Skal terrændækket isoleres?
Så læs med her.
Her på siden kan du læse om, hvad isolering af terrændæk koster pr. m2.
Derudover kan du blive klogere på, hvordan isoleringen foregår og andet du skal være opmærksom på.
Få 3 gratis tilbud på isolering af terrændæk
Pris: Hvad koster isolering af terrændæk pr. m2?
Det koster cirka 3.000 kr. pr. m2 inklusiv moms at isolere et terrændæk.
Skal der etableres gulvvarme i samme omgang? Så skal du forventem at prisen vil stige med cirka 1.000 kr. til 1.500 kr. pr. m2.
Få 3 gratis tilbud på isolering af terrændæk
I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på isolering af terrændæk.
Video: Sådan fungerer det
Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
- Det er gratis og uforpligtende
- Bestil tilbud på kun 5 minutter
- Mulighed for at spare mange penge
Enterprisegaranti
Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.
Hvad siger andre:
Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.
Få 3 gratis tilbud på isolering af terrændæk
Værd at vide om isolering af terrændæk
Når vi tænker på varme og isolering, er det ofte vinduer, mure og tage, der skærmer mod kulde, blæst og træk, vi vil nævne som det første. Men husets allernederste lag, terrændækket, er mindst lige så vigtigt. Alle har prøvet at være i rum og værelser, der er fodkolde og ubehagelige, selvom der tændt for varmen. Det kan i mange tilfælde være et tegn på utilstrækkelig gulvisolering, og hvis gulvet hviler direkte på husets fundament og jorden under det, kommer du ikke udenom terrændækket.
Her på siden kan du læse om det, der har betydning for isolering af terrændæk. For eksempel hvorfor der skal bruges trykfast isolering i terrændæk, og hvordan du opgør isoleringsevnen i bygninger og i isoleringsmaterialer. Teksten beskriver også, hvad det konkret indebærer at efterisolere terrændækket under et allerede eksisterende gulv. Endelig kan du også læse om priserne for terrændæk-isolering, og om hvordan du kan indhente de bedste tilbud fra håndværkere og professionelle isolatører med sammenligningstjenesten 3byggetilbud.dk.
Fordele ved grundig isolering
Som du måske allerede ved eller har gættet, er det ikke billigt at skulle efterisolere i den nederste gulvkonstruktion i boligen. Men omvendt kan utilstrækkelig isolering også være med til at gøre varmeregningen meget større end nødvendigt. Effektiv isolering kan med andre ord bibringe væsentlige besparelser i budgettet.
Netop fordi det er en omfattende opgave, er isolering under terrændæk noget, hvor det er særlig relevant at se på de langsigtede effekter og muligheder. Også selvom det ikke tjener sig selv ind med det samme, og den økonomiske netto-gevinst lader vente på sig. For eksempel kan det være en god ide at indlægge gulvvarme sammen med den nye og bedre isolering, når gulvet alligevel er brudt op. Begge dele gør også huset mere attraktivt for potentielle købere på boligmarkedet, hvis det engang i fremtiden skal sættes til salg.
Hvad er et terrændæk?
Terrændækket er den mest grundlæggende del af en gulvbelægning, også helt bogstaveligt. Det er nemlig den del af konstruktionen, som ligger direkte ovenpå jordoverfladen, altså terrænet. Den vigtigste bestanddel i et terrændække er som regel beton. Men isoleringen eller gulvbelægningen kan i nogle tilfælde også betragtes som en del af terrændækket. Et godt terrændække er en vigtig del i alle huskonstruktioner , da det både beskytter mod fugt og kulde.
Set fra jorden og op er der typisk fire elementer, der altid indgår i et terrændække. Nederst er der et såkaldt kapillærbrydende lag. Dets funktion er at afbryde de kanaler, som fugten kan sive op igennem til de øvre lag. Derover er det egentlige isoleringsmateriale, som beskytter mod kulden, men også bør være velegnet til at afvise fugten. Det skal være trykfast, og vil derfor ofte være i pladeform. Polystyren, såkaldt flamingo er et udbredt materiale, men forskellige varianter af mineraluld bruges også. Derpå lægges betonlaget og til sidst det egentlige gulv. Princippet er det samme, uanset om der er tale om et kældergulv eller et gulv i stueetagen i et hus uden kælder.
Hvordan isolerer du terrændæk?
Hvis huset er af ældre dato, eller af andre grunde ikke har tilstrækkelig isolering under det nederste gulv, kan der udføres en efterisolering i terrændækket. Men det er en omfattende og potentielt bekostelig procedure, som involverer mange arbejdsopgaver og til tider flere forskellige håndværksmæssige faggrupper.
Skal du eksempelvis have indlagt polystyren-isolering under terrændækket, vil det meget ofte ske oppefra. Det vil sige, at både gulvet og den underliggende beton skal fjernes, før du kan komme til at skifte selve isoleringen ud. Og derpå skal hele den samlede gulvkonstruktion naturligvis etableres igen. Derfor anbefales det også typisk, at du kun påbegynder opgaven, hvis husets fundament i forvejen er påvirket af fugtskader eller andre problemer, eller hvis du samtidig ønsker at indføre gulvvarme.
