• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Bygga.dk

Bygga.dk

Få tilbud fra de rette fagfolk

  • Brancher
  • Opgaver
  • Om
  • Få 3 gratis tilbud

Jordvarme

Overvejer du jordvarme som opvarmningsform? Så læs med her.
Her kan du bl.a. læse om priser, fordele, ulemper og besparelser på varmeregningen.

Du er her: Forside / Jordvarme

Ønsker du billig og miljøvenlig opvarmning? Så er jordvarme et godt valg.

Jordvarme udnytter solens opvarmning af jorden til at opvarme din bolig. Det koster en del at få anlagt et jordvarmeanlæg, men det tjener i gennemsnit sig selv hjem i løbet af 10 år.

Et jordvarmeanlæg er en miljørigtig energikilde, der kan varme både boligen og brugsvand op. Har du en dyrere form for opvarmningsløsning nu, som olie eller el, vil du kunne spare rigtig mange penge og vil belaste klimaet lang mindre med jordvarme.

Dit CO2-udslip kan blive op til 50-70 % mindre end med andre opvarmningsmetoder, og du kan spare op til 50 % i forhold på din varmeregning.

Fordele ved jordvarme
  • Billig energi
  • Kan reducere dit energiforbrug med op til 50 %
  • Minimal vedligeholdelse, filteret i varmepumpen skal renses en gang om året
  • Nemt at anlægge i forbindelse med nybyggeri
Ulemper ved jordvarme
  • Boligen skal være velisoleret
  • Dyrt at anlægge
  • Kører på el
  • Nedgravning af slanger er pladskrævende

Indhold på denne side

  • Pris: Hvad koster jordvarme?
  • Få 3 tilbud på jordvarme
    • Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
  • Hvordan fungerer jordvarme?
    • Varmens vej gennem varmepumpen
  • Et jordvarmeanlæg kræver et større areal
  • Har du jord i overskud?
  • Jordvarme kan bruges til både radiatorer, gulvvarme og brugsvand
  • Hvordan anlægges jordvarme?
    • Hvor dybt skal jordvarme graves ned?
    • Hvor mange meter slange skal der bruges til jordvarme?
  • Lodret jordvarmeanlæg
  • Hvilke boliger egner sig til jordvarme?
  • Begrænsninger med et jordvarmeanlæg
  • Hvilke håndværkere kan udføre opgaven?
  • Skal jeg spørge kommunen om lov, inden jeg anlægger et jordvarmeanlæg?
  • Kan jeg selv lægge jordvarme?
  • Hvad koster jordvarme i drift?
  • Se på årsnormen, når du vælger anlæg
  • Vedligeholdelse af jordvarmeanlæg

Pris: Hvad koster jordvarme?

Slangerne, varmepumpen og udgravningen på din grund koster en del penge. Hvor mange afhænger blandt andet af størrelsen på dit hus, om det er et anlæg til et nyt eller et eksisterende hus, og hvordan det er muligt at grave anlægget ned på grunden.

Har du et parcelhus på 130 m2, skal du regne med, at et jordvarmeanlæg vil komme til at koste mellem 120.000 kr. og 140.000 kr.

Jordvarme til nyt husJordvarme til eksisterende husSammenlign priser med andre opvarmningsformer
Skal du til at bygge et jordvarmeanlæg i forbindelse med et nyt hus, har du mulighed for at indrette boligen, så den passer til anlægget. Du kan dermed for eksempel vælge at lægge gulvvarme, da det er mere effektivt til jordvarme, og du sørger selvfølgelig for at isolere huset ordentligt, så du ikke behøver så meget varme for at varme det op.
Er det i forbindelse med et eksisterende hus, at du gerne vil anlægge jordvarme, skal du være opmærksom på, at du kan komme ud for at skulle efterisolere og skifte radiatorer ud for at kunne gøre brug af denne varmeform. Hvis du varmer op med el nu, skal du udskifte radiatorerne.
I begge tilfælde er det altid en god ide, at du sammenligner med andre opvarmningsformer. Når du ser på pris, vil du opleve, at du får den største besparelse, hvis du varmer med el eller et gammelt oliefyr nu. Når du varmer op, handler det dog selvfølgelig ikke kun om penge. Som nævnt er jordvarme meget miljøvenligt, og det er derfor bestemt også en god ide, at du tager det med i dine overvejelser.

