, har anlagt den vurdering, at det kan betale sig, hvis omkostningerne på en efterisolering kan tilbagebetales indenfor 30 år. Det er naturligvis ikke en tidsberegning, som er relevant i alle tilfælde. Men selvom du og din familie ikke bor i huset i alle 30 år, kan det stadig betale sig for ejendommens energiregnskab. Huse, der er godt isolerede, vil ofte have en salgsmæssig fordel på boligmarkedet, fordi de nye ejere vil kunne regne med et bedre varmeregnskab.
Hvordan måler du isolering?
Isolering holder på varmen i et rum eller en hel bygning, og faktisk kan isoleringsgraden måles ret præcist. Men det er ikke helt så simpelt som at måle temperaturen i et rum. Almindeligvis beregner du nemlig isoleringsværdien ved at se på de enkelte bygningsdele og de elementer og materialer, de rummer.
Når du måler isolering, bruger du den såkaldte U-værdi. Værdien er et udtryk for, hvor meget varme, der kan forhindres i at strømme igennem et givent materiale eller en konstruktion. Det modsatte, et materiales varmeledningsevne, kaldes for lambda-værdien, og det betegnes med det græske bogstav λ. Simpelt udtrykt fastslås U-værdien ved at måle varmegennemstrømningen i et emne med en temperaturforskel på en grad på hver side. Jo mindre varme, der strømmer i gennem fra den ene side til den anden, jo bedre er materialets isoleringsevne. En lav U-værdi er derfor udtryk for god isolering. Både λ-værdien og U-værdien bliver brugt om forskellige bygningsdele og isoleringsmaterialer.
En bygningsdel i denne sammenhæng er for eksempel et gulv eller en mur. Men bygningsdelene kan naturligvis være mere meget forskellige. Der kan være brugt meget forskellige materialer, og tykkelserne kan variere betragteligt. Hvis du vil vide nøjagtigt, hvor godt et gulv isolerer, skal du kende isoleringsevnen for alle de dele, det består af. Det gælder for eksempel gulvplanker i træ, isoleringsmateriale, beton, terrændæk og lignende. I mange tilfælde vil tykkelsen på det valgte isoleringsmateriale også have betydning. Det er normalt at vælge mellem tykkelser på gulvisoleringen på eksempelvis 100 mm. eller 200 mm. Gulvisolering på 150 mm. eller 300 mm. anvendes også relativt ofte.
Hvilke isoleringsmaterialer bruges til gulvisolering?
Der findes mange forskellige materialer, som kan bruges til isolering. Men det er naturligvis ikke alle materialer, der beregnet til isolering af gulve, etageadskillelser eller tilsvarende underlag. Her kan du se de mest almindelige materialer, der bruges i byggebranchen dag.
- Flamingo
- Papiruld
- Mineraluld
Papiruld
Som navnet siger, er papir en vigtig bestanddel i papirisoleringsmaterialet. Men hvordan gør du papir til et moderne isoleringsprodukt, der kan bruges i byggebranchen og i vores huse? Papiruld er lavet af ekstremt små og findelte stykker af affaldspapir, der kan samle sig i små totter eller kugler, og ligne blødt uld. Papirulden bliver efterbehandlet, så det også er brandsikkert, når det bygges ind i vores huse. Materialet kaldes også cellulose, fordi det er et plantemateriale ligesom det træ og papir, det er lavet af. Det er et miljø- og klimavenligt genbrugsmateriale, der samtidig er åndbart med en god evne til at optage og afgive fugt. Papirulden installeres eller monteres som enten granulat eller måtter.
Mineraluld
Mange kender navnet Rockwool, og det er et navn, som peger direkte på isoleringsmaterialet mineraluld, lavet af sand og sten. Materialet har været populært i mange år, fordi det har flere gode kvaliteter. Udover at have en god isoleringsevne er mineralulden også meget brandsikker og lydisolerende, og den har en stor modstandsdygtighed overfor råd og svamp.
