Det kan være en stor beslutning at vælge den rigtige gavlbeklædning.
Ikke kun har den indflydelse på, hvordan dit hus’ æstetiske udtryk bliver, den har også betydning for huset værdi og sundhed.
Derfor skal du gøre dig grundige overvejelser, før du vælger, hvilket materiale, der skal pryde din husfacade.
Undervejs må du både tage til stilling til udseende og holdbarhed, så du får et resultat, du kan have glæde af langt ind i fremtiden.
Har du brug for inspiration, før du træffer det endelige valg?
Du kan læse med her på siden, og lade dig informere om alt fra pris til typer af beklædning.
Det er din garanti for at blive godt klædt på til at tage det bedste valg, som både gavner dig og din bolig.
Vil du have en pris på gavlbeklædning?
Hvad koster gavlbeklædning?
Der er ikke kun ét svar på, hvad en ny gavlbeklædning koster. Det afhænger nemlig af, hvilket materiale du vælger og hvor mange kvadratmeter, der skal beklædes. Er det hele huset, som skal renoveres eller ønsker du blot at erstatte et stykke af din gavlbeklædning? Hvor meget eller lidt, der skal monteres på hjemmet, vil påvirke din pris. Derfor vælger mange kun at skifte dele af beklædningen, så omkostningerne holdes nede.
Afhængig af, hvad du vælger, kan du derfor selv være med til at bestemme, hvor stor den endelige regning bliver. Den billigste løsning er at vælge træ, mens skifer, zink og fibercement er dyrere alternativer, der til gengæld giver dig en vedligeholdelsesfri gavlbeklædning.
Du skal regne med, at priserne begynder ved 120 kroner pr. m2, men hav in mente, at priserne varierer. Vil du være sikker på at vide, hvad en ny gavlbeklædning koster for dig, kan du med fordel tage fat i dit lokale byggemarked eller kontakte en erfaren tømrer, som kan give dig et godt tilbud. Det er din mulighed for at få en skræddersyet løsning, som tager forbehold for alle detaljer, så du står tilbage med et stærkt og holdbart resultat.
Få 3 gratis tilbud på gavlbeklædning
I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på gavlbeklædning.
Video: Sådan fungerer det
Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
- Det er gratis og uforpligtende
- Bestil tilbud på kun 5 minutter
- Mulighed for at spare mange penge
Enterprisegaranti
Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.
Hvad siger andre:
Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.
Få 3 gratis tilbud på gavlbeklædning
Hvad er en gavlbeklædning?
Gavlbeklædning dækker over det materiale, der sidder på enden af huset – det, man kalder gavlen. I de fleste tilfælde henviser fagordet mere specifikt til gavltrekanten, som er den trekant, der er placeret mellem huset og sadeltaget.
I Danmark er beklædningen som regel lavet i træ, der enten er ubehandlet eller trykimprægneret, men i de senere år har de vedligeholdelsesfri plader i fibercement vundet villaejernes hjerter.
Uanset, hvilken løsning du vælger, er elementerne nemme at montere, så har du mod på et gør det selv-projekt, kan du spare håndværkerregningen. Pladerne monteres enten vandret med et lille overlap, det kalder man klink, eller også monteres de lodret med dybtliggende profiler. Har du erfaring med fer og not? Du kan også montere plader til din gavlbeklædning med fer og not.
Tag det rigtige valg
Du står over for mange muligheder, når du skal have ny tagbeklædning. Er du bekendt med de mange valg, der venter? Før resultatet pryder gavlen, skal du tage stilling til, hvilket materiale du foretrækker, ligesom holdbarhed, vedligeholdelse og pris naturligvis også spiller ind på din beslutning.
Herunder kan du læse mere om de forskellige beklædningstyper, så du har den nødvendige viden, der gør dig i stand til at træffe det helt rigtige valg fra begyndelsen.
Gavlbeklædning i fibercement
I løbet af de sidste år er det blevet populær at vælge en gavlbeklædning i fibercement. De vedligeholdelsesfri plader er produceret i et ekstremt holdbart materiale, der fremkommer ved at blande cement med kalk, sand og træfibre. Det er et stærkt valg, der ligner træ til punkt og prikke, men som ikke skal behandles med olie eller maling.
Har du overvejet, om de praktiske plader er en gavlbeklædning for dig? Der er mange fordele ved en gavlbeklædning i fibercement, og herunder kan du læse om alle de positive ting.
Oplev de mange fordele
- Modstår angreb fra skadedyr, insekter og svampe
- Du undgår problemer med råd og skimmel i træværket
- Fibercement skal ikke vedligeholdes
- Har en holdbarhed på over 50 år
- Materialet er brandhæmmende
- Kan købes i mange farver, størrelser og strukturer
Prisen på materialet afhænger af, hvilken type du vælger, og hvor stort et areal du skal have dækket. Du kan finde en plade med standardmål til en pris på 130 kroner, og du skal forvente, at den har en dækbredde på 150 mm.
Vælger du den billigste planke, kan du beklæde et område på 100 kvadratmeter for 20.000 kroner.