Få 3 tilbud på jordvarme

Hvis du overvejer at få anlagt jordvarme på din grund, er det altid en god ide, at du får mindst tre tilbud på opgaven. Det er med til at gøre, at du får et overblik over, hvad firmaerne i dit område tager for sådan en opgave. Der er forskel på det fra firma til firma.

Du kan få de tre tilbud ved selv at kontakte firmaerne. Det kan tage noget tid, da både de og du sikkert har travlt. Hvis du gerne vil kende en pris på jordvarmeanlæg nu, er det en god ide, at du i stedet kontakter vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Få 3 gratis tilbud på et jordvarmeanlæg

Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk

De samarbejder med en lang række forskellige firmaer, der kan hjælpe dig med at anlægge dit jordvarmeanlæg. Når du skriver til dem, hvor du bor, og at du gerne vil have et jordvarmeanlæg, får de tre firmaer i dit område, der har tid til opgaven nu, til at henvende sig til dig.

Det er gratis for dig at bruge 3byggetilbud.dk og gratis for dig at få de tre tilbud. Samtidig er det med til at gøre, at du får en langt bedre fornemmelse af, hvad et jordvarmeanlæg vil koste, og om det overhovedet er muligt i din bolig.

byggetilbud proces

Hvordan fungerer jordvarme?

I videoen kan du se, hvordan jordvarme helt konkret fungerer.

Et jordvarmeanlæg fungerer på den måde, at der bliver lagt slanger med frostvæske ud i jorden på din grund. Typisk i din have. Det skal være et sted, hvor solens stråler rammer jorden, som slangerne ligger under.

Frostvæsken i slangerne bliver varmet op af den varme, som solen afgiver til jorden. Selv på kolde dage vil der være varme i jorden, som slangerne kan indsamle. Væsken bliver derfor varmet op til 4-5 grader. Når den har nået den temperatur, bliver den ført ind i boligen. Der står en varmepumpe, der sørger for at tage varmen fra væsken og føre den videre rundt i huset.

Varmens vej gennem varmepumpen

Varmepumpen er på størrelse med et køleskab, og det vil derfor være nemt for dig at finde plads til den i bryggerset, kælderen eller et lignende sted. Anlægget er elektronisk styret, og hele processen foregår nemt og hurtigt.

Varmepumpen består af fire dele:

  • En fordamper, der optager varmen fra frostvæsken
  • En kondensator, der afgiver varmen
  • En kompressor, der hæver temperaturen
  • En drøvleventil, der regulerer mængden af frostvæske

Når den opvarmede frostvæske kommer ind i varmepumpen, bliver den omdannet til damp af fordamperen. Den proces udløser den energi, som væsken har opsamlet ude i jorden. Energien bliver ført videre til kondensatoren og derefter til kompressoren. Kompressoren øger trykket, så temperaturen stiger yderligere og til sidst bliver varmen afleveret til centralvarmeanlægget.

Når frostvæsken har afgivet varmen, har den en temperatur på cirka -2. Den løber derefter tilbage til slangerne i jorden, og processen med, at væsken bliver varmet op, starter forfra.

Et jordvarmeanlæg kræver et større areal

rendegraver til nedgravning af jordvarme slanger
Jordvarme kræver et større areal, da der skal graves slanger ned i jorden.

Når du får indlagt jordvarme i din bolig, bliver der gravet slanger ned i din have. Det kræver derfor, at du har et stort areal i haven, der er frit, så slangerne kan ligge der. Det store gravearbejde og etableringen koster en del penge, men på grund af den store besparelse, kan anlægget som regel betale sig selv ind i løbet af 10 år.