Flamingo
Flamingoisolering er især en populær løsning til gulvisolering, de steder, hvor gulvet og terrændækket er direkte ovenpå jorden. Det er nemlig afvisende overfor fugt, og er samtidig meget modstandsdygtigt overfor alle skadedyr. Ligesom papirulden kan gulvisolering i flamingo fås både som granulat og plader i forskellige tykkelser. Flamingo kendes også som polystyren eller EPS, der er en engelsk forkortelse for Expanded Polystyrene. Det er et plastmateriale, som er udviklet til at kunne indeholde store mængder af luft i små lommer eller kugler.
Kan alle gulvtyper isoleres?
Ja. Gulvbelægningen i sig selv har ingen betydning for, om gulvet kan eller skal isoleres. Udover at det selvfølgelig kan kræve forskelligt håndværksmæssigt arbejde at komme til isoleringslaget under gulvbelægningen, betyder der ikke noget, om du går på trægulv derhjemme eller beton eller fliser. Men gulvets placering i bygningen har stor betydning for, hvordan det kan isoleres.
Simpelt formuleret handler det om det, der er lige under gulvet, for det er jo der, isoleringen til gulvet skal bygges ind. Et gulv, der er bygget med et terrændække direkte ovenpå jorden, og et gulv, der adskiller en kælder og stueetage, eller som har et hulrum eller en krybekælder direkte under sig, vil skulle isoleres på forskellige måder.
Terrændække
Et gulv, der ligger ovenpå husets terrændække og betonlag, er nok det, der skiller sig mest ud. Isoleringen skal nemlig placeres under betonlaget og det nye gulv. Det indbefatter mange forskellige bygge- og håndværksmæssige opgaver. Den gamle gulvbelægning skal fjernes og betonlaget skal brydes op, før du overhovedet kan lægge det nye og bedre isolerende terrændække. Det kan blive meget dyrt, hvis du både skal bekoste isolering og støbning af gulv. Der kan søges tilskud til opgave af denne type, men almindeligvis anbefales det, at du kun overvejer denne mulighed, hvis husets fundament er skadet af fugt, eller hvis kuldegenerne er meget voldsomme. du bruger ofte gulvisolering med flamingo, fordi det er et isoleringsmateriale med gode fugtafvisende egenskaber.
Isolering i hulrum
De fleste andre former for efterisolering af gulv kan ofte udføres med meget mindre omfattende indgreb. Det gælder for eksempel isolering af gulv på strøer. Strøerne er smalle træbjælker, der bærer træpladerne eller den belægning, der udgør selve gulvet. De er selv støttet af bærende konstruktioner, som eksempelvis kraftigere bjælker eller lignende. Opgaven er blot at få isoleringen indført i hulrummene under selve gulvet og mellem strøerne. Det kan samtidig være en anledning til at udskifte det gamle gulv med et nyere og pænere. Men ofte er det også muligt at løft gulvpladerne enkeltvist eller i små sektioner, og indføre isoleringen uden at bryde hele gulvet op på en gang.
Der er typisk også tale om hulrumsisolering, når gulvet samtidig er en etageadskillelse, eller hvis der simpelthen er plads under gulvet til at indføre isoleringen. Isolering af hulrum under gulv af denne type kan ofte gøres relativt billigt. Især hvis det kan gennemføres med indblæsning af isolering under gulvet. Materialet, der bruges vil altid være et granulat, for eksempel flamingo eller papiruld. Der skal dog bores et eller flere huller i overlaget, som efterfølgende skal lappes og dækkes eller skjules. Selve indblæsningen skal foretages af professionelle.
Regler og krav til isolering
I Danmark er der igennem årene vedtaget en længere række af bestemmelser på byggeområdet, som har til formål at gøre landets bygninger og boliger mere energi-økonomiske og skånsomme for klimaet. Nybyggeri skal leve op til moderne standarder, og ældre ejendomme skal så vidt muligt udrustes med bedre isoleringsløsninger.
Det er en god ide, at du selv sætter sig ind i de gældende regler, inden du påbegynder en større ombygning. Langt de fleste bestemmelser er samlet i det, der hedder Bygningsreglementet, som udstedes af Bolig- og Planstyrelsen under Boligministeriet. Hele regelsættet findes online, og er nemt at søge frem. Det indeholder tabeller med isoleringskrav for alle de relevante bygningsdele, inklusive gulve og etageadskillelser.