Gavlbeklædning i træ
En gavlbeklædning i træ er det mest almindelige, men den største ulempe ved dette valg er, at det kræver vedligehold. Har du ikke noget imod at male og oliere, kan du derfor med fordel vælge denne løsning, som også er den billigste.
Læs mere om de forskellige trætyper i det følgende.
Trykimprægneret træ
Vil du undgå, at insekter flytter ind i træværket, og har du brug for en løsning, der er modstandsdygtig over for råd, skimmel, svamp og fugt? Trykimprægneret træ kan benyttes til formålet, men da træet er kemisk behandlet, er det også giftigt, hvilket du bør have in mente.
Du kan derfor ikke bruge eventuelt overskydende træ til højbede i køkkenhaven, legehus og sandkasser til børnene eller til opbevaring af fødevarer som æbler eller kartofler. Plankerne, der heller ikke må brændes, skal afleveres på genbrugsstationen, hvor de deponeres på behørig vis.
Husk altid at bruge handsker og maske, når du arbejder med trykimprægneret træ, så du ikke kommer i berøring med det gifte materiale. På den måde kan du være sikker på, at du ikke fremkalder en allergisk reaktion under monteringen.
En gavlbeklædning i træ, der er trykimprægneret, har en holdbarhed på op til 25 år, og skal overfladebehandles hvert tredje til femte år. Til gengæld er det en utrolig billig løsning, og plankerne kan købes i alle byggemarkeder.
Du kan købe planker til under 10 kroner per meter, så skal du dække en facade på 100 kvadratmeter, koster det dig kun omkring 12.000 kroner.
Miljøvenligt, imprægneret træ
Du kan sagtens få imprægneret træ, der er modstandsdygtigt over for insektangreb, råd og svampe uden at gå på kompromis med miljøet. Vælger du træ, der er behandlet uden brug af giftige opløsningsmidler og tungmetaller, får du et stærkt resultat med en lang holdbarhed. Helt op til 30 år kan træet holde, også selvom det dagligt udsættes for vejrets drilske luner under de kolde, nordiske himmelstrøg.
Lyder det som en mulighed, der imødekommer dine ønsker? Det miljørigtige valg er heldigvis ikke meget dyrere end det trykimprægnerede træ. For 39 kroner per meter kan du erhverve dig de solide planker, og beklæde et areal på 100 m2 for omkring 32.000 kroner.
Ubehandlede brædder
Den sidste mulighed du med fordel kan se nærmere på, hvis du drømmer om en gavlbeklædning i træ, er de ubehandlede brædder. Ofte er disse planker skåret i gran, som du efterfølgende selv skal behandle, og materialet kan du hente i alle trælaster og byggehandler.
Behandlingen af brædderne er en årlig, tilbagevendende begivenhed, men heldigvis er det ikke den største opgave på vedligeholdelsesplanen. Drømmer du om farver eller holder du af et naturligt udseende? Du kan behandle træværket med olie eller maling afhængig af, hvilket udseende du foretrækker.
Prisen på de ubehandlede brædder begynder ved 39 kroner per meter, og vælger du standardmål, kan du beklæde huset for cirka 16.000 kroner. Vælger du at beklæde gavlen med ubehandlede granplader, skal de lægges på klink, så vær opmærksom på at indkøbe brædder nok til, at det lille overlap kan laves.
Zink og skifer er også muligheder
Man ser det sjældent, men en gavlbeklædning i zink er et ekstravagant valg, som tilfører huset en storladen stil. Materialet har en meget lang levetid, og modstår stabilt både sol, byger og vindstød. Vil du have en smuk, vedligeholdelsesfri gavlbeklædning, er zink et godt valg, men til gengæld er det en dyr løsning. Du kan heller ikke selv montere metallet, da det er vigtigt med stabil ventilation, så der ikke opstår råd i husets konstruktion.
En anden mulighed for at få en gavlbeklædning, som er vedligeholdelsesfri, er at kaste din kærlighed på skifer. Her får du et naturligt materiale, der med sin lange holdbarhed og store modstandskraft vinder frem på gavlene her i landet. Du kan finde materialet i flere farver og strukturer, så du altid kan få en løsning, der matcher din bolig.
Fordele og ulemper ved de forskellige typer
Uanset, hvilken løsning du vælger, vil du opleve fordele og ulemper. Det traditionelle valg er træ, og det er både billigt og nemt at opsætte selv. Vil du spare penge på montering af gavlbeklædning, er træ et oplagt valg. Ulempen er imidlertid, at det skal vedligeholdes, og minimum hvert tredje år skal du forbi med penslen for at behandle træet. Gør du ikke det, øges risikoen for svampeangreb, skimmel og råd.
Går du efter et sikkert valg, er eternit og fibercement en vedligeholdelsesfri løsning, du kan have glæde af i mange år. Imidlertid patinerer disse materialer ikke på samme naturlige måde som træ, og det kan give udfordringer på længere sigt. Vil du sikre hjemmets æstetiske fremtræden på den lange bane, bør du derfor nøje overveje, om dette er valget for dig.