Er du træt af en opvarmningsløsning, der kræver meget vedligeholdelse, vil jordvarme også være det rigtige for dig at overveje. Der er nemlig meget lidt vedligeholdelse forbundet med det; du skal bare sørge for at rense et filter en gang om året og så ellers invitere en sagkyndig forbi, der kan tjekke op på anlæggets tilstand.

Har du jord i overskud?

Hvis du efter at have gravet ud til jordvarme, har en masse jord i overskud, har vi et godt tip til dig. Det handler om, hvordan du nemmest og billigst får kørt den jord væk. Det kan du læse mere om her.

Jordvarme kan bruges til både radiatorer, gulvvarme og brugsvand

Noget af det virkelig smarte ved jordvarme er, at det både kan bruges til boligens radiatorer og gulvvarme og til det brugsvand, der kommer ud af vandhanerne. Jordvarme er dog mest effektivt til gulvvarme, da det ikke har en lige så høj fremløbstemperatur, som radiatorer har.

Fremløbstemperaturen er et udtryk for, hvor varmt vandet skal være, når det løber ind i radiatoren eller gulvvarmesystemet. En radiator har brug for en fremløbstemperatur på cirka 50 grader, mens gulvvarme kun kræver en fremløbstemperatur på 30-35 grader. Det vil derfor kræve langt mindre varme at varme op med gulvvarme.

Jordvarmeanlæg har svært ved at producere vand, der er varmere end 55 grader. Hvis du ved, at dine radiatorer kræver en højere fremløbstemperatur end det, er det selvfølgelig nødvendigt, at du skifter dem, hvis du gerne vil have jordvarme.

Selv hvis dine radiatorer ikke kræver en høj fremløbstemperatur, kan det være en god ide, at du overvejer at skifte dem. På grund af den lavere fremløbstemperatur, som jordvarme skaber, kan det være nødvendigt, at du investerer i større eller flere radiatorer for at få varmet boligen ordentligt op.

Hvordan anlægges jordvarme?

Se hvordan VVS firmaet Dam & Hovgaard A/S arbejder med jordvarme.

Slangerne til jordvarme skal som nævnt graves ned i nærheden af huset. Det vil typisk være i din have eller et andet sted på din grund.

Anlægget fungerer bedst i fugtig, lerholdig jord, da fugten leder varmen fra solen bedst. Derfor vil anlægget ikke være lige så effektivt, hvis du bor et sted med meget sandet jord. Inden du bestemmer dig for et jordvarmeanlæg, er det derfor en god ide, at du får en ekspert til at vurdere, om jorden på din grund overhovedet egner sig til jordvarme.

I stedet for at grave anlægget ned er det også en mulighed, at du lægger det på bunden af en sø, hvis du har sådan en på grunden. Da det er de færreste, der har det, koncentrerer vi os her om de anlæg, der bliver gravet ned.

Hvor dybt skal jordvarme graves ned?

Jordvarmeanlægget skal graves ned i en dybde af 0,9 til 1,2 meter. Det betyder altså, at der kommer til at være et omfattende gravearbejde i din have, når du skal anlægge jordvarmen. Det er derfor helt sikkert noget, som du bør tage med i dine overvejelser af varmeform.

Hvor mange meter slange skal der bruges til jordvarme?

Slangens længde har betydning for, hvor meget varme den kan samle i jorden. Derfor giver det næsten sig selv, at jo større en bolig du har, des længere en slange har du også brug for. Som udgangspunkt kræver det 1,5 til 2 meter slange for hver m2 bolig, der skal varmes op. Grunden til, at det ikke er muligt at sige helt præcist, er, at slangens længde afhænger af jordens kvalitet.

Slangerne skal ligge med 1 til 1,5 meter imellem, hvilket vil sige, at jordvarmeanlægget kommer til at fylde 3 – 4 m2 for hver m2 bolig, der skal varmes op.

Hvis du har et hus på 130 m2, betyder det altså, at der skal 195 til 260 meter slange til for at varme din bolig op. Den kommer til at fylde et areal på cirka 390 til 520 kvadratmeter. Det stiller altså nogle krav til, hvor stor din grund skal være.