Ønsket om at gøre de danske boliger mere energi- og klimavenlige betyder til gengæld også, at det har været – og er muligt at søge tilskud til visse ombygninger, der sikrer et mindre varmetab. I dag kan du typisk få tilskud til isoleringsombygninger i husets terrændække og sokkel, som ofte er bekostelige. Men betingelserne og tilskudsordningerne ændres ofte, så du bør altid selv tjekke tilskudsmulighederne, inden du begynder projektet. Det er oplagt at konsultere Energistyrelsen, som står for flere tilskuds- og støtteordninger; inklusive Bygningspuljen, som er direkte beregnet på isolering og varmeregulering.
Professionel rådgivning
Det bedste og mest praktiske vil ofte være at hente hjælp hos fagkyndige. Professionelle isolatører kan også rådgive om byggereglerne, og sikre, at den nye isolering i gulvet lever op til alle bestemmelser. Selvom du udfører det meste af arbejdet som et gør-det-selv-projekt, er det vigtigt at sikre, at du får den optimale isolering ud af arbejdet.
Hvis du indfører isolering i et gulv med gulvvarme, er det sandsynligt, at du også med fordel kan rådføre dig med en VVS’er. Hvis der skal flyttes på de vandførende varmerør, kræver det nemlig hjælp fra en autoriseret professionel.
Få 3 gratis tilbud på isolering af gulv
Gulvisolering i andre bygningstyper
Det er ofte boligejere, der mest direkte kan opleve fordele ved gulvisoleringen i deres boliger. Det er også ofte dem, der sørger for at udføre forbedringerne. Men det betyder ikke, at andre typer af boliger og bygninger ikke også kan forbedres med god isolering i gulvet. Fordelene for indeklimaet og varmeregnskabet er nøjagtig de samme.
Hvis du bor til leje, er det ikke sikkert, at det er dig, som tager initiativ til forbedringer af isoleringen under gulvet. Under alle omstændigheder kræver det, at ejeren eller boligadministrationen er indforstået med projektet. I etageejendomme kan indblæsning af isolering i adskillelserne ofte være en god og praktisk løsning, som både lejere og ejere får glæde af.
Isolering af gulv i sommerhuse er ikke forskelligt fra gulvisoleringen i en helårsbolig. Det er sommerhusets konstruktion og gulvets placering, der er bestemmende for, hvordan der skal isoleres. Når det kommer til fritidshuse, er isolering af gulv på sokkelsten ofte en oplagt fremgangsmåde. Mange især mindre sommerhuse er konstrueret på den måde, der gør, at de står hævet fra jorden, og derfor er det nemt at indføre den nye isolering.
Endnu mindre bygninger kan også isoleres. Det gælder både dem, hvor vi kun opholder os kortere tid, og dem, der ikke er beregnet til beboelse. For eksempel kan det være en god ide at overveje isolering af gulvet i et skur. Frostsikring er det typiske formål med både opvarmning og isolering i denne type bygninger. Men hvis du ofte bruger skuret som værksted, er det oplagt at kunne opvarme det ordentligt og sikre bedre god isolering også i gulvet. Det samme gør sig gældende med isolering af gulve i fortelte. Selvom det oftest er en form for fritidsbolig,er der ingen grund til at gøre varmeregningen større end nødvendigt.
Hvad koster det?
Som det fremgår ovenfor, varierer omkostningerne til isoleringsforbedringer meget. Det kan være svært at bestemme prisen præcist, da det ofte kan involvere flere håndværksmæssige opgaver. For de typer af gulvisolering, der beskrevet her, er det almindeligt med kvadratmeterpriser, der spænder fra 200 kr. til omkring 4000 kr. Isolering i terrændække er den mest omkostningstunge løsning.
Hvis det er et gør-det-selv-projekt, kan du få et godt overblik over materialepriserne ved at se på varerne hos en velassorteret leverandør. Kingspan Insulation har et stort udvalg i isolering til gulve og alle andre bygningsdele.
De fleste får brug for professionel hjælp, og der er 3byggetilbud.dk et godt sted at starte. Det er en sammenlignings- og tilbudstjeneste, som gør det nemt og enkelt at finde de rette lokale håndværkere til at udføre opgaven. Når du har beskrevet projektet, finder 3byggetilbud.dk de mest relevante, som kontakter dig med uforpligtende tilbud.