Er du på udkig efter et smukt loft, som ligner det klassiske pudsede, men ikke koster en formue?
Et gipsloft er det, du søger efter.
Her på siden kan du finde nyttige informationer, der fortæller dig alt, du bør vide om den populære lofttype.
Læs blandt andet om montering, spartling og priser på gipslofter.
Vil du have en pris på gipsloft?
Hvad koster et gipsloft?
Et gipsloft ligner til forveksling de smukke, klassiske lofter, som er pudset op. Drømmer du om et lækkert loft i hjemmet? Modsat de pudsede lofter er gipslofter billige at montere, og netop derfor vælger mange denne lofttype til boligen.
Naturligvis afhænger prisen af, hvor stort loftet skal være, men du skal regne med, at et gipsloft koster fra 1.000 kroner per kvadratmeter, hvis du skal have en erfaren fagmand til at opsætte det for dig. Prisen er inklusive materialerne.
Har du hænderne skruet rigtigt på? Hvis du ved, hvordan man betjener godt værktøj, kan du selv sætte gipspladerne op. Det kan spare dig for udgifter til håndværkeren, og finder du gipspladerne på tilbud, er der virkelig penge at hente. Du skal regne med, at materialer til et gipsloft koster fra 300 kroner per m2. Prisen er naturligvis vejledende, men den inkluderer gipsplader med 2 lag gips, maling og spartel.
Få 3 gratis tilbud på gipsloft
I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på gipsloft.
Video: Sådan fungerer det
Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
- Det er gratis og uforpligtende
- Bestil tilbud på kun 5 minutter
- Mulighed for at spare mange penge
Enterprisegaranti
Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.
Hvad siger andre:
Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.
Få 3 gratis tilbud på gipsloft
Hvad er et gipsloft?
Et flot resultat, som let kan monteres, er det, du får, når vælger et gipsloft til hjemmet. Efter en spartling og lidt maling ligner det til forveksling et pudset loft. Vil du have et klassisk loft med en pæn overflade? Du får et helt jævnt udtryk uden markante samlinger, når du sætter et gipsloft op, men ved du egentlig, hvad loftet er lavet af?
Det giver naturligvis sig selv, at et gipsloft består af gips. Du køber loftet som gipsplader, der sættes op på det, man på håndværkersprog, kalder spredt forskalling. Det er et skelet, som for det meste består af træ, men det kan også være lavet af metal. De plader af gips, der bruges til loftet, har ofte en tykkelse på 13 mm gips, der holdes sammen af pap, hvor der naturligvis er gjort plads til, at flere plader kan samles helt tæt.
De særlige plader i gips du bruger til lofter, er også udstyret med en forsænkning, så der bliver rum til spartlen, der gør overfladen jævn.
Her er fordelene ved et gipsloft
I mere end 90% af alle moderne boliger er gipsloftet det foretrukne valg. Overvejer du at sætte et gipsloft op i hjemmet? Der er flere fordele forbundet med denne type loft, og er du ikke allerede bekendt med dem, kan du med fordel læse videre nu.
Herunder kan du finde ud af, hvilke fordele denne lofttype har.
- Et gipsloft er brandsikkert
- Pladerne er nemme at montere, spartle og male
- Du kan selv sætte loftet op
- Gipslofter er lette at vedligeholde og kan rengøres med en fugtig klud
- Ligner et klassisk, pudset loft, men er markant billigere at opsætte
Få ulemper
Der er langt flere fordele end ulemper forbundet med lofter lavet af gips. For at give dig et realistisk billede af, hvad du kan forvente af materialet, kan du her blive klogere på, hvilke ulemper du også møder, når du monterer et gipsloft.
- Gipsplader er tunge
- Det er ikke alle huse, hvor etageadskillelsen er solid nok til at kunne bære et gipsloft
- Der kan opstå revner mellem pladerne, hvis du kun bruger et lag gips
- Spartling af gipsloft kan give udfordringer, hvis ikke du er rutineret
Opsætning af gipsloft
Du behøver ikke have den store erfaring med byggeprojekter eller gør det selv opgaver for at få succes med et gipsloft. Er du fiks på fingrene, og ved du, hvordan man holder på en hammer? Så er du allerede godt på vej mod målet.