Lodret jordvarmeanlæg

Er din grund ikke stor nok til det jordvarmeanlæg, som din bolig kræver, kan du overveje et lodret jordvarmeanlæg. Det er ret nyt her i Danmark, men er langt mere brugt i Norge og Sverige.

Ved et lodret jordvarmeanlæg bliver jordvarmen selvfølgelig gravet lodret ned i jorden. Slagerne kommer ned i en dybde af cirka 160 meter. I den dybde kan de selvfølgelig ikke få lys fra solen, og anlægget kører derfor udelukkende på varmen fra jorden.

Det lodrette jordvarmeanlæg er på en række områder mere besværligt end det vandrette:

  • Det kræver et meget godt kendskab til, hvordan undergrunden er under din bolig.
  • Det er typisk dyrere end et normalt jordvarmeanlæg at anlægge, fordi der skal graves meget dybere.
  • Det er svært at vedligeholde, da slangerne ligger så langt under jorden. Er der et problem med dem, skal de altså hentes op fra 160 meters dybde.

Har du ikke pladsen til et vandret jordvarmeanlæg, er det dog alligevel værd for dig at overveje, da det stadig er billigere end mange andre former, og det er miljøvenligt.

Læs også: Politiken.dk: Boliger sparer 1.200 kroner per måned på lodret jordvarme

Hvilke boliger egner sig til jordvarme?

Som du kunne læse ovenfor, kræver det en bolig med en stor grund, for at du kan få plads til et jordvarmeanlæg. Derudover kræver det også, at din bolig er godt isoleret. Den skal være hulmursisoleret, og den skal minimum have 250 mm isolering på loftet.

Hvis din bolig ikke er ordentligt isoleret, kan det være nødvendigt for dig, at du energirenoverer din bolig, inden du skifter til jordvarme. Hvis du ikke gør det, får du ikke den ønskede miljømæssige og økonomiske gevinst, der normalt er ved jordvarme.

Er du i tvivl om, om jordvarme er den rigtige varmekilde for dig, er det en god ide for dig, at du kontakter en energikonsulent eller en energivejleder. De kan gennemgå din bolig og på baggrund af det vurdere, hvilken varmekilde, der vil være bedst for dig. Det koster cirka 2500 til 4000 kroner for sådan et tjek.

Begrænsninger med et jordvarmeanlæg

græsplæne
Husk du ikke må plante træer ovenpå eller i nærheden af det område, hvor slangerne er nedgravet.

Afgrøder, din have og dyrelivet bliver ikke påvirket af, at slangerne ligger i jorden, men du må ikke plante træer og buske oven på eller i nærheden af området med slangerne. De skygger for solen, og det er jo netop dens varme, som jordvarmeanlægget udnytter.

Derfor må du heller ikke anlægge et skur, drivhus, legehus eller anden form for bygning oven på det sted, hvor dine slanger til jordvarme er gravet ned. Igen fordi det tager sollyset, og anlægget dermed bliver ineffektivt.

Hvilke håndværkere kan udføre opgaven?

Du har typisk brug for flere forskellige håndværkere, når du skal have sat dit jordvarmeanlæg op, medmindre du kan finde et firma der har forskellige typer af håndværkere ansat og derfor kan stå for hele processen.

Først og fremmest har du brug for nogle til at grave slangerne ned. Der findes forskellige former for firmaer, der kan stå for gravearbejde for dig.

Derefter har du brug for nogle til at koble slangerne til varmepumpen og koble den til centralvarmeanlægget og boligens radiatorer. Det vil typisk være en VVS’er eller en køletekniker, der står for det.

Få 3 gratis tilbud på et jordvarmeanlæg

Skal jeg spørge kommunen om lov, inden jeg anlægger et jordvarmeanlæg?

Når du skal anlægge et jordvarmeanlæg, skal du søge din kommune om lov til det. De tjekker, at anlægget ligger langt nok fra en vandboring til drikkevand og registrerer det i boligens BBR-oplysninger.

Det er meget forskelligt fra kommune til kommune, hvordan processen med at ansøge om jordvarmeanlæg foregår. Derfor er der mange, der vælger at få det firma, der står for at anlægge jordvarmen, til at ansøge for sig.

