Drømmer du om lune forårsdage under drivhusets tag?
Der venter mange gode oplevelser i glashuset, som både kan bruges til dyrkning af frugt eller grønt, men som også er skønt at sætte sig til rette i med en god kop kaffe i hånden.
Uanset, hvilken type drivhus du har i tankerne, og til hvilket formål du vil forære dig selv denne dejlige gave, kan du med fordel læse med her.
Du finder nemlig mange nyttige oplysninger, som fortæller dig, hvordan du monterer glashuset.
Vil du uddelegere opgaven til en erfaren fagmand, kan du også finde priser på, hvad opsætning af drivhus koster.
Hvad koster opsætning af drivhus?
Det koster fra 3.000 kr. at få opsat og monteret et drivhus.
Prisen afhænger meget af størrelsen. Et 10 kvm stort drivhus vil ca. koste 8.000 kr. at få opsat.
Et drivhus er en af de dejligste ting, du kan give dig selv. Her har du rig mulighed for at dyrke eksotiske grøntsager som melon og aubergine eller blive selvforsynende med tomater og agurker. På de overskyede sommerdage kan du endda sidde under glastaget uden at fryse, og på den måde udvide sommertiden til også at inkludere det tidlige forår og det sene efterår.
Før du går i gang med at sætte vand over til kaffe eller planlægge den nye dyrkningssæson, er du sikkert interesseret i at vide, hvad en opsætning af drivhus koster. Der findes imidlertid ikke et simpelt svar på, hvad prisen bliver. Den påvirkes nemlig af flere faktorer.
Flere ting påvirker prisen på opsætning af drivhus
Den største forskel i pris afhænger af, om du har købt et drivhus inkl. opsætning eller ej. Det er naturligvis billigere selv at sætte den nye tilbygning op, men har du ikke hænderne skruet rigtigt på til den type opgaver, er det oplagt at købe et drivhus inkl. opsætning.
Derudover er der også forskel på, hvilket drivhus du drømmer om. Er det et fuldmuret, victoriansk drivhus med sokkel eller er det et vægdrivhus? Der er mange muligheder for at få et drivhus, der er skræddersyet til dine havedrømme. Når det gælder pris på opsætning af drivhuset, har både husets størrelse og type indflydelse på, hvad det koster.
Vil du kende den konkrete pris? Når du vil vide, hvad opsætningen af dit drivhus koster, må du tage kontakt til den lokale tømrer, som kan udarbejde et godt tilbud til dig. Her kan du enten få en timepris på opgaven eller bede om en tilpasset aftale, så du kender det præcis beløb, før arbejdet påbegyndes.
Regler for opsætning af drivhus
Du kan ikke bare opsætte et drivhus på matriklen uden at have de nødvendige tilladelser. Så før du begynder at drømme om plantekasser og modne tomater, må du sætte dig ind i de gældende regler for opsætning af drivhus.
Er du opdateret på din jura? Siden 2018 har det været et lovkrav, at du søger tilladelse til monteringen af drivhuset, hvis det er over 50 kvm. Du kan læse mere om de gældende regler på kommunens hjemmeside.
Et solidt fundament: Opsætning af sokkel til drivhus
Den største udfordring ved monteringen af dit nye glashus er fundamentet. Har du ikke erfaring med murerfaget? Hvis ikke du ved, hvordan man støber et fundament, kan det anbefales, at du udliciterer arbejdet med opsætning af sokkel til drivhuset. En professionel murer har den nødvendige viden og det rigtige værktøj, som sikrer dig, at soklen står knivskarpt.
Ved du, hvorfor det er ekstremt vigtigt med et solidt fundament? Når de store efterårsstorme suser hen over landet, er det afgørende, at drivhuset står stærkt på soklen, så det ikke blæser omkuld.
Det kræver nøjagtige udregninger og hårdt gravearbejde at få et færdigt fundament før opsætning af drivhus. Du kan naturligvis selv stå for støbearbejdet, men vil du have et sikkert og holdbart resultat, kan du med fordel få en murer til at hjælpe dig med arbejdet. Den professionelle fagmand kommer kørende med de rigtige maskiner, der i løbet af kort tid kan grave fundamentet, støbe soklen og sende dig godt videre på ved mod det færdige resultat.
Guide: Opsætning af drivhus
Når fundamentet står støbt på matriklen, kan du rykke videre mod monteringen. Har du et godt vaterpas? Du må alliere dig med et vaterpas, for det er værktøjet, du ikke kan undvære undervejs. Det er helt afgørende, at alt er i vater, så drivhuset ikke står skævt.
Står alt snorlige, kan du begynde at samle skelettet.
