Støbning af fundament er en vigtig opgave.
Det er fundamentet, der adskiller huset fra jorden og sørger for, at huset ikke får fugt, sætningsskader og lignende.
Selvom du godt selv kan støbe et fundament, anbefaler vi, at du får en erfaren og dygtig håndværker til det, da det er et både stort og vigtigt arbejde. Hvis det bliver gjort forkert, kan det ende med at koste dig mange penge.
Hvad er et betonfundament?
Fundamentet er det, der adskiller huset fra jorden. Det sikrer dermed, at der ikke trænger fugt fra jorden op i huset og er med til at isolere huset mod kulden fra jorden. Samtidig skal fundamentet være stabilt og holdbart, så det kan bære vægten fra væggene og tagkonstruktionen, så huset ikke sætter sig.
Det kan være meget forskelligt fra bygning til bygning, hvilken form for fundament der er brug for. Dit drivhus og skur har for eksempel brug for en helt anden form for fundament, end dit hus og dit sommerhus har.
Der findes forskellige former for fundamenter. Den eneste mulighed til huse er et støbt betonfundament, men til mindre bygninger kan du også bruge jordskruer.
Se også: Betonarbejde
Priser pr. m2 på støbning af fundament
Det er meget forskelligt, hvor meget det koster for dig at få støbt et fundament og kommer selvfølgelig helt an på, hvor stort det skal være, og hvilken bygning det skal bruges til. Der er forskel på, hvordan det skal udføres, alt efter om det er en lettere bygning som en carport og et drivhus eller et hus eller en garage.
Derudover afhænger prisen selvfølgelig også af, om du udfører opgaven selv, eller om du får en håndværker til det. Det er dog en stor og omfattende opgave, der har stor betydning for den bygning, der står oven på den. Derfor er det bedst, at du får en professionel til at stå for opgaven.
Du kan regne med, at materialerne nogenlunde kommer til at koste det samme, lige meget hvilken håndværker du vælger. Der kan være mindre forskelle, men generelt er det ikke dem, der kommer til at gøre en forskel i forhold til prisen.
Hvad koster støbning af fundament?
Støbning af fundament koster i gennemsnit ca. 1.000 kr. pr. m2.
Få 3 gratis tilbud på nyt fundament her
Opbygning: Hvordan foregår støbning af fundament?
Det tager lang tid og kræver en del forarbejde at støbe et fundament. Hvis du overvejer selv at kaste dig ud i det, skal du altså virkelig være opmærksom på, hvad det er, du gør. Det er også derfor, at de fleste vælger at få en håndværker til det. Du kan læse om hele processen herunder.
1. Undersøgelse af grunden og udgravning til fundamentet
Når håndværkeren skal i gang med at støbe et fundament, starter vedkommende med at undersøge grunden. Er der trærødder, tidligere bygningsrester eller kloakinstallationer, der ligger der, hvor fundamentet skal være. Han eller hun undersøger også, hvor meget radon der er i området. Det har også betydning for, hvordan fundamentet skal bygges, da der ikke må sive radon ind i boligen.
Derefter skal der graves ud til fundamentet. Der skal graves ned i en dybde på 90-120 cm. Det kommer an på, hvordan forholdene i området er. Den dybe udgravning er med til at sikre, at hård frost ikke kan skubbe til fundamentet.
Bor du i et ældre hus nu, undrer du dig måske over, hvorfor fundamentet skal være så dybt. På din nuværende bolig, er det måske kun 70 cm. Det skyldes, at standarderne for, hvor dybt fundamentet skal være, har ændret sig. Hvor det tidligere var 70 cm, mener man nu, at udgravningen skal være på mindst 90-120 cm for at være sikker på, at frosten ikke skubber til fundamentet.
2. Stabilt underlag til fundamentet
Inden fundamentet bliver støbt på grunden skal der lægges lag af grus og sand i bunden. De sikrer, at fundamentet ligger stabilt. Det er derfor vigtigt, at hvert lag bliver stampet ordentligt. Derefter skal der ligge et kapillarbrydende lag. Det leder fugten væk fra fundamentet og skal være et andet materiale end grus og sand, der jo netop holder på vandet. Et meget brugt materiale til det kapillarbrydende lag er derfor leca.
Ovenpå det lægges et isolerende lag, der kan tåle fugt, og til sidst en armering af jern. Ovenpå den lægges de elektriske installationer og rør til vand og varme.
3. Støbning af selve fundamentet
Først nu bliver fundamentet støbt. Det skal støbes i en betonblanding, der passer til den bygning, der skal stå på det. Mange håndværkere bruger selvnivellerende beton, da det er nemmere at få til at ligge helt plant.
Hele fundamentet skal støbes på en gang, da det gør det mindre holdbart, hvis noget af betonen har fået lov til at tørre, inden den øvrige blev hældt på. Det sørger håndværkeren dog selvfølgelig for.
