Cedertræ er et solidt og smukt materiale, som kan anvendes til mange formål.
Vil du plante et cedertræ i haven eller bruge det som beklædning på husets facader?
Læs med her på siden og find nyttige informationer om cedertræets mange muligheder.
Du kan blandt andet finde ud af, hvad træsorten koster, ligesom du til allersidst får et godt tip til, hvordan du monterer træet, så du opnår den længste holdbarhed.
Vil du have en pris på cedertræ?
Hvad koster cedertræ?
Prisen på cedertræ afhænger af, hvilket formål træet skal have. Er du på udkig efter et cedertræ i krukke, som skal pryde terrassen, eller er det nu, husets facade skal have ny beklædning?
Cedertræ er et solidt og holdbart byggemateriale, som egner sig godt til beklædning – og heldigvis er det ikke blandt de dyreste planker på markedet. Derfor kan du som regel finde cedertræ til en god pris. Du kan forvente, at cedertræ koster fra 400 kroner pr. kvadratmeter.
Tilbud på cedertræ i potte
Det er ikke kun i byggemarkederne, du kan finde det populære træ. I planteskolerne møder du også den grønne vækst, og drømmer du om at købe et cedertræ i potte, som kan pynte i haven, kan du finde dem til 100 kroner.
Du skal dog være opmærksom på, at træet naturligvis koster mere, jo større det er, men ofte kan du finde dem på tilbud.
Få 3 gratis tilbud på cedertræ som facadebeklædning
I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på cedertræ til facaden.
Video: Sådan fungerer det
Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk
- Det er gratis og uforpligtende
- Bestil tilbud på kun 5 minutter
- Mulighed for at spare mange penge
Enterprisegaranti
Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.
Hvad siger andre:
Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.
Få 3 gratis tilbud på cedertræ
Hvad er cedertræ?
Cedertræ eller canadisk cedertræ, som det også kaldes, har faktisk ikke noget med ceder at gøre. Har du et hul i din botaniske viden? Cedertræ stammer fra træsorten kæmpthuja, der hedder Western Red Ceder, og det er ad den vej, træet med tiden har fået tilnavnet, og nu også omtales som ceder.
Kæmpethuja vokser i det nordvestlige Amerika, og når du køber cedertræ som brædder til beklædning, er det herfra, de stammer.
Mange vælger at bruge træsorten til facader både indendørs og udendørs, og der er da også mange fordele forbundet med det. Træet er ikke kun smukt, det er også et meget solidt materiale, som modstår svamp og råd bedre end andet træ.
Fordele ved cedertræ som beklædning
Træbeklædning på huset ydermure er en elegant løsning, men du bør nøje overveje, hvilken træsort du vælger, før du hamrer planker på facaden. Ved du, hvilket træ, som modstår råd og svamp? Vejr og vind sætter hurtigt sine spor på facaden, og netop derfor er det afgørende, at du vælger nogle planker, som er meget hårdføre.
Cedertræ er oplagt at bruge som beklædning, hvis du ønsker at udsmykke facaden med et solidt og smukt materiale.
Det indeholder nemlig helt naturligt en række giftstoffer, som kan modstå angreb fra svampe, og netop det sikrer træet en lang holdbarhed. Derfor er det oplagt at bruge som beklædning, og hvad enten du monterer cedertræ indendørs eller udendørs, skal du ikke bekymre dig om behandling. Det selvimprægnerende træ er med andre ord et helt, naturligt og kemikaliefrit valg.
Facadebeklædning, der kræver minimalt vedligehold
Har du brug for et materiale, der kræver minimalt vedligehold? Hvis du hellere vil bruge tiden på andet end at male og behandle dit træværk, er cedertræ træsorten for dig. Her slipper du for at male brædder og planker, give olie og imprægnere. Kender du holdbarheden? Materialet er meget solidt, og det kan holde i op mod 50 år. Det betyder imidlertid ikke, at du helt kan undgå at kaste et blik på træværket en gang imellem, for naturligvis må du være opmærksom på, at en enkelt planke eller to ikke skal udskiftes.
Råd og svampeangreb spreder sig hurtigt – også i kæmpethuja. Derfor kan du med fordel gennemgå træværket for skavanker 1-2 gange om året. Gør det eventuelt til en vane at tjekke træet forår og efterår.
Planker og brædder i cedertræ
Det er ikke kun på grund af de mange gode egenskaber, at det er en fordel at vælge cedertræ. Det har den smukkeste røde glød, som med tiden vil ændre sig og understøtte husfacadens udseende.
Hvad synes du om sølvfarvet træ? Planker og brædder i cedertræ får en lys, sølvgrå nuance, når de påvirkes af regn, blæst, sol og andre vejrforhold. Det grånende look er smukt både på nye og ældre boliger, ligesom det også er elegant at beklæde udhuse og skure med træsorten.
Vil du beholde den oprindelige glød i træet? Det er nødvendigt at behandle træet, hvis du ønsker at opretholde den naturlige, røde farve. Du stopper patineringen ved at give træet olie løbende gennem årene. Vælger du denne løsning, er det vigtigt, du er opmærksom på at rense træbeklædningen for urenheder, skidt og snavs, før du oliebehandler den.
Sådan passer du på husets facade
Uanset om din husfacade er muret op eller beklædt med træ må du som husejer holde et vågent øje med den. Tidens tand sætter sine spor, som årene går, og løbende må du være opmærksom på, om træet stadig står smukt.
Ved du, hvad du skal kigge efter? Der er flere faktorer, du skal have in mente, når du har valgt cedertræ. Revner, flosset træ, svamp, alger og begyndende råd er bekymrende parametre, du skal holde øje med.
Undgå fugt med dette fif
Når du spotter en defekt i træet, er det ikke altid nødvendigt at udskifte hele beklædningen, for du kan heldigvis nøjes med at skifte den angrebne planke. Den største udfordring ved at opsætte en træbeklædning er bekymringen om fugt.
Det våde vejr kan nemlig give problemer.
Vil du undgå opfugtning i træet? Når du monterer din beklædning, må du huske at opsætte de enkelte brædder med god afstand, så plankerne ikke kan smitte hinanden med fugt. Det er også en fordel, at træet ikke står på jorden, så det kan suge fugt. Monter det gerne et par centimeter over jordoverfladen eller på et muret fundament.
Giv træet den rigtige olie
Selvom cedertræ ikke har brug for meget behandling, kan du alligevel med fordel give træet olie.
Du behandler træet med enten cedertræsolie eller almindelig træbeskyttelse i enten helfarve eller transparent.
Vil du give træet den længste levetid? Det er den heldækkende olie, der beskytter træet bedst, men om du kan nænne at male det smukke træ, er op til din egen smag.