Sådan samler du skelettet
Du begynder vejen mod målet med at samle profilerne til drivhusets gavle og sider. Et lille tip, der letter arbejdet, er at lægge alle profiler på jorden, så du får et godt overblik.
Er du klar til at gå i gang? Først samler du gavlene. Læg dem op på jorden, så du kan se dem foran dig, og begynd så at skrue dem sammen. Har du gemt brugsvejledningen? Brugermanualen viser dig, hvordan du skal spænde skruerne, så den kan du med fordel følge.
Efter gavlene er samlet, kan du veltilfreds rykke videre mod drivhusets sider. Endnu en gang er det en fordel for processen at lægge siderne på jorden, som de skal samles, før du begynder at skrue.
Rejsning af drivhuset
Når alle dele er skruet sammen, er det tid til at rejse drivhuset. Ligger sider og gavle parate? Det er skønt at nå hertil, for nu kan du pludselig se, at der ikke er langt til målet. Placer en gavl og en side på fundamentet, skru dem sammen og monter dem herefter på soklen, så halvdelen af drivhuset står selv.
Herefter gør du præcis det samme med den anden side og gavl. Til sidst efterspænder du skruerne, så alting er samlet helt efter bogen og står solidt spændt på soklen. Det er meget afgørende for drivhusets stabilitet, at du er grundig med opsætningen og sørger for, at alle skruer er spændt.
Opsætning af tag på drivhus
Montering af taget er den sidste store opgave, før du kan tage dit nye drivhus i brug. Er du klar til at blive helt færdig med opsætningen? På dette tidspunkt i processen må du hente stier frem fra skuret, så du kan komme op i den rigtige arbejdshøjde. Som bekendt skal et tag jo monteres på toppen af det hele, og du må derfor op i højden nu.
Du begynder med at skrue tagryggen på gavlene, før du fortsætter med at skrue tagets profiler på. Det sidste du skal gøre, før du lægger du glaspladerne i profilerne og færdiggør arbejdet, er at montere døren.
Undervejs i opsætningen er det en god idé, at du jævnligt bruger vaterpasset, så du ved, at alt spiller.
Tip til at undgå løse ruder
Drivhuset er rejst, taget står smukt i forårssolen og du mangler bare at montere glasset, så kan du bruge drivhuset. Uanset om du har købt et drivhus med glas eller polycarbonat, er fremgangsmåden for monteringen af ruderne den samme.
Før du går i gang med at sætte glas i, skal du finde en pudseklud frem. Det er nemlig rigtig smart, hvis både glas og profiler er rengjort, før du går i gang med den sidste del af arbejdet. Ved du, hvorfor skidt og snavs skal fjernes? Ruderne i huset skal sættes i med silikone, og det binder bare bedre, hvis glas og profiler ikke er fedtede.
Vil du være sikker på, at ruderne ikke rasler ud, så skal du i gang med rengøringen. Du får flotte ruder ved at pudse med en blød klud og lidt acetone.
Læg glas i profilerne
Du begynder på toppen, for taget er det første, som skal have monteret glas. I den medfølgende vejledning kan du læse, hvordan ruderne skal installeres i det drivhus, du har valgt, så her kan du finde uddybende instrukser.
Efter opsætningen af drivhusets tag rykker du videre mod siderne. Den sidste del af drivhuset, du skal opsætte, er altså gavlene.
Når du arbejder med glas, skal du være meget forsigtig. Ikke kun fordi materialet er porøst og let knækker, men lige så meget fordi glasset har skarpe kanter. Vil du undgå at skære dig? Det er en god idé at bruge tykke arbejdshandsker, når du monterer glasset, så du slipper for dumme uheld.
Afslut med silikone
Den sidste del af opsætningen handler om silikone, og her er det vigtigt, du bruger en syrefri silikone.
Du griber arbejdet an ved at lægge en 3 centimeter bred streg på de lodrette profiler, hvorefter du forsigtigt trykker glasset fast og til sidst sætter glasclipsene på, så glasset ikke glider ud. Det er ikke svært at montere glasset på denne måde, men det kræver en smule fingersnilde og tålmodighed.
Få hjælp til opsætningen
Det er en god idé, hvis du inviterer venner eller familie forbi den dag, du skal sætte drivhuset op. Arbejdet glider hurtigere, når flere er hygger sig med det, og samtidig kan du spare en smule på kræfterne. At samle et drivhus uden hjælp kan nemlig give udfordringer, og da arbejdet er hårdt, er det dejligt at være flere om opgaven.
Kan du ikke overtale familien til at kigge forbi? Der er heldigvis også andre måder, du kan komme uden om selv at opsætte drivhuset. Din lokale tømrer møder gerne op og klarer jobbet for dig.