I nogle tilfælde kan det være relevant at foretage en udvendig isolering af husets sokkel ved terrændækket. Det kræver ikke, at gulvet fjernes, men til gengæld skal der graves i en hvis dybde hele vejen rundt om huset.
Hvordan vurderer du isoleringsevnen?
U-værdien er en generel betegnelse, der bruges til at beskrive isoleringsevnen i en bygningsdel, for eksempel et gulv. Værdien indikerer, hvor meget varme, der kan strømme igennem, når der tages højde for materialernes tykkelse. En lav U-værdi er derfor et udtryk for, at evnen til at holde på varmen er god.
Hvis du skal bruge isolering til terrændæk og vurdere de konkrete isoleringsmaterialer, vil det som regel være en λ-værdi, der er angivet, og som du skal holde øje med. λ er et græsk bogstav, der bruges i fysikken til at beskrive varmeledningsevnen i et materiale. Det skrives også som lambda. Når det drejer sig om isolering, er en god evne til at lede varme ikke det, du ønsker, så derfor gælder det også for λ-værdien, at jo lavere, den er, desto bedre.
Mineraluld eller glasuld kan typisk have en λ-værdi fra 0,037 til 0,043. De bedste isoleringsprodukter i flamingo kan have en λ-værdi på helt ned mod 0,033 eller lavere endnu. λ-værdierne ses af og til også skrevet som hele tal i stedet for decimaler. For eksempel: λ-værdi: 38. Men så længe, materialet er det samme, er det også det lave decimaltal, der menes.
Hvad er kravene til isolering i terrændæk?
Der er ret specifikke krav til den isolering, der skal være i de forskellige bygningsdele i moderne huse. Det har blandt andet til formål at gøre landets bygninger mere energi-økonomiske og klimavenlige. Terrændæk er ingen undtagelse. Tværtimod har det stor betydning, især fordi stadig flere nye huse bygges med gulvvarme, og fordi det en bygningsdel, som det kan være relativt dyrt at renovere og efterisolere.
Bestemmelserne findes i det seneste Bygningsreglement fra 2018, der er udstedt af Bolig- og Planstyrelsen, som hører under Boligministeriet. Hvis du selv vil læse de eksakte fastsatte værdier og regler, er det nemt finde online. Angående isolering i terrændæk er kravene, at terrændæk skal have en U-værdi på 0,10 W/m²K, typisk svarende til en isoleringstykkelse på 300 mm.
U-værdien, altså isoleringsevnen, er her udtrykt mere detaljeret, og det kan måske virke kompliceret. Men princippet er det samme som beskrevet ovenfor. Det drejer sig om, hvor meget varme (målt i watt), der kan strømme igennem en kvadratmeter (m²) af det isolerede terrændæk med alle dets bestanddele, når der er en temperaturgrads (K) forskel fra den ene side af dækket til den anden. K’et i beregningen står for Kelvin, men det er det samme som en grad Celcius.
Mere om prisen på isolering af terrændæk
Priserne kan være ret forskellige, når det kommer til efterisolering og lignende håndværksopgaver. De anslåede beløb, der kan nævnes her, er altså kun estimater, og det, du vil skulle betale for isolering i terrændæk kan både være et højere eller lavere beløb. Der kan søges om tilskud til efterisolering i sokkel og terrændæk, men tilskudsreglerne ændres kontinuerligt, og du bør altid selv undersøge mulighederne først.
Fordi det gamle gulv ofte skal fjernes helt, og der skal graves ud, så den nye isolering kan komme ind, er efterisolering i terrændæk ofte relativt dyrt. Når det kommer til isolering af terrændæk er en pris på omkring 3000 kr. per kvadratmeter ikke en ualmindelig forventning. Mange kombinerer efterisoleringen i husets nederste gulv med indlæggelse af gulvvarme. Begge dele kan på længere sigt bidrage til et forbedret varmeregnskab. Men med udgifterne til etableringen af gulvvarmen kan det samlede beløb per kvadratmeter komme op i nærheden af 5000 kr.
Med bygge- og anlægsopgaver i denne størrelsesorden er det fornuftigt at indhente flere tilbud fra forskellige håndværkere og serviceudbydere. 3byggetilbud.dk er en sammenlignings- og tilbudstjenester, som kan forenkle hele den proces. Du kan indsnævre søgemulighederne, for eksempel efter hvor du bor, og beskrive og indsende arbejdsopgaverne. Derpå vurderer 3byggetilbud.dk de mest relevante muligheder ud fra kriterierne og sørger for, at de professionelle fagfolk kontakter dig med tre gode tilbud. Det er uforpligtende og gratis at modtage tilbud.
Læs også: Pris på isolering af gulv