Opsætning af gipsloft er ikke nogen vanskelig opgave, og du kan derfor med fordel selv montere det. Du skal bare være opmærksom på, at gipsplader er tunge at løfte, så derfor kan det være en god idé at være flere om arbejdet. På den måde glider hele processen lettere, og du slipper for at slide og mase i længere tid end nødvendigt.
En anden mulighed er også at leje en pladehejs i det lokale byggemarked. Har du erfaring med specialværktøj? En pladehejs er heldigvis nem at betjene. Den fungerer som en elevator, der løfter pladerne op til dig, så du let kan skrue dem fast på loftet. Vil du undgå ondt i ryggen og trætte arme, er det værd at overveje, om den mekaniske hjælper ikke skal på arbejde hjemme hos dig.
Montering af gipsloft: Sådan gør du
Spredt forskalling er det første skridt på vejen, når du selv monterer loftet. Har du erfaring med forskalling til gipsloft? Hvis det er første gang, du selv skal opsætte plader til et gipsloft, kan du med fordel søge råd og vejledning i dit byggemarked. Her kan eksperterne give dig den nødvendige viden, så du kommer hjem med den helt rette forskalling, hvad enten du står over for opsætning af gipsloft på listeloft eller andet.
Forskalling til gipsloft kan laves af stål, men det mest almindelige er fyrrebrædder med mål på 25 x 100 mm, som skrues fast i husets bærende loftsbjælker.
Den største udfordring med montering af gipsloft er at få forskallingen til at være i vater. Imidlertid er det ganske afgørende for det færdige resultat, hvis du vil undgå et loft, som ligger skævt. Forskallingen placeres med en afstand på 30 centimeter mellem hvert bræt.
Fra forskalling til opsætning af gipsplader
Når forskallingen er forsvarligt opsat, og du med veltilfreds mine kan kigge på resultatet, er det tid til at montere gipspladerne.
Vil du have pladerne op i en behagelig arbejdshøjde, kan du placere dem på to bukke, før du fatter en tømrerblyant. Brug blyanten til at markere på pladen, hvilket mål den skal have, og rids derefter med en skarp hobbykniv på blyantsstregen. Det skal gøres på den side, der ikke har trykt tekst på, hvilket er på den side, som har en spartelkant. Husk også at ridse pladerne på bagsiden, for de er jo samlet af to lag papir.
Nu kan du brække gipspladerne fra hinanden.
Nu er du snart i mål
Det færdige resultat kan snart beundres, for der er ikke længe, til du er i mål nu. Kan du dufte succesen? Du får det flotteste resultat, hvis du opsætter to lag gipsplader. Vær opmærksom på at montere andet lag forskudt i forhold til første lag. På den måde kan du undgå, at samlinger overlapper hinanden.
Fordelen ved at montere to lag er, at du ikke risikerer, at der kommer revner i samlingerne mellem pladerne. Du kan derfor være helt sikker på at få et loft, du kan være tilfreds med i mange år.
Har du lagt mange lofter gennem tiden eller er det første gang du står over for sådan en opgave? Har du ingen erfaring med at montere gipslofter, får du her et vigtigt tip. Du skal ikke lægge gipspladerne helt tæt til kanten ved væggen, men hold i stedet en lille afstand på op til 10 mm. Afslutningsvist kan du så fuge kanten med akrylfuge, så du kan være sikker på, at gipsloftet er helt tæt. Tricket skal kun benyttes ved væggen, for på den resterende del af loftet skal pladerne placeres helt tæt, så du ikke får synlige samlinger.
Når hele loftet er dækket af gipsplader, skal du spartle og male, så alle samlinger bliver skjult og du står tilbage med et flot loft.
Sådan skal du spartle gipsloft
Du behøver ikke være nervøs for at spartle gipsloft, for selvom du ikke har prøvet det før, kan du sagtens få et flot resultat. Er du klar til at komme helt i mål? Maling og spartling af gipsloft er prikken over i’et, som fuldender looket og skjuler samlingerne mellem gipspladerne.
Du får brug for spartel til gipsloft, som du køber i det lokale byggemarked.
Første skridt på vejen er at fjerne støv fra gipspladerne, så de er rene og pæne. Det får spartlen til at hæfte sig bedre. Det er nødvendigt at spartle gipsloft tre gange, og husk også at give sømhullerne spartel, så de også bliver usynlige.
