• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Bygga.dk

Bygga.dk

Få tilbud fra de rette fagfolk

  • Brancher
  • Opgaver
  • Om
  • Få 3 gratis tilbud

Asbest fjernelse

Her kan du se priser på asbest fjernelse, læse om fordele og ulemper og få 3 gratis tilbud på asbest fjernelse.

Vil du have tilbud på asbest fjernelse med det samme?

Start her

Du er her: Forside / Asbest fjernelse

Her på siden kan du læse mere om, hvordan du håndterer fjernelse af asbest i tag, vægge og andre steder.

Du kan både fordybe dig i priser og finde nyttige informationer om, hvilke forholdsregler du kan tage.

Få 3 gratis tilbud på asbest fjernelse

Start her

Hvad koster fjernelse af asbest?

Prisen vil være på ca. mellem 15.000-20.000 kr. for bortskaffelsen af et asbestholdigt tag på 100 m2.

Asbest er et utroligt holdbart materiale, der med sin lange levetid og robuste modstandskraft over for ydre påvirkning, var et særdeles stærkt valg til tage og vægge. Derfor er det blevet anvendt i mange boliger gennem tiden, men i dag ved vi, at materialet er yderst sundhedsskadeligt.

Netop derfor kræver fjernelse af asbest stor forsigtighed, og det har naturligvis indvirkning på prisen.

Fjernelse af asbest kan ikke sættes på formel, for prisen afgøres af flere faktorer. Den bestemmes blandt andet af, hvad der inkluderes i prisen og hvor meget du selv kan håndtere. Ønsker du at overlade hele opgaven til et professionelt saneringsfirma, bliver det naturligvis dyrere, end hvis du selv bortskaffer materialet.

Der kan også være forskel i pris afhængig af, om det er fjernelse af asbest i tag eller vægge.

Derfor må du tage kontakt til et autoriseret firma for at finde ud af, hvad det koster for dig at komme af med det farlige materiale.


Få 3 gratis tilbud på asbest fjernelse

I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på asbest fjernelse.

Video: Sådan fungerer det

Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk

  • Det er gratis og uforpligtende
  • Bestil tilbud på kun 5 minutter
  • Mulighed for at spare mange penge

Enterprisegaranti

Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl eller mangler.

Hvad siger andre:

Jeg kom meget hurtigt i kontakt med den håndværker som jeg skulle bruge. Opgaven blev klaret lynhurtigt og til den aftalte pris. – Anmeldelse fra Trustpilot.

Få 3 gratis tilbud på asbest fjernelse


Få prisen på fjernelse af asbest i tag

Tagets størrelse er en udslagsgivende faktor for din pris. Her er det antallet af tagplader og den efterfølgende bortskaffelse af asbest, som afgør, hvor meget du skal betale for veludført arbejde

Sidder der bølgeeternitplader eller skifereternit på toppen af huset? Når du skal fjerne asbest i tag, er din pris influeret af, hvilken type tagplader der er er lagt. Bølgeeternit er let at fjerne, mens mindre skifereternitplader giver større udfordringer, da de kun sjældent kan afmonteres i et stykke.

Husets højde og tagets hældning påvirker også prisen. Er det nødvendigt at opstille et højt stillads, så arbejdet kan flyde frit, vil det øge de samlede omkostninger. Ønsker du desuden at få monteret et nyt tag, når det gamle er fjernet, vil det også være et tillæg til de samlede omkostninger. Her er det i særdeleshed dit valg af tag, som er med til at bestemme, hvad den samlede opgave kommer til at koste.

Tilskud til fjernelse af asbest tag

Du har måske hørt, det er muligt at få tilskud til fjernelse af asbest tag? I løbet af de sidste årtier har der flere gange været udbudt tilskudsordninger og håndværkerfradrag, som kunne nedbringe din pris på fjernelse af asbest i flere sammenhænge. Desværre er der ikke noget tilskud at hente i dag, med mindre du energirenoverer din bolig i samme ombæring, som du skifter taget.

Skal du alligevel lægge mere isolering på loftet? Det er oplagt, når tagpladerne er afmonteret, og vælger du at opdatere toppen af huset med et isolerende lag, er der tilskud at hente.

Du skal altid huske at søge tilskudsordningen, inden du begynder at energirenovere.

Hvad er asbest og hvordan ser det ud?

I dag er det ulovligt at anvende asbest i byggematerialer, men fortidens spor kan ikke slettes helt. Derfor findes det stadig i flere huse, og skal det fjernes, må det ske i henhold til strenge regler, så du ikke udsætter dig selv for sundhedsfare.

Den primære årsag til, at asbest var så populært et byggemateriale, skyldes, at mineralet ikke er brændbart. Netop derfor er det oplagt at bruge som isolering og brandsikring, og da fugt heller ikke kan nedbryde det, blev asbest i stor udstrækning også brugt til armering i beton. Desværre viste det sig, at vidundermaterialet var meget sundhedsskadeligt.

Hvis du vil vide, hvordan asbest ser ud, skal du nærstudere det i et mikroskop. Fra naturens side er asbest et mineral, der er meget porøst, og derfor nemt nedbrydes til små, luftbårne fibre. Det er disse fibre, man omtaler som asbeststøv, og det er netop støvet, som er farligt for os. Får du asbestfibre i lungerne, udvikler du en kronisk lungesygdom, der i folkemunde kaldes stenlunger. Den lægevidenskabelige betegnelse er asbestose, og på den lange bane kan den forårsage lunge- og lungehindekræft. Derfor skal du altid anvende en særlig støvmaske og andre værnemidler, når du skal fjerne asbest selv.

Her finder du typisk asbest

Selvom det er mange år siden, at det blev forbudt at anvende asbest, er det i dag helt normalt at møde materialet i ældre bygninger. Tage og vægge er de mest almindelige steder, du kan støde på støvet, men også som isolering til rør, kedler, pakninger og beholdere kan du være uheldig at finde ud af, at materialet er anvendt.

Herunder får du en liste, som viser dig, hvor du typisk kan finde asbest, og derfor må være særligt opmærksom.

Her kan du finde asbest:

  • Beklædningsplader både udendørs og indendørs
  • Vinyl- og støbegulve
  • Tagbeklædninger og tagbelægninger
  • Plader til lofter og vægge
  • Puds, fliseklæbemiddel, spartel- og fugemasse
  • Isolering til rør, elkabler og luftkanaler

Er det ulovligt at have asbest i boligen?

Det er ikke ulovligt at bo i en bolig, hvor der er brugt asbestholdige materialer. Du skal derfor kun fjerne det, hvis det er nødvendigt, hvilket det kan være i forbindelse med en renovering af hjemmet. Så længe materialet er ubeskadiget, udgør det ikke en sikkerhedsrisiko for dig eller dine omgivelser.

Det er ulovligt at genanvende asbest, hvad enten det er udformet som isolering eller eternitplader. Materialet skal derfor fjernes og deponeres på forsvarlig vis uanset, om det er store eller små mængder, du skal have håndteret.

Vigtig viden før et boligkøb

Har du forelsket dig i en skøn bolig, men vil du vide, om der er brugt asbest ved opførelsen? Du kan nærstudere tilstandsrapporten til evig tid, for her finder du ikke svar på, om der er asbest i boligen. I stedet skal du tage kontakt til en professionel rådgiver, som kan hjælpe dig med at finde ud af, om der er fare på færde.

Fagpersonen vil tage udgangspunkt i, hvornår boligen er bygget, og om den inden for de sidste år har gennemgået en renovering. Det er nyttige informationer, som kan give en fornemmelse for, om materialet kan findes i bygningen. For at være helt sikker må der laves en undersøgelse.

En asbesttest laves med en tapeprøve, som undersøges i et mikroskop under kontrollede forhold. Her er det muligt at afgøre, om støvet fra prøven indeholder asbestfibre.

Asbest i taget

Det er typisk til tag, asbest har været et elsket byggemateriale, og har du eternitplader på toppen af huset, må du være særligt opmærksom.

I 1984 blev det i Danmark muligt at købe eternitplader uden asbest, men vi skal helt frem til 1988, før det blev forbudt at bruge materialet. Du kan derfor kun være sikker på, at taget er fri for farlige stoffer, hvis det er produceret efter 1988.

Herunder kan du nærstudere årstallene, som giver dig et fingerpeg om, hvorvidt dit tag er asbestholdigt eller ej.

Risiko for asbest i taget

  • Eternittage fra før 1984 indeholder altid asbest
  • Eternittage produceret og opsat mellem 1984 og 1988 indeholder muligvis asbest
  • Eternittage monteret af plader, der er produceret efter 1988, indeholder ikke asbest

Årstallene gælder både for bølgeeternitplader og skifereternitplader.

Undersøg dit tag for asbest

Årstallene herover giver dig en indikator for, om dit tag indeholder asbest eller ej, men en undersøgelse tilbyder dig et sikkert svar. Vil du have ro maven? Du kan med fordel selv undersøge, om der er risiko for, at dit tag indeholder asbest.

Du skal nærstudere tagpladernes overside, for det er her, du kan finde svar på, om der er asbestfibre i taget. På pladerne kan du se et nummer med 5 til 10 cifre. Er det første tal 4 eller 5? Så kan du ånde lettet op, for det betyder, at tagpladen ikke indeholder asbest. Til gengæld er svaret mere nedslående, hvis det første ciffer er 0 eller 1, for det betyder, at taget med sikkerhed er asbestholdigt.

Husk, at der findes plader, der er markeret med andre tal som første ciffer. Er taget meget gammelt, kan tallene være nedslidte og dermed svære at tyde. Hvis det er tilfældet, kan der opstå tvivl om, hvorvidt taget indeholder asbest eller ej. I de tilfælde må du kontakte et professionelt firma, som kan foretage en undersøgelse af taget for dig, så du kan få vished om, hvad pladerne indeholder. Det er især vigtigt, hvis du ønsker at renovere eller udskifte enten hele eller dele af taget.

Vigtig viden om tagplader med asbest

Som udgangspunkt er det ikke farligt at bo under et tag med asbest, med mindre tagpladerne er beskadigede. Et asbesttag er solidt, og så længe du vedligeholder det, kan du have en sund tagkonstruktion i mange år. Du skal dog vide, at der er nogle bestemte retningslinjer, der altid bør følges, når du vedligeholder taget.

Er det tid til en tagrensning eller drømmer du om at lægge et nyt tag på det eksisterende? Det er forbudt at højtryksspule et asbesttag, da det kan ødelægge pladerne, så asbeststøv frigives. Du må heller ikke skære eller bore i pladerne, med mindre du overholder arbejdstilsynets regler på området.

Knækker du en plade, mens du arbejdet med materialet, skal den fjernes på forsvarlig vis i henhold til alle love og bestemmelser. Blandt andet må du ikke genanvende materialet, og du har selv ansvar for at fjerne asbest fra din grund uden, at det skader omgivelserne.

Må man fjerne asbest selv?

Står du over for en større renovering, hvor du skal i nærkontakt med asbestholdigt materiale? Uanset om det er i tag eller vægge, mineralet er brugt, skal du være meget forsigtig og overholde alle regler på området, hvis du vil fjerne asbest selv. Det anbefales, at du lader materialet sidde i bygningen så længe som muligt, da fibrene kun er farlige, når de flagrer i luften. Intakt asbest er ikke farligt, og emnet udgør derfor ikke nogen risiko.

Asbest giver først udfordringer, hvis det knækker, beskadiges over brækkes, så fibrene forbindes med luften og dermed kan sætte sig i dine lunger.

Skal du fjerne asbest udenfor, for eksempel på taget? Der er få steder, hvor du gerne må fjerne materialet selv, hvis det er monteret udendørs. Du må til gengæld ikke håndtere materialet, hvis det er placeret indendørs i hjemmet. Her kræver det en særlig uddannelse at fjerne materialet, og du må kun gøre det, hvis du har en autorisation.

Læs også:

Bortkørsel af jord

Gode råd til dig, der vil fjerne asbesttag selv

Du må gerne fjerne asbesttaget selv, hvis du overholder lovgivningen. Herunder kan du læse nogle gode råd, du altid bør følge, når du håndterer bortskaffelsen uden professionel assistance.

5 gode råd til sikker håndtering
1. Brug altid specialudviklede værnemidler (beskyttelsesdragt, støvmaske og handsker)
2. Afmonter skruer i tagpladerne forsigtigt og fjern altid pladerne fra taget i hel tilstand Husk, at ældre tagplader ofte er porøse, og kast aldrig tagplader på jorden, så de går i stykker
3. Skær eller bræk ikke tagpladerne, så asbeststøv frigives, og overlad arbejdet til professionelle, hvis ikke det er muligt at fjerne pladerne uden, at de beskadiges
4. Læg asbestpladerne i lukkede poser og fugt materialet grundigt, så støvet ikke frigives
5. Lander der materialer i tagrenden, skal de fiskes op og lægges i forseglede poser

Håndtering af farligt affald

Se DI Dansk Byggeris video om håndtering af asbest

Asbest er farligt affald, og du skal derfor anmelde til kommunen, hvis du ønsker at fjerne det fra din matrikel. Du kan finde formularer på din kommunes hjemmeside eller kontakte dem i åbningstiden per telefon.

Skal du fjerne asbest selv, er der begrænsninger på, hvor meget asbestmateriale du må deponere på den lokale genbrugsstation. Du skal derfor kontakte din genbrugsplads eller kommune, før du kommer kørende med det farlige affald. Personalet vil anvise dig miljøcentre, som på grund af den sundhedsrisiko materialet udgør, sørger for at deponere det på forsvarlig vis.

Footer

Hvad er Bygga.dk?

Hos Bygga.dk hjælper vi dig med at finde gode fagfolk og håndværkere til fair priser. I samarbejde med vores partner kan du få gratis tilbud på opgaver inden for anlæg, bygge, renovering og andre erhverv.

Derudover handler Bygga.dk om at formidle aktuel information og viden om det meste inden for bolig- og byggebranchen. Alt sammen med henblik på at gøre dit liv som boligejer så godt som muligt.

Populære brancher

  • VVS
  • Glarmester
  • Elektriker
  • Anlægsgartner
  • Nedrivning
  • Blikkenslager
  • Maler
  • Murer
  • Tømrer
  • Byggefirma
  • Brolægger
  • Kloakmester
  • Pris på gulvafslibning
  • Byggesagkyndig

Information

Email: kontakt@bygga.dk

Om os

Ofte stillede spørgsmål

Trustpilot

Videnscenter

Copyright © Bygga.dk. Alle rettigheder forbeholdes
Om | Kontakt | FAQ | Sitemap | Cookie- og privatlivspolitik

Bygga.dk anvender cookies til at huske indstillinger, statistik og målretning af annoncering. OK Afvis Læs mere
Cookie- og privatlivspolitik

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR