Her på siden kan du læse mere om, hvad omfugning af hus/murværk koster og hvordan du får den bedste pris.
Fugefirmaerne har så forskellige priser, at der er mulighed for at spare op mod 40% ved at vælge det billigste firma frem for det dyreste – og det er uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Så læs med og find ud af, hvordan du undgår at betale for meget.
Få 3 gratis tilbud på omfugning
Hvad koster omfugning af murværk?
Omfugning af murværk koster mellem 350 kr. og 500 kr. pr. m2.
Prisen på, hvor meget en omfugning koster pr. m2, afhænger selvfølgelig helt af, om du gør det selv, og hvor stort et areal, der skal omfuges.
Når du omfuger, er det selvfølgelig kun de fuger, der er blevet beskadiget, der skal omfuges. De fuger, der stadig er hele, skal ikke omfuges.
Få en lavere omfugning-pris pr. m2, hvis du gør det selv
Vil du udføre opgaven selv, skal du regne med udgiften til materialer og maskiner. I mange tilfælde vil du kunne leje en fugefræser, men skal du købe den, skal du selvfølgelig have det med i dine beregninger.
Vil du have en murer til at stå for omfugningen, skal du regne med, at det kommer til at koste cirka 350 – 500 kroner pr. m2 væg. Det kan virke som en billig pris, men det løber jo hurtigt op, des flere m2 du skal have omfuget.
Få 3 tilbud på omfugning
Har du bestemt dig for at få en murer til at stå for omfugningen af huset, så du er sikker på at få et professionelt resultat, bør du få tre tilbud på opgaven. Det kan være forskelligt, hvor meget murerne tager for det – nogle har måske slet ikke en kvadratmeterpris som den, vi har nævnt ovenfor. Det kan være, at de bedømmer prisen ud fra noget andet.
Du kan få tre tilbud ved at ringe rundt til tre forskellige murere og høre, hvad de skal have for det, og hvornår de har tid til at udføre opgaven. Det tager dog tid, og hvis du gerne vil spare den, kan du i stedet kontakte vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk. De arbejder sammen med en række forskellige murere rundt om i landet og kan derfor finde frem til tre, der har tid netop nu.
Udover at du ved, at murerne har tid, kan du også vide, at de leverer arbejde i en god kvalitet, når du bruger 3byggetilbud.dk. De lægger nemlig vægt på, at de håndværkere, som de arbejder sammen med, skal have et vist niveau. Det giver dig derfor en større sikkerhed i forhold til, hvis du selv ringer rundt.
Få 3 gratis tilbud på omfugning
Hvad er en omfugning?
Omfugning handler om at skrabe den gamle fuge ud og skabe en ny.
Hvis dine fuger i murværket er revnet eller der er kommet murbier, er det vigtigt, at du får udført en omfugning.
Får du ikke gjort det i tide, kan der komme fugt i huset. I grelle tilfælde kan det også optræde indenfor. Du kan godt omfuge selv, men mange vælger at få en professionel murer til det, da det er hårdt og svært arbejde og vigtigt, at det bliver udført korrekt.
Omfug murværket inden det er for sent
Vind og vejr slider på fugerne, hvilket ikke bare ser grimt ud, men også er dårligt for husets konstruktion. Beskadigede fuger betyder, at murstenene bliver nedbrudt hurtigere. I værste fald kan det føre til, at der kommer fugt ind i selve boligen (kilde: Samvirke).
Det siger derfor sig selv, at du skal passe godt på dine fuger og sørge for at få udført en omfugning af murværket i god tid. Det er et arbejde, som du godt selv kan udføre, men da det er en meget vigtig del af din bolig, og det faktisk er hårdt at udføre, er der som tidligere nævnt mange, der vælger at få en murer til at stå for det.
Hvordan foregår en omfugning af huset?
Jem & Fix har lavet en god guide til omfugning af murværket. Den anbefaler vi at se.
Fugerne bliver enten skabt, når murstenene bliver lagt, eller bliver skabt efterfølgende ved, at en del af mørtlen bliver skrabet ud, så der er en ens afstand ind til mørtlen på alle stenene. Derefter bliver fugerne lagt ind. Den bliver presset helt tæt ind til mørtlen, så der ikke er nogen lufthuller.
Ved en omfugning skal den gamle fuge først og fremmest fjernes med en fugefræser. Det er en maskine, der kan fjerne fugen. I nogle tilfælde kan du også fjerne den med håndkraft, hvis der er tale om et mindre tilfælde.
Du skal fjerne den gamle fuge, indtil du når ind til bæredygtig mørtel. Det kan dog være lidt svært at vide, hvornår du gør det. Derfor kan et godt udgangspunkt være, at du fjerner mindst 13 mm. Hvis der er murbier eller dybere sprækker, bør du fjerne i hvert fald 25 mm.
