Du har brug for en ny varmetabsberegning, når du søger om tilladelse til en ombygning eller tilbygning til din bolig.
Varmetabsberegningen giver dig et indblik i din bygnings varmeøkonomi, og du kan blandt andet blive klogere på, hvor stort et varmetab dit nybyggeri vil have.
Din byggesagsbehandling går først i gang, når du har sendt din varmetabsberegning til kommunen. Mange helårsboliger bliver i dag energimærket i forhold til, hvor meget varme og energi de bruger. Varmetabsbereningen er derfor vigtig for, at din bolig med den nye bygning kan få den rette energimærkning.
Få 3 gratis tilbud på en varmetabsberegning
Hvad koster en varmetabsberegning?
Du skal som regel have fat i en bygningsingeniør eller bygningskonstruktør, når du vil have foretaget en varmetabsberegning. Mange arkitekter vil også kunne hjælpe dig med beregningen.
En timepris på en varmetabsberening ligger typisk på omkring 1000 kr. inkl. moms og tager et par timer at udregne. Du bør derfor forvente, at din varmeberegning kommer til at koste mellem 3.500 og 4000 kr.
For ikke at ende med at vælge den dyreste løsning er det en god ide, at du kontakter i hvert fald tre firmaer, der kan hjælpe dig med en varmetabsberegning. En nem måde for dig at gøre det er ved, at du kontakter vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
De får tre specialister i dit område til at kontakte dig. 3byggetilbud.dk sikrer sig altid, at det er specialister, der har en høj kvalitet, og at de har tid til opgaven nu.
Få 3 gratis tilbud på en varmetabsberegning
Hvad er formålet med en energiberegning?
Bygningsreglementet kræver, at du foretager nye energiberegninger, når du bygger et hus eller en tilbygning til en eksisterende bygning.
Formålet med det hele? At dokumentere din bygnings samlede energibehov. Din bygning kan derfor først energimærkes, når beregningerne er færdige.
Her er det dog værd at bemærke, at energi- og varmetabsberegningerne ikke beskriver, hvor godt din bygning er isoleret, men derimod hvor meget CO2 din bygning udleder.
Hvad er forskellen på en energiramme og en varmetabsramme?
Energirammen udføres, når du opfører et helt nyt byggeri. Energirammen angiver den energi, der skal bruges til at varme dit hus op i kWh pr. m2 pr. år.
Når din bygning er færdig, sendes energiberegningen til en energikonsulent, som udregner bygningens energimærke.
Du kan kun udregne energirammen for en tilbygning, hvis dit hus er helt nyt, når du opfører den. Du får imidlertid brug for en varmetabsberegning for at komme i gang med projektet.
Varmetabsrammen beregnes, når du udfører en tilbygning til dit hus
Din tilbygnings varmetabsramme skal overholde bygningsreglementets bestemmelser. Det betyder blandt andet, at du ikke kan udføre en varmetabsberegning, hvis din bygnings U-værdier ikke overholder §268 i bygningsreglementet.
U-værdierne beskriver, hvor meget varme (målt i kWh), der strømmer gennem 1 m2 bygningsdel, når temperaturforskellen på hver del af bygningssiden er 1 °C.
Når du får foretaget en varmetabsberegning, skal der således to beregninger til – en med de aktuelle U-værdier og en med de værdier, som tidligere er blevet udregnet i henhold til BR18.
BR18 trådte i kraft den 1. januar 2018 og er de standarder, som din nye bygning skal leve op til i dag.
Varmetabet må ikke være højere end i din nuværende bygning
Det handler selvfølgelig om at få et så lavt energitab som muligt, når du opfører en ny bygning.
Det samlede varmetab i din nuværende bygning og kommende tilbygning må derfor heller ikke være højere end det tab, som allerede er udregnet efter BR18.
Kend dine bygningsmaterialer på forhånd
Det er vigtigt, at du får beskrevet hvilke byggematerialer der skal bruges til dit projekt. Varmetabsrammen udregnes nemlig b.la. på baggrund af, hvilke materialer din tilbygning skal opføres i.
Flere bygningsingeniører kan vejlede dig i dit valg af konstruktionsmaterialer, så du oplever det mindst mulige varmetab, når din tilbygning står klar til brug.
Dette kaldes en U-værdiprojektering og koster lidt ekstra, fordi arbejdet er mere omfattende.
Hvad kan jeg bruge min varmetabsberegning til?
Varmetabsberegningen er meget mere end lovpligtige tal og retningslinjer fra bygningsreglementet.
Når du kender varmetabet og den nødvendige produktion af varmt vand til din tilbygning, kan du b.la. beslutte, hvor stor din kedel, varmepumpe eller fjernvarmeinstallation skal være.
Varmetabsberegningen bruges også til at finde den rigtige størrelse på tilbygningens radiatorer og evt. gulvvarme.
Din varmetabsberegning kan altså være med til at sikre, at din tilbygning varmes op på en fornuftig og energieffektiv måde.