Hvis du har en sø på din grund og overvejer løsningen med at lægge jordvarmeanlægget på bunden af den, skal du stadig søge kommunen om tilladelse.

Kan jeg selv lægge jordvarme?

Når du har fået tilladelse fra kommunen til at opføre dit jordvarmeanlæg på grunden, må du faktisk gerne gå i gang med det på egen hånd. Du skal dog sørge for, at der kommer en autoriseret køletekniker og ser på anlægget en gang om året.

Som du kunne læse ovenfor, er der dog rigtig meget af din have, der skal graves op, for at du kan få et jordvarmeanlæg, der er stort nok til, at det kan varme din bolig op. Derfor vælger langt de fleste at få professionelle til at stå for det.

Hvad koster jordvarme i drift?

jordvarme anlæg
De fleste jordvarmeanlæg kan kontrolleres med din smartphone.

Et jordvarmeanlæg producerer cirka tre gange så meget energi, som det bruger. For hver 1 kilowatt elektricitet, der bliver brugt til at hive varme ud af frostvæsken, afleverer den 3 til 3,5 kilowatt varme. Du skal altså bruge nogle penge på el, men energi fra solen er selvfølgelig gratis.

På trods af udgifterne til el, vil du typisk kunne spare op til 50 – 60 % på din varmeregning, hvis du varmer op med oliefyr, fjernvarme eller naturgas nu.

De lave udgifter til drift gør, at de store udgifter til anlæg tjener sig selv ind i løbet af 10 år. Hvis du vil finde ud af præcis, hvornår dit jordvarmeanlæg har tjent sig selv ind, kan du få en rådgiver til at regne på det.

Se på årsnormen, når du vælger anlæg

Når du skal vælge et anlæg, bør du se på det, der hedder årsnormen. Det er et udtryk for, hvor meget energi en varmekilde kan levere i forhold til, hvor meget energi det kræver at producere varmen.

Jo højere årsnormen er, des mere effektivt er anlægget, og des bedre er det naturligvis. For et jordvarmeanlæg ligger årsnormen cirka på 2,9 til 3,5, når den skal varme radiatorer op, og på 3,2 til 3,8 for gulvvarme.

Vedligeholdelse af jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg passer stort set sig selv, når det først er installeret. Det kan selv måle, hvor høj en temperatur der er udenfor, og varmen regulerer du jo ved at skrue på radiatorerne. Du skal derfor bare rense varmepumpens filter en gang om året.

Derudover skal du sørge for at få en køletekniker til at komme forbi og se på anlægget en gang om året, så du er sikker på, at det fungerer, som det skal.

Kildeliste:

Energistyrelsen

Teknologisk Institut

Retsinformation.dk

Energi Danmark

Footer

Hvad er Bygga.dk?

Hos Bygga.dk hjælper vi dig med at finde gode fagfolk og håndværkere til fair priser. I samarbejde med vores partner kan du få gratis tilbud på opgaver inden for anlæg, bygge, renovering og andre erhverv.

Derudover handler Bygga.dk om at formidle aktuel information og viden om det meste inden for bolig- og byggebranchen. Alt sammen med henblik på at gøre dit liv som boligejer så godt som muligt.

Populære brancher

  • VVS
  • Glarmester
  • Elektriker
  • Anlægsgartner
  • Nedrivning
  • Blikkenslager
  • Maler
  • Murer
  • Tømrer
  • Byggefirma
  • Brolægger
  • Kloakmester
  • Pris på gulvafslibning
  • Byggesagkyndig

Information

Email: kontakt@bygga.dk

Om os

Ofte stillede spørgsmål

Trustpilot

Videnscenter

Copyright © Bygga.dk. Alle rettigheder forbeholdes
Om | Kontakt | FAQ | Sitemap | Cookie- og privatlivspolitik

Bygga.dk anvender cookies til at huske indstillinger, statistik og målretning af annoncering. OK Afvis Læs mere
Cookie- og privatlivspolitik

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR