Annoncørbetalt: Hvis du har været i Italien, så har du helt sikkert set de traditionelle, brændefyrede pizzaovne, hvor pizzaen bages på blot et par minutter. Og så ved du også, hvor fantastisk en pizza smager, når den er bagt i en rigtig pizzaovn. Men vidste du godt, at du selv kan lave lækre italienske pizzaer derhjemme på samme manér? Du kan nemlig bygge din egen pizzaovn, og det er faktisk ikke slet ikke så svært, som det måske lyder.
Hvorfor bygge sin egen pizzaovn?
Hvis du elsker at lave mad og spise pizzaer, er en pizzaovn en oplagt investering. Selve processen med at bygge den, er desuden en sjov beskæftigelse for hele familien, hvor I får mulighed for at være kreative sammen.
En pizzaovn er smadderhyggelig. Her kan man mødes med venner og familie rundt og ilden og lave mad sammen. Og så er der naturligvis smagen. Med den bedste pizzaovn kan du lave nogle helt fantastiske pizzaer, som du ikke kan købe bedre andre steder. Du kan desuden også lave andre retter i pizzaovnen, som fx steaks, majskolber, brød mv.
Byg selv en billig pizzaovn af lerjord
Der findes mange forskellige måder at bygge en pizzaovn på. Pizzaovne kan være både store eller små, stationære eller transportable og lavet af dyre materialer eller billige materialer. Vi vil her komme med et bud på, hvordan du bygger en billig pizzaovn af lerjord.
Det første du skal gøre er at lave en cob-blanding, som består af ler, strå og sand. Du kan blande de tre materialer sammen med tæerne. Få evt. hjælp af de små til at lave blandingen – det vil de garanteret synes er sjovt. Den færdige blanding skal både bruges til fundamentet og selve pizzaovnen.
Start med at byg pizzaovnens fundament med mursten, som beklædes med lerjorden. Herefter former du selve ovnen af lerjorden og bygger ovenpå fundamentet. Læg herefter nogle ildfaste mursten ind i pizzaovnen, som en ildfast bund. Husk at bygge ovnåbningen af ildfaste mursten.
Når du har bygget ovnen, skal du lægge vådt avispapir ovenpå. Læg herefter cob-blandingen ovenpå avispapiret, da dette virker isolerende. Nu skal det hele tørre i mindst 24 til 48 timer. Når pizzaovnen er tør, kan du fjerne avispapiret.
Det nemmeste er, at bygge pizzaovnen i haven, på terrassen eller et andet overdækket sted, så du kan bruge den i regnvejr. Det bliver hurtigt lidt besværligt, at skulle gå frem og tilbage mellem køkken og pizzaovn, hvis den er placeret langt nede i baghaven.
Transportabel pizzaovn
Du kan også lave en transportable pizzaovn, hvor du følger samme fremgangsmåde. Forskellen her er blot, at du bygger pizzaovnen ovenpå et transportabelt fundament. Husk at bygge fundamentet først, som fx kan være en trækasse, som isoleres med træspåner eller grov savsmuld.
Husk altid at toppe fundamentet med brandsikre mursten, så der ikke går ild i det.
Bag din første pizza
Nu er det tid til at tænde op i ovnen for første gang, men der er lige et par ting, du skal være opmærksom på inden.
Husk at hærde pizzaovnen inden du bager din første pizza, ellers risikere du at ovnen danner revner. Skulle der dog alligevel komme en revne, kan du udbedre den ved at påføre lidt vådt ler.
Tænd altid ild forrest i ovnen. Når bålet brænder, skubber du det længere ind i ovnen. Du kan både bruge kul eller træ, når du skal tænde op i ovnen første gang.
Skriv et svar