Fliselægning kan godt være et gør det selv-projekt, men mange vælger at få en håndværker til at hjælpe, da det kan være et stort og tidskrævende arbejde.
Her kan du læse mere om, hvad lægning af fliser koster, hvordan du lægger fliser både ude og inde, og hvilke fliser du kan vælge imellem.
Få 3 gratis tilbud på lægning af fliser
Priser: Hvad koster lægning af fliser?
299 kr. pr. m2 er den billigste pris på fliselægning vi har fundet
Det er helt op til den enkelte håndværker selv at bestemme, hvor meget han eller hun vil tage for at lægge fliser i for eksempel din indkørsel, din havegang og på dit badeværelse.
Derfor kan det være nogle meget forskellige priser, du får, når du forhører dig flere forskellige steder.
Det er netop vigtigt, at du spørger flere forskellige, hvor meget de tager for opgaven, dermed ender du ikke med at hyre den dyreste. En god grundregel er, at du bør få i hvert fald tre tilbud. Det kan godt være, at du ikke får kontakt med den billigste, men du er i hvert fald sikker på, at du ikke ender med den dyreste heller.
En nem måde for dig at få tre tilbud på fliselægning er ved, at du kontakter vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
De har et stort netværk af håndværkere, hvor de har sikret, at de alle kan holde en høj kvalitet.
Få 3 gratis tilbud på fliselægning
Gør det selv: Sådan lægger du fliser
Vil du kaste dig ud i at lægge fliser selv, kan du sagtens gøre det. Så længe du er opmærksom på, at det ikke er en helt nem opgave, som du har kastet dig ud i. Det er lige meget, om du skal lægge fliserne udenfor eller indenfor.
Fliser til udendørsbrug
Når du skal i gang, er det først og fremmest vigtigt, at du vælger de rette fliser. Du kan selvfølgelig vælge de fliser, som du ønsker, men en god tommelfingerregel til udearealer er, at du skal gå efter mindre fliser med et sammensat mønster til store flader, mens du til mindre arealer skal gå efter store fliser med et lige blokforbandt.
Lægger du store fliser på et stort areal, kommer det til at virke større, end det er. Lægger du små fliser på et mindre areal, kommer det til virke mindre.
Fliser til indendørsbrug
Når du skal lægge fliser indenfor, er det faktisk det modsatte, der gælder. Med store fliser kommer du hurtigt til at skulle skære dem over alt for mange gange på et lille areal, mens du med mindre fliser nemmere kan sætte dem op. De store fliser er nemmere for dig at have i et stort rum.
Derudover bør du også tænke ekstra over farven ved fliselægning indenfor og ikke bare gå efter den, som du godt kan lide. Mørke fliser er gode i entreen og bryggerset, hvor du går ind med sko på, og hvor der derfor hurtigt bliver beskidt.
Hvide fliser er derimod oplagte på badeværelset, hvor der ofte kommer kalkaflejringer på dem. Med hvide fliser behøver du ikke at fjerne kalk lige så ofte, da det ikke ses lige så tydeligt.
Udstyr til fliselægning: Det skal du bruge
Når du selv vil lægge fliser, kræver det en masse udstyr. Det er selvfølgelig vidt forskelligt alt efter, om du skal lægge fliser indenfor eller udenfor. Herunder kan du læse om de forskellige former for udstyr, du får brug for.
Udstyr til fliselægning udendørs:
- Vaterpas til at finde ud af, om fliserne ligger lige
- En retskede – et langt og lige værktøj, du sætter i forlængelse af vaterpasset, så det kan bruges til at afrette sand og grus
- Højdepæle til at hjælpe dig med at bedømme, hvor høje de forskellige lag skal være
- Brædder eller vinkeljern til at vurdere højden på lagene under fliserne
- Stærk snor til at spænde ud mellem pløkkerne, så du kan vurdere højden
- En mejsel og en mukkert til at hakke fliserne til
- En støder eller vibrator til at presse sandlagene under fliserne sammen med
- Et bræt til at lægge mellem fliserne og støderen, når fliserne bliver banket på plads
- Skovl og spade til at grave ud og sprede sand ud med
Udstyr til fliselægning indendørs:
- Fliseskærer, så du kan skære fliserne til
- Tandspartel til at glatte fliseklæber ud med
- Vaterpas til at sikre, at fliserne sidder lige
- Fugeafstandsholdere, så du kan få den rette afstand mellem fliserne
- Bræt til at overføre fugemønsteret på, hvis du både skal lægge fliser på gulvet og væggene
- Tommestok til at måle op med
- Blød gummispartel til at påføre fugemasse, når fliserne er sat op. Er det på gulvet, kan du også bruge et gummifugebræt.
- Svamp til at tørre fliserne over med, når du har påført fugemassen
Indendørs fliselægning
Video af SILVAN TV
Du kan bruge fliser en lang række forskellige steder i boligen indendørs. Det kan for eksempel være på gulvet i entreen og bryggerset og på både vægge og gulve i køkkenet, hvor der også er brug for, at væggene kan holde til, at der kommer vand på dem. Du kan selvfølgelig også have fliser i stuen og på værelserne, hvis du ønsker det. Det er for eksempel populært blandt folk, der har gulvvarme.
