Hvad er en vedligeholdelsesplan? Hvad koster den at få lavet? Er det noget alle bør have?
Disse og andre relevante spørgsmål om vedligeholdelsesplaner bliver besvaret her på siden.
Pris på en vedligeholdelsesplan
Når du får udfærdiget en vedligeholdelsesplan, bliver hele ejendommen gennemgået.
Prisen på planen afhænger derfor af, hvor stor en ejendom der er tale om.
Mange firmaer tilbyder en fast pris, alt efter hvor mange opgange der er i ejendommen.
De billigste vedligeholdelsesplaner ligger på 8.000 kr.
De billigste vedligeholdelsesplaner ligger på omkring 8.000 til 12.000 kroner. Når du skal have udfærdiget en vedligeholdelsesplan, bør du dog ikke kun have fokus på prisen. Det vigtigste er, at den har en høj kvalitet, så I nemt kan gennemskue, hvilke opgaver I skal prioritere først.
Nogle firmaer opgiver urealistisk lave priser, hvor de opprioriterer de opgaver, som de selv kan stå for at løse i rapporten. De håber derfor på, at I vil vælge dem til at løse opgaverne. Sådan en plan kan I selvsagt ikke bruge til noget.
Andre firmaer sætter en lav pris, men leverer så ikke en særlig god kvalitet. Der får du bare en kortfattet rapport med nogle få punkter og slet ikke den fyldestgørende gennemgang, som du havde håbet på og regnet med.
Få 3 tilbud på en vedligeholdelsesplan
For at være sikker på at både prisen og kvaliteten er i orden bør du derfor få mindst tre tilbud på opgaven. Hvis du selv indhenter dem, skal sørge for at gøre det klart for firmaet, at du ikke kan garantere, at I vælger dem til at løse jeres opgaver. Dermed bliver prisen som regel langt mere realistisk.
En nemmere måde for dig at få tre tilbud er dog , at du benytter vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
De har et stort netværk af firmaer, der kan udføre opgaven. De finder derfor frem til tre i nærheden af dig, der kan klare opgaven.
Der er to fordele ved at bruge 3byggetilbud.dk i forhold til selv at indhente tilbuddene – udover at du sparer tid selvfølgelig. Det er dels, at du bliver kontaktet af tre firmaer, der har tid til snart at udføre opgaven nu, dels at det er nogle, der kan levere en god kvalitet. Begge dele sørger 3byggetilbud.dk nemlig for at tjekke på forhånd.
Når du bliver kontaktet af de tre firmaer med et tilbud, er det helt op til dig, om du vil tage imod tilbuddet eller ej. Det er altså en gratis service, der kan være med til at gøre dit liv meget nemmere.
Få 3 gratis tilbud på en vedligeholdelsesplan
Hvad er en vedligeholdelsesplan?
En vedligeholdelsesplan er en prioritering af, hvornår forskellige opgaver skal udføres på ejendommen. Det giver jer mulighed for at budgettere med forbedringerne over en længere periode, så I kan holde vedligeholdelsesudgifterne stabile og få udført de mest pressende opgaver først.
En vedligeholdelsesplan er primært noget som andelsboligforeninger og ejerforeninger har. Det er en plan over, hvilke opgaver der skal udføres inden for de kommende 10 år. Det kan for eksempel være, om der skal nye vinduer i, soklen skal repareres, kælderen skal ordnes, eller der er noget lignende, der skal fiskes. Kilde: llo.dk.
I planen bliver alle opgaverne prioriteret efter, hvor vigtigt det er at få dem udført. De akutte opgaver bliver derfor selvfølgelig udført først, mens de andre må vente, da de ikke haster.
Med en vedligeholdelsesplan bliver det muligt for jer at spare penge op løbende til de opgaver, der ligger foran jer. Når I har mulighed for at lægge budget for de næste 10 års vedligeholdelse, er det muligt for jer at fordele udgifterne langt bedre over årene.
Dermed kommer vedligeholdelsesudgifterne til at ligge på et stabilt niveau, i forhold til hvis I ikke havde en plan og derfor skulle hæve udgifterne meget et år, fordi I skulle have et nyt tag, mens de et andet år slet ikke ville være så høje, fordi der ikke var så mange opgaver at udføre.
Hvad er inkluderet i en vedligeholdelsesplan?
En god vedligeholdelsesplan bør altid inkludere følgende bygningsdele:
- Afløb
- Altaner
- Belægninger
- Brandkamme og skorstene
- Døre
- Facade
- Kælder og fundament
- Portgennemgang
- Sokkel
- Tagkonstruktion og tagbelægning
- Tagrender og nedløb
- Trapper og trappeopgange
- Vand- og elinstallationer
- Varmeanlæg
- Ventilation
- Vinduer
Derudover bør der også være en prioritering af, hvornår de forskellige opgaver skal udføres. Det er typisk en opstilling i:
- Opgaver, der bør løses inden for de næste 1-2 år
- Opgaver, der kan udskydes i 3-6 år
- Opgaver, der kan udskydes i 7-10 år
Gennemgå vedligeholdelsesplanen hvert 5. år
Selvom du får udarbejdet en vedligeholdelsesplan, der gælder i 10 år, bør du ikke vente så længe med at gennemgå den igen. Du bør løbende følge op på de forskellige elementer, der er beskrevet i planen. Dermed kan du være sikker på, at der ikke er fejl eller skader, du overser.
Derudover bør du få udført en ny gennemgang af bygningen for at være sikker på, at planen for de næste fem år holder. Det smarteste er, at du får udfærdiget en helt ny plan, så I igen har mulighed for at planlægge foreningens vedligeholdelsesomkostninger 10 år ud i fremtiden.
Bør jeg som almindelig boligejer have en vedligeholdelsesplan?
Det er endnu ikke almindeligt, at du som privat boligejer har en vedligeholdelsesplan. Det er i høj grad noget, som andelsboligforeninger og ejerforeninger vælger at have. Du kan dog godt få en udfærdiget, da det jo altid er en god ide, at du er på forkant med tilstanden på dit hus.
Som privat boligejer kan du dog vælge forskellige strategier til, hvordan du vil skaffe pengene til vedligeholdelsen. I foreningerne er det vigtigt, at pengene er der, når I skal bruge dem, men som privat person har du mulighed for at tage et lån i huset for at udføre forbedringerne.
Selvom det kan være rart for dig at have pengene sparet op på en konto, er det ikke sikkert, at det er det smarteste for dig, da du stort set ikke for nogen renter. Du betaler dog stadig renter på dit boliglån, og det kan derfor ofte bedre betale sig for dig, at du betaler af på boliglånet og så tager et lån til vedligeholdelse.
Vil du være på forkant med de opgaver, der skal udføres på boligen, lige meget om du er privat boligejer eller repræsentant for en andelsboligforening eller en ejerforening, er det dog altid en god ide, at du sørger for at få udfærdiget en vedligeholdelsesplan.