Mads Oggesen fortæller her om rendefundamenter herunder opbygning, krav, regler m.m.
Hvem opbygger fundamentet?
Når du vil have en håndværker til at støbe et fundament for dig, skal du enten henvende dig til en håndværker eller entreprenør (funderingsfirma). De kan stå for al arbejdet fra start til slut.
Fundamentet har ikke som sådan en kosmetisk betydning for huset, i hvert fald ikke når det gør, hvad det skal. Derfor kan det være svært for dig at få en fornemmelse af håndværkerens niveau ud fra billeder af deres tidligere arbejde.
For at finde frem til en håndværker, der kan levere en høj grad af kvalitet, er det i stedet en god ide, at du leder efter andres erfaring med dem i forhold til denne opgave. Du kan ofte finde mange erfaringer på nettet.
Når du bruger vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk, ved du indirekte, at det er nogle, som de andre kunder har været tilfredse med. Hvis der er nogen, der klager over en håndværker, som 3byggetilbud.dk har anbefalet, overvejer de nøje, om de vil arbejde sammen med vedkommende en anden gang. Deres mål er jo netop at anbefale dygtige og kompetente håndværkere.
Få tilbud på betonfundament
Da der kan være stor forskel på, hvor meget de forskellige håndværkere kræver for at støbe et fundament, er det altid vigtigt, at du sørger for at få mindst tre tilbud på opgaven. Det er med til at gøre, at du nemt kan danne dig et overblik over, hvordan prisniveauet er i dit område.
De fleste håndværkere giver gerne et gratis tilbud på sådan en opgave, når du kontakter dem. Håndværkere er dog travle mennesker, og det er du nok også selv, derfor kan det være smart, at du benytter en service som 3byggetilbud.dk. Det er vores samarbejdspartner, der arbejder sammen med en række dygtige håndværkere rundt om i Danmark.
Når du kontakter dem, finder de frem til tre håndværkere i dit område, der har tid til at tage sig af opgaven nu. De tre håndværkere kontakter dig for at komme med et tilbud på, hvad de skal have for at støbe dit fundament.
Når du bruger en håndværker, du har fået kontakt til gennem 3byggetilbud.dk, kan du være sikker på, at de lever op til nogle høje standarder. Det skyldes, at 3byggetilbud.dk selvfølgelig ikke ønsker at anbefale nogle, der ikke kan udføre et ordentligt stykke arbejde. Når du bruger dem, bliver det både nemmere for dig at finde frem til den relevante håndværker, og du kan være sikker på, at kvaliteten er i orden.
Bestil tilbud på støbning af fundament
Kan jeg selv støbe et fundament?
Du kan sagtens selv støbe et fundament. Spørgsmålet er som nævnt bare, om du vil det. Dels er det virkelig meget og virkelig hårdt arbejde. Bare det er nok for mange til, at de fleste vælger at få en håndværker til at stå for det, da de ikke orker det meget arbejde.
Selvom du er en arbejdshest, der ikke har noget imod at klø på, er det dog stadig en god ide, at du tænker dig om en ekstra gang. Fundamentet har nemlig en meget stor betydning for din bygning, derfor er det vigtigt, at du sørger for, at det bliver udført korrekt – gør det ikke det, kan bygningen få sætningsskader, eller i værste fald styrte sammen.
Fundament af jordskruer til lette bygninger
Tidligere var det støbte betonfundament det eneste brugte, men i de senere år er jordskruer også blevet taget i brug. Det er store skruer, der kan skrues langt ned i jorden, og som bygningen kan hvile på. De bliver enten brugt til lette bygninger eller som et supplement til et betonfundament.
Skal du have et fundament til et skur eller et drivhus, er det derfor værd for dig at overveje dem. De er nemme at fjerne igen og efterlader ikke lige så store mærker på grunden som et betonfundament.
Er det et hus, du skal have bygget på grunden, skal du dog altid have et fundament af beton, da det er det eneste, der kan holde til den tunge bygning.
Vil du vide mere om fundamenter?
Hvad koster det at støbe fundament?
Støbning af fundament koster i gennemsnit ca. 1.000 kr. pr. m2. Prisen afhænger af om du selv vil stå for opgaven eller bruge en håndværker. Et sådan projekt er omfattende, så vi anbefaler en professionel.
Hvordan støber jeg selv et fundament?
Det tager lang tid og kræver en del forarbejde at støbe et fundament. Hvis du overvejer selv at kaste dig ud i det, skal du være opmærksom på, hvad det er, du gør.
Hvordan foregår støbning af fundament?
Først skal grunden undersøges og dernæst skal der graves ud til fundamentet. Herefter lægges et stabilt underlag til fundamentet og til sidst skal fundamentet støbes.