Inden du går videre, skal du rense fugerne. Det kan du gøre med en trykluftsblæser i større tilfælde og med en kost i mindre tilfælde. Derefter skal du vande murstenene, inden du til sidst kan omfuge imellem dem. Det gør du ved at presse fugemasse ind mellem murstenene, så der ikke er nogen luftbobler. Det kræver øvelse at få en fuge til at være jævn og se pæn ud.
Hvis du hyrer en murer til at stå for opgaven, vil vedkommende bruge nogenlunde samme teknik, som beskrevet ovenfor.
Udskiftning af mursten i forbindelse med omfugning
Hvis det ikke kun er fugerne, der er beskadiget, men også selve murstenene, skal du selvfølgelig også have skiftet dem i forbindelse med omfugning. Det er særligt vigtigt omkring døre og vinduer, hvor fugten har nemmere ved at trænge ind.
Det er et omstændeligt arbejde, og det er derfor også noget, som der er mange, der vælger at få en murer til at gøre.
Når du skal udskifte murstenene, kan det betale sig for dig, at du går på jagt efter ældre mursten fra huse, der er revet ned. På den måde kan du få den samme type mursten, som dem dit hus oprindeligt blev bygget i. Det er med til at gøre, at det ikke er så tydeligt, at der er nogle, der er blevet skiftet ud.
Kan jeg selv stå for at omfuge?
Som det fremgår, kan du sagtens selv stå for at omfuge. Det kan være med til at spare dig for en masse penge. Da det er hårdt arbejde, og det er noget, der er meget vigtigt for din boligs tilstand, er der dog mange, der vælger at få en murer til at stå for omfugningen.
Fordelen ved det er, at du er sikker på, at det bliver gjort på den rigtige måde. Noget af det værste, der kan ske for et hus, er, at det får fugt. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at undgå det ved at være ude i god tid med omfugning og få gjort det ordentligt.
Selvom du tænker, at det er en opgave, som du godt selv kan klare, er det altid en god ide, at du sørger for at høre en murer, hvor meget han eller hun tager for det. Det er med til at give dig et mere præcist billede af, om det virkelig kan betale sig for dig at gøre det selv.
En mulighed, hvis du gerne vil udføre noget af arbejdet selv, er, at du fjerner den gamle fuge, mens du får en murer til at stå for at lægge en ny. På den måde er du sikker på at få et flot og holdbart resultat.
Få 3 gratis tilbud på omfugning
Sådan kan du se om du skal have nye fuger i murværket
Der er en række forskellige aspekter, som du bør holde øje med, i forhold til om dine fuger trænger til at blive skiftet. Det er først og fremmest, om de fylder hele mellemrummet mellem murstenene ud. Gør de ikke det, bør du få området omfuget, hvis det er større end et par kvadratmeter.
Du bør også holde øje med, om der er murbier, der har skabt et bo mellem dine mursten. Det kan du se ved, at der er mange blyantstore huller i fugerne. De sidder tæt på hinanden, og det er vigtigt, at du får dem ordnet, da bierne graver mørtlen mellem murstenene ud.
Er der revner i selve fugen, afhænger deres tykkelse meget af, om du skal gribe ind over for dem eller ej. Det er normalt, at der kommer til at være et helt trappeformet system af revner i dine fuger. Det kan de fint holde til, så længe revnerne er tynde, men kommer de over et par millimeter, bør du få dem omfuget.
Hvilken form for mørtel skal jeg vælge til omfugning?
Der findes overordnet to forskellige typer af mørtel, og når du skal have omfuget din bolig, er det selvfølgelig vigtigt, at du vælger den, som resten af huset er fuget med. De to typer er blevet brugt sideløbende, så det er ikke sikkert, at du kan gætte dig til det ud fra alderen på din bolig.
Hydraulisk kalkmørtel er blevet brugt fra 1700-tallet og helt frem til 1970’erne. Det er en lidt svagere form for mørtel end den anden. Den ses selvfølgelig primært i ældre boliger, men eftersom den blev brugt op til 1970’erne, kan den altså også være i boliger fra den periode.
Kalk-cement mørtel er blevet brugt siden 1800-tallet, og er den form for mørtel, der bliver brugt i dag. Det skyldes, at den er mere holdbar. Er din bolig bygget efter 1970’erne, kan du altså være rimelig sikker på, at det er den.
Hvad koster omfugning af murværk?
Omfugning af murværk koster mellem 350 kr. og 500 kr. pr. m2. Prisen på, hvor meget en omfugning koster pr. m2, afhænger selvfølgelig helt af, om du gør det selv, og hvor stort et areal, der skal omfuges.
Hvad er en omfugning?
Omfugning handler om at skrabe den gamle fuge ud og skabe en ny. Hvis dine fuger i murværket er revnet eller der er kommet murbier, er det vigtigt, at du får udført en omfugning.
Kan jeg selv stå for at omfuge?
Omfugning er hårdt arbejde, og det er noget, der er meget vigtigt for din boligs tilstand. Mange vælger, at få en murer til at stå for omfugningen. Det værste for et hus er fugt. Derfor anbefaler vi en professionel.