Hver gang du er færdig med at spartle samlinger og sømhuller, skal spartelmassen slibes ned med sandpapir, så du får en jævn overflade. Husk at fjerne slibestøvet, før du gentager processen.
Vil du undgå, at revner viser sig, selvom du har været omhyggelig med at spartle? En spartelremse sørger for, at spartelmassen ikke sprækker. Den har nemlig en armerende indflydelse, som du kan have stor glæde af på længere sigt. Du skal montere spartelremsen på tværgående samlinger – og husk nu at spartle efter og trække massen helt ud over siderne, så du får en jævn og pæn overflade. Vil du gerne have usynlige samlinger, er det fremgangsmåden, du bør følge.
Afslut med maling
Maling af gipsloft volder sjældent problemer, for de fleste har erfaring med at gribe penslen og få farve på væggene.
Vil du have et resultat med en lang holdbarhed? Foruden at købe en god maling i høj kvalitet, kan du forlænge holdbarheden ved at male to gange. Mellem de to omgange kan du med fordel slibe de steder på loftet, hvor du ikke synes, at spartlingen er helt perfekt. Brug et tyndt stykke sandpapir, som ikke er for groft. Et oplagt valg er korn 120.
Vælg gipsplader i de rigtige størrelser
Store, små eller mellemstørrelser? De mest anvendte størrelser på plader til gipslofter er på 90 eller 120 centimeters bredde. De smalle plader er nemlig betragteligt lettere at håndtere end de større.
Har du brug for store plader, kan du finde dem i op til 4,20 meters længere, men så snart pladerne bliver over 3,60 meter, begynder de at give udfordringer. Du kan med fordel være opmærksom på dette, hvis du vælger at montere gipsloftet selv, og eventuelt ikke har den store erfaring med denne type af gør det selv opgaver.
Fordelen ved at vælge de store plader er, at der er færre samlinger at spartle. Frygter du spartling af gipsloftet? At spartle kan give anledning til vredesudbrud, hvis ikke du har prøvet det før. Det kræver nemlig en smule erfaring at få overfladen flot og jævn. Du må derfor overveje, om du vil spartle de mange samlinger eller bakse med at montere tunge plader.
Materialer og værktøj til montering af gipsloft
Det er ikke småting, du skal finde frem fra værktøjskassen, når du selv monterer loftet. Har du udstyret i orden? Du skal bruge flere ting til opsætningen, så det er ikke nok, der kun ligger et par enkelte rawplugs til gipsloft i værkstedet, før du går i gang.
Har du ikke det nødvendige udstyr, må du tage turen til byggemarkedet eller alliere dig med en erfaren håndværker, som har det værktøj, opgaven kræver.
Herunder kan du læse, hvad du får brug for til projektet.
- Gipsplader i passende størrelser
- Forskalling i fyrrebrædder eller stål
- Blyant eller kridtsnor
- Vaterpas
- Hobbykniv og ekstra blade
- Skruer og rawplugs til gipsloft
- Boremaskine
- Tommestok
- Spartelremse og spartelmasse
- Sandpapir
Hvor kan jeg opsætte et gipsloft?
Der er en grund til, at gipslofter er så populære. De kan nemlig opsættes i alle hjemmets rum, så hvad enten du drømmer om et lækkert loft i stuen eller på badeværelset, er et gipsloft en mulighed.
Vær dog opmærksom på, at du bruger gipsplader, der er egnet til vådrum, når du opsætter et gipsloft på badeværelset.
Skal du renovere et ældre loft?
Det er ikke kun i moderne boliger, at et gipsloft er en lækker løsning. Pladerne er også et perfekt valg, hvis du skal renovere et ældre loft. Har du et ældre, pudset loft i hjemmet? Pudsede lofter og lofter i profilbrædder kan beklædes med gipsplader og give et godt resultat.
Vil du montere det selv, er metoden præcis den samme, som når du opsætter et nyt loft. Den gamle dampspærre kan med fordel fjernes og erstattes af en ny. Er der ikke allerede en eksisterende dampspærre, skal du sætte en op mod det eksisterende loft, før du skruer forskallingen fast. Især er det vigtigt at huske, hvis loftet vender ud mod et andet loftrum, som eventuelt er koldt.
Husk altid at bruge skruer og rawplugs, som er egnet til gips, når du skal opsætte ophæng i gipsloft til eksempelvis lamper
Se også: Hvad koster gipsvægge pr. m2?