Når du skal sætte fliser op indendørs, skal du starte med at måle området op. Derefter skal du påføre fliseklæber med en tandspartel. Du skal sætte flisen op i klæbemassen inden for 15 minutter. Det er vigtigt, at du holder øje med, at der kommer klæbemasse på bagsiden. Du kan bruge fugeafstandsholdere til at skabe den rette afstand mellem fliserne.
Efter to til tre dage, når fliserne er tørret og sidder fast, påfører du fugemasse med en blød gummispartel. Den skal fordeles, så alle fugerne er dækkede. Derefter tørrer du fliserne over med en hårdt vredet svamp, så de er fri for fugemasse.
Udendørs fliselægning
Video af jem & fix
Udenfor er fliser også en meget praktisk form for belægning. Du kan for eksempel bruge den i havegange, indkørsler og på terrasser. Fliserne er nemme at holde fri for ukrudt, alger og at rydde for sne.
Når du skal lægge fliser udenfor, skal du starte med at grave ud til det. Er det til en indkørsel eller en anden belægning, hvor der skal køre biler, skal du grave mellem 38-43 cm ned. Det afhænger af flisernes tykkelse, og hvor tykt et lag af bundsikringsgrus du vil have. Er det ikke et sted, hvor der skal køre biler, behøver du ikke at grave mere end 30 cm ned, da du ikke har brug for bundsikringsgrus og kan nøjes med nogle tyndere fliser.
I en indkørsel eller lignende starter du med at lægge et lag af bundsikringsgrus på mellem 17 og 20 cm alt efter, hvor tunge køretøjer der skal køre. Det skal vibreres fast med en pladevibrator. Derefter lægger du et lag stabilgrus på 12 cm. Det er lige meget, om du er ved at lægge en indkørsel eller en terrasse eller lignende, hvor der ikke kører biler. Stabilgruset skal også stampes og jævnes.
Ovenpå det kommer et lag af afretningsgrus på 3 cm og til sidst fliser. Til en havegang, terrasse og lignende kan du nøjes med fliser på 5 cm, mens du til en indkørsel og lignende bør have fliser på 6-8 cm. Når fliserne er lagt, fylder du op mellem dem med fugesand, der holder fliserne på plads og mindsker ukrudtet mellem dem.
Typer af belægningssten og fliser
Der findes en række forskellige former for belægningssten og fliser, som du kan vælge imellem. Her kommer vi kort ind på de mest almindelige af dem.
Granit
Granit er en meget slidstærk flise, der kan bruges både på gulvet og væggene inden døre. Den kommer typisk i mørke, rosa og grå farver.
Skifer
Robust flise, der kan bruges i alle rum også vådrum på både vægge og gulv. Flisen har en ujævn overflade, der gør den sværere at rengøre.
Marmor
Marmor er en flot bjergart, der kan fås i mange farver. Den egner sig ikke til badeværelset, da den ikke kan tåle syreholdige kalkfjernere.
Glaserede keramiske fliser
Fliserne kan bruges både på gulvet og på væggene. De er nemme at rengøre, men de bliver desværre nemt glatte på badeværelset.
Brosten
Brosten bliver tit brugt som en flot kant rundt om selve fliserne. Det er med til at holde dem på plads og giver en flot finish, særligt hvis du har mange overskårne fliser.
Hollændersten
Hollændersten er dobbelt så lange, som de er brede. Det giver god mulighed for at eksperimentere med at lægge dem i forskellige mønstre.
SF sten
SF sten er kantede sten, der er skabt til, at der skal køre biler på dem. Stenene fås i forskellige størrelser, der er nemme at kombinere.
Græsarmering
Græsarmering er små belægningssten, hvor det er meningen, at græsset med tiden skal brede sig henover dem. Regnvand forsvinder nemt fra dem.
Der findes altså rigtig mange forskellige former for sten og fliser, som du kan bruge inden døre og udenfor. Hvilken du vælger, er helt op til dig. Det samme er det, om du vil lægge dem selv, eller om du vil få en håndværker til at hjælpe dig med det.
Priseksempler
- Holmegårdsten (beton): 600 kr. pr. m2
- Ganitfliser: 700 kr. pr. m2
- Skifersten: 900 kr. pr. m2
Ovenstående eksempel er et gennemsnit baseret på de priser, der ligger tilgængelige online.
For mere nøjagtige priser anbefaler vi at indhente gratis tilbud på fliselægning via vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Fliser er en praktisk belægning både ude og inde
Indenfor har du gavn af, at de er vandtætte, er nemme at rengøre og er oplagte for dig, der gerne vil have gulvvarme. Udenfor får du en belægning, der er nem at holde, og hvor der kan køre biler og andre tunge køretøjer på.
Ud over at bruge fliser som belægning kan du også inden døre bruge dem til væggene. Det er særligt populært i brusekabiner og som vægbeklædning i køkkenet, men kan bruges på lige præcis den måde, som du ønsker.
Du kan sagtens selv lægge fliser, men du skal være opmærksom på, at det er et stort arbejde. Det er ikke bare i forhold til selve det med at lægge fliserne, men også i forhold til at måle op så de kommer til at sidde helt perfekt. Derfor er der mange, der vælger at få en professionel til at hjælpe sig. Dermed kan de være sikre på at få et ordentligt resultat.
Læs også: