Er du bange for, at dit hus har fugt i soklen, i kældervæggene eller i fundamentet? Et omfangsdræn kan være en god løsning på problemet.
Hvad koster omfangsdræn?
Et omfangsdræn koster mellem 5.000 kr. og 10.000 kr. at anlægge pr. meter.
Det er en forholdsvis omsiggribende opgave at anlægge et dræn rundt om huset, og derfor må du også forberede dig på, at det ikke er et helt billigt projekt. Den konkrete omfangsdræn-pris bliver afgjort af mange forskellige faktorer. For eksempel skal der tages højde for, hvor dybt der skal graves, hvilken jordtype der ligger omkring huset, og om der eventuelt er brug for ekstra understøttelse af fundamentet.
Et realistisk bud vil være, at prisen vil lægge et sted imellem 5.000 kr. til 10.000 kr. per meter. Et omfangsdræn, der ligger langs hele huset, kan derfor nemt komme til at koste et godt stykke over 150.000 kr. Den forholdsvis høje pris er blandt andet baseret på, at der skal afsættes mange arbejdstimer til etableringen, og at materialerne i sig selv er dyre.
I længden vil du dog kunne spare mange penge på at investere i et omfangsdræn.
Hvis der først er kommet fugtskader i fundamentet, kan det nemlig udvikle sig til alvorlige skader på huset, som vil koste langt mere at udbedre.
Guide: Få bedste pris på et omfangsdræn
Når du skal have udført bygge- og renoveringsopgaver på huset – særligt i den prisklasse, et omfangsdræn ligger i – kan det altid betale sig at bruge lidt ekstra tid på at undersøge markedet, frem for bare at vælge det første tilbud du falder over. Priserne kan nemlig godt svinge en hel del, og derfor kan der virkelig være penge at spare.
Derfor bør du altid få i hvert fald tre tilbud på opgaven. Det er med til at give dig en fornemmelse af, hvor meget firmaerne i dit område tager for opgaven. Derudover kan du få en fornemmelse for folkene i de forskellige firmaer, når du taler med dem og dermed nemmere få en ide om, hvem du gerne vil arbejde sammen med.
Hvis du gerne vil gøre det nemt for dig selv at få de tre tilbud, kan du kontakte vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk. Du kan nemt oprette en opgave hos dem på det, du gerne vil have udført. Derefter får de tre håndværkere i dit område til at kontakte dig.
Derudover er der også en række andre fordele ved at bruge dem. Det er:
- Du får kendskab til dygtige og pålidelige håndværkere i dit område
- Du får personlig vejledning, hvis du har brug for hjælp til at oprette og gennemgå din opgave
- Gratis entreprisegaranti på alle opgaver
Når du har modtaget dine tre tilbud, er det eneste, du skal gøre, at beslutte dig for, hvilket du synes bedst om. Skulle du ikke være tilfreds med nogen af tilbuddene, er du selvfølgelig heller ikke tvunget til at gøre brug af dem.
Bestil tilbud på etablering af omfangdræn
Hvad er et omfangsdræn?
Et omfangsdræn kan beskrives som en slags underjordisk tagrende, som er placeret rundt om en bygnings fundament og ydermur. Det har den funktion, at det leder vand væk fra huset og videre ned i kloakken.
På den måde kan du undgå, at vand, fra for eksempel kraftigt regnvejr, siver ind i husets vægge og kælder, hvor det kan skabe fugt og svamp.
Har du først fået fugt i fundamentet, er der en risiko for, at det kan bevæge sig ind i huset og skabe et dårligt indeklima. Kæmper du med fugt og svamp, eller vil du gerne komme eventuelle problemer i forkøbet, er et omfangsdræn altså en rigtig god løsning.
Hvordan fungerer et omfangsdræn?
Et omfangsdræn er et underjordisk system, som består af drænrør og rensebrønde, der bliver gravet ned langs hele huset. I rørene er der placeret små åbninger, der muliggør, at vand, der er sivet ned i jorden, bliver ført væk fra husets facader og videre ud i kloaksystemet.
Dybde: Drænet skal graves et par meter ned
Det vil som regel være nødvendigt at grave ned til omkring et par meters dybde rundt om huset, da drænet gerne skal ligge omkring 30 cm under det sted, der har et fugtproblem. Har du for eksempel problemer med fugt i din kælder, vil det betyde, at omfangsdrænet skal placeres omkring 30 cm under kælderens niveau.
Dog er det meget vigtigt, at der ikke bliver gravet ned under husets fundament, da det kan resultere i, at huset falder sammen. For at komme fugtproblemet til livs kan det i enkelte tilfælde blive nødvendigt at udføre en understøbning af fundamentet. Dette vil desværre gøre etableringen en del dyrere.
Hvordan anlægges et omfangsdræn?
Furesø Kloak og Beton har lavet denne fine video, der viser, hvordan et omfangsdræn anlægges.
At anlægge et omfangsdræn er en opgave, der kræver en del ekspertise. Det er nemlig vigtigt, at der er helt styr på, hvor dybt der skal graves, for at drænet ligger optimalt. Ligger det for højt, vil det ikke have den tilsigtede effekt. Bliver der derimod gravet for dybt, kan det resultere i et jordskred omkring huset.
Det er altså vigtigt, at det er fagfolk med den nødvendige viden og ekspertise, der tager sig af opgaven. Derfor skal der altid være en autoriseret kloakmester inde over etableringen.
Tip: Ved udgravning af et omfangsdræn, kan der være jord i overskud. Er det tilfældet, vil vi anbefale at læse vores guide til bortkørsel af jord.
Når du skal have anlagt et omfangsdræn, vil der først blive gravet en rende hele vejen rundt om husets mur. Denne rende vil gå næsten ned til – men aldrig under! – fundamentets dybde. I bunden af renden vil der blive placeret en dug, og oven på den vil drænrøret blive lagt.
Der skal også etableres en såkaldt sandfangsbrønd, som kan opfange sand. Drænrøret vil også blive tilsluttet til denne. Fra sandfangsbrønden vil vandet løbe videre over i en pumpebrønd, som leder vandet videre ud i kloakken.
Læs mere:
Endelig vil der blive lagt et filter af småsten eller grus ovenpå drænrøret sammen med endnu en dug, der danner en barriere mellem småstenene og den omkringliggende jord. Nu er omfangsdrænet blevet tilsluttet, og renden omkring huset kan fyldes med jord på ny.
Hvornår har jeg brug for et omfangsdræn?
Har du lagt mærke til, at dine kælderydervægge, sokkel eller fundament suger fugt ind? Så kan det være en god idé at få anlagt et omfangsdræn. Hvis der kommer fugt i husets fundament eller sokkel, kan det nemlig resultere i temmelig omfangsrige skader.
Der kan for eksempel være risiko for, at der opstår svamp og råd indenfor i huset, hvilket giver et dårligt og nogle gange decideret sundhedsskadeligt indeklima. Hvis der kommer omfattende fugt i en kælder, vil den være så godt som ubrugelig.
Det er en hård, langvarig og krævende opgave at etablere et omfangsdræn, og derfor må du også regne med, at der skal afsættes en god portion penge til projektet. Før du kaster dig ud i en investering af denne størrelse, er det naturligvis tilrådeligt, at du undersøger, hvorvidt et dræn rundt om fundamentet overhovedet vil kunne løse dine problemer.
Derfor bør du starte med at finde årsagen til fugt i din bolig og vurdere, hvor omfangsrigt problemet er. Ofte vil det være nødvendigt at få en specialist ud at se på dit hus, men du kan starte med at lave en forundersøgelse selv.
Hvordan laver jeg en forundersøgelse?
Når du skal lave en forundersøgelse, handler det om at finde tegn på fugt både udenpå og inde i huset. Fugtproblemer på muren kan blandt andet vise sig som fugtskjolder og saltudblomstringer, mens fugt på træværk kan give sig til kende som mørke aftegninger og pletter samt decideret råd, svamp og skimmelsvamp.
Hvis dit hus ikke har en kælder, vil det særligt være sokkel og ydermur, du skal bruge tid på at undersøge. Har problemet allerede bredt sig, vil du eventuelt også kunne spore tegn på fugt i gulvbrædder og paneler indenfor i huset.
Hvis dit hus har en kælder, vil fugten særligt vise sig udvendigt på husets sokkel og facade. Kælderens ydervægge vil ligeledes afsløre tydelige fugttegn, der blandt andet vil komme til udtryk som mørke fugtskjolder, saltudblomstringer, løs puds og skimmelsvamp. Undersøg også, om der er tegn på fugt i de bjælker, der adskiller kælderplanet fra stueplanet.
Hvorfor er der opstået fugt i fundamentet?
Har du fundet tegn på fugt i din bolig? Der kan være forskellige årsager til, hvorfor det er opstået. Først og fremmest er det en god idé at undersøge, om der er tale om et kronisk fugtproblem, eller om fugten er opstået mere pludseligt, for eksempel som følge af en utæt installation i afløbsrør eller nedløbsbrønde.
Hvis fugten er opstået pludseligt og kun viser sig lokalt, er der sandsynligvis ikke tale om et kronisk problem. I stedet bør du forsøge at lokalisere, hvor fugten stammer fra, så du kan få repareret skaderne.
En anden årsag til fugt kan være, at overfladevand, fra eksempelvis sne og regn, løber ind mod husets ydermure og skaber fugt. Et sådant problem kan opstå, hvis det omliggende terræn har en hældning mod huset, og løsningen vil derfor i første omgang være at ændre på terrænets hældning. På den måde kan overfladevandet ikke så let løbe ned mod huset.
Fugtproblemer kan også opstå, hvis grundvandet på din grund står højt. Grundvandets stand kan blive undersøgt ved at grave dybe huller langs fundamentet på dit hus. Hvis der er højt og synligt vand i hullerne, betyder det, at grundvandet er højt.
Har du en mistanke om, at dine fugtproblemer skyldes højt grundvand? Eller har det ikke været muligt for dig at lokalisere roden til dit fugtproblem? Så bør du få en geoteknikker eller en byggesagkyndig til at foretage yderligere undersøgelser. De vil herefter kunne fortælle dig, om et omfangsdræn eller et andet tiltag kan være løsningen på dit problem.
Er der særlige krav til et omfangsdræn?
Ja, der er en række krav, der skal overholdes, hvis du skal have anlagt et omfangsdræn.
Inden arbejdet bliver sat i gang, skal du tage kontakt til din kommunes tekniske forvaltning. De vil kunne informere dig om, hvorvidt du skal indsende en ansøgning for at få tilladelse til etableringen af drænet. I mange tilfælde kræver nedgravningen nemlig både en byggetilladelse og en udledningstilladelse.
Det er helt afgørende, at gravearbejdet bliver korrekt udført. Det er altså en rigtig dårlig ide selv at give sig i kast med dette projekt. Graver du ikke dybt nok, vil det nemlig betyde, at der stadig vil komme fugt ind til fundamentet. Graver du derimod for dybt, kan du risikere, at jorden skrider, hvilket i værste fald kan betyde, at huset styrter sammen.
Under alle omstændigheder er det nødvendigt, at en autoriseret kloakmester står for at koble dræningssystemet sammen med kloaksystemet. Almindelige mennesker må nemlig under ingen omstændigheder pille ved kloakken. Faktisk skal kloakmesteren være inde over det meste af arbejdet med at anlægge drænet.
Til drænet bruges der henholdsvis drænrør og rensebrønde. Drænrørene har til formål at dræne den omkringliggende jord for fugt og vand, mens rensebrøndene har til formål at fjerne skidt og snavs. Det er vigtigt at både drænrør og rensebrønde placeres med det rigtige fald, hvis de skal fungere efter hensigten.
Overvej at isolere kælderen
Når der alligevel er blevet gravet en dyb rende omkring hele dit hus, giver det god mening samtidig at få foretaget en ekstra isolering af din kælders ydervæg. Selvom omfangsdrænet dræner den omkringliggende jord for vand, kan du nemlig godt komme ud for, at kælderens vægge stadig virker lidt kolde og fugtige.
Du kan vælge mellem at få din kælders ydervæg isoleret med polystyrenplader eller med mineraluld. I de fleste tilfælde vil det bedst kunne betale sig at vælge mineraluld, da det også vil bidrage til at lede fugt væk fra kælderens vægge.
Læs også: Renovering af kælder
Det vil ikke komme til at blive ret meget dyrere at få isoleret kælderen, når du alligevel er i gang med at få lagt et omfangsdræn. Det er nemlig det omfattende gravearbejde, som for alvor viser sig på tegnebogen. Derfor kan det altså godt betale sig at gribe chancen, når huset allerede er gravet frit.
Læs også: Udvendig isolering
Den ekstra isolering vil over tid hjælpe med at få bugt med den fugt, der har sat sig i din kælders vægge. Hvis du har valgt at isolere med mineraluld, kan du som udgangspunkt regne med, at det vil tage omkring to år, før al fugt er blevet trukket ud af væggene. Vælger du i stedet polystyren til isoleringen, vil det normalt tage lidt længere